Regija
IZLOŽBA SILVIJE BUTKOVIĆ

O ljepoti tradicije kroz šokački šešir
Objavljeno 27. lipnja, 2016.

ĐAKOVO

“Šešir moj” naziv je najnovije, 16. samostalne izlože fotografija Silvije Butković, otvorene uz jubilarne, 50. Đakovačke vezove u predvorju Hrvatskog doma, čime autorica i ove godine daje svoj umjetnički pečat toj đakovačkoj smotri folklora. U središtu je njezine ovogodišnje vezovske izložbe šokačka kapa, šokački šešir, taj jednostavni, no neizostavni dio muškog (narodnog) ruha Šokadije koji, zapravo, govori puno toga, ovisno kako se i tko ga nosi – je li glava ispod njega bećarska ili je njegov vlasnik ozbiljan gazda i ozbiljan muž. Nosi li ga dječak ili odrastao čovjek. No na Silvijinoj fotografiji nosi ga i žena, autoričina kći Helena, potvrđujući univerzalnost šokačkog šešira.

Tu i takvu priču priča izložba “Šešir moj”, a za koju su fotografije nastale na prethodnim Vezovima čiji su programi i sudionici u narodnom ruhu za Silviju Butković pravo bogatstvo, riznica detalja koje vješto oko fotografa, umjetničke duše, samo treba uočiti, ovjekovječiti. A Silvija to neumorno čini. I ne samo fotografijom nego lijepo pretače i u poeziju, prozu, haiku, hajge, pa su za njom samostalne i skupne izložbe u Hrvatskoj, ali i Beču, Skopju, Sarajevu, Tuzli…, zbirke poezije, sudjelovanja u antologijama haikua u Japanu, Italiji, RH, nagrade…

Na otvorenju izložbe o Silvijinu radu govorio je Marko Sabljaković u ime Kazališta “Mika Živković” u Retkovcima, a s kojim Silvija Butković surađuje. Sabljaković je i autor predgovora izložbe.

- Šokac nikada nije smio biti gologlav; šešir je znak bećarenja, ali i poštovanja. Izložba oslikava život Slavonca, Šokca i njegovu vezu sa šokačkim šeširom - rekao je Sabljaković, dodavši kako su svaki novi Đakovački vezovi nova inspiracija za Silviju Butković.

– Silvijina izložba pokazuje kako šokački šešir nose stari, mladi, djeca… Svakom drukčije stoji, svatko ga drukčije nosi - rekao je, otvarajući izložbu, dogradonačelnik Mirko Ćurić.

- Svake godine nastojim napraviti nešto novo. Lani se u središtu moje vezovske izložbe našao motiv 'prsluk šila, vezak vezla', a ove je to godine šešir - rekla je Silvija Butković, čiji je rad već dobio novo priznanje pozivom za Beč…

Izložba će biti otvorena do 15. srpnja. S. Župan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike