Novosti
TRŽIŠTE RADA

Posla ima za 1083 sestre, na birou ih je 144
Objavljeno 27. lipnja, 2016.
Nezaposlenih doktora medicine je 18, od toga dva bez radnog iskustva

Vezani članci

OBRAZOVNI SUSTAV KONTRA TRŽIŠTA RADA

Slobodna radna mjesta u Slavoniji nema tko popuniti

Glas Slavonije kontinuirano piše o stanju na tržištu rada. Nedavno smo pisali o velikoj potražnji za zdravstvenim djelatnicima, ali i činjenici da taj kadar, nezadovoljan uvjetima rada, sve češće odlazi u inozemstvo.

Najtraženije zanimanje u Osječko-baranjskoj županiji su medicinske sestre, trenutno poslodavci traže njih 1083. Istovremeno, ima velik broj nezaposlenih osoba te struke. No, fluktuacija je prilično velika, pa se taj kadar brzo zapošljava.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda Osijek, nezaposlenih je medicinskih sestara i tehničara 144, od toga bez radnog iskustva 38. Međutim, u ovoj godini zaposleno je njih 68, od toga 20 bez radnog iskustva. Ukupno je u 2015. godini zaposlena 271 medicinska sestra odnosno tehničar, od toga njih 69 bez radnog iskustva. U kategoriju medicinski tehničari/medicinske sestre ubrajaju se i više medicinske sestre i primalje. Tako je prošle godine zaposleno šest primalja, a u ovoj kalendarskoj godini njih četiri. Viših medicinskih sestara prošle godine zaposleno je 45.

Nezaposlenih doktora medicine je 18, od toga dva bez radnog iskustva. Od početka 2016. do sada zaposleno je 14 liječnika, od čega pet bez radnog iskustva. Ukupno je u 2015. godini zaposleno 89 doktora medicine, uključujući njih 34 bez radnog iskustva.

Zanimljivo je da je velika potražnja za doktorima stomatologije, a nezaposleno ih je pet, od toga ni jedan bez radnog iskustva. Također, pet osoba ove struke zaposlilo se prošle godine, a ove godine još nijedan.

Stomatološki tehničari i zubotehničari također su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, ukupno njih 40, od toga 18 bez radnog iskustva. Prošle godine zaposlilo se 39 osoba te struke, a u ovoj godini njih 14.

U kategoriju fizioterapeuta ubrajaju se fizioterapeuti, viši fizioterapeuti i radni terapeuti. Ukupno ih je nezaposlenih 127, u 2015. zaposlilo se njih 146, najviše viših terapeuta, ukupno 99.

Vesna LATINOVIĆ
FIZIOTERAPEUTI - FITNESS TRENERI

Mlada Osječanka Petra završila je Medicinsku školu u svom gradu, smjer fizioterapeut, a danas radi kao trenerica u jednom fitness centru. “Mnogi moji kolege uporno traže posao u bolnicama ili domovima zdravlja, no mi možemo raditi i u školama, vrtićima, domovima umirovljenika. Neki naši kolege imaju privatne ordinacije, gdje nude građanima klasične, ali i moderne metode fizioterapije, vježbe i druge sadržaje. Također, možemo raditi kao fitness treneri i kvalitetno pomagati osobama s tegobama”, kaže Petra.

Nezaposlenih doktora medicine je 18, od toga dva bez iskustva. Od početka 2016. zaposleno je 14 liječnika

Možda ste propustili...