Novosti
O DEMOGRAFIJI I ISELJAVANJU

Mladi odlaze zato što nam je gospodarstvo u kolapsu
Objavljeno 11. lipnja, 2016.

Vezani članci

MALE PLAĆE ZA SEZONCE

Slavonci u inozemstvu, a Jadran bez radnika

U organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Ruže Tomašić i Županijske organizacije Hrvatske konzervativne stranke, u Osijeku je u petak održan okrugli stol na kojem se govorilo o demografskim aspektima iseljavanja iz Slavonije i Baranje. O pošasti iseljavanja govorili su Mislav Matišić, magistar edukacije, zemljopisa i povijesti, zaposlen u Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje, prof. dr. sc. Zlatko Miliša, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, mr. sc. Miroslav Kovač, tajnik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život, i Ruža Tomašić.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je problem s velikim iseljavanjem mladih. “Oni odlaze odavde zato što nema posla, a gospodarstvo nam je u kolapsu”, dodao je.

Miliša je govorio o odlasku mladih obitelji kao posljedici izigranog naraštaja i strategije dužničkog ropostva. Prema njegovim riječima, nezadovoljstvo mladih koje se nakupljalo godinama erumpiralo je njihovim masovnim iseljavanjem što dalje od Hrvatske. On tvrdi kako, unatoč svemu što se događa, Hrvatska i dalje nema demografsku politiku. Ništa optimističniji nije bio ni Miroslav Kovač, koji se osvrnuo na utjecaj loših poljoprivrednih politika na iseljavanje i osiromašenje sela. Hrvatska se, kako on ističe, u promišljanju politike prema selu nije puno odmaknula od obrasca ponašanja iz bivšeg sustava, koji se temeljio na favoriziranju velikih sustava proizvodnje hrane. Rezultat je takve politike nestanak sela i ovisnost Hrvatske o uvozu hrane. Ruža Tomašić izlaz vidi i u osnivanju lokalnih akcijskih grupa, tzv. LAG-ova, koje će koristiti novac iz EU-a za poticanje gospodarstva.

Draško CELING
NIJE DOVOLJNO DARIVATI NOVOROĐENČAD

- Nije dovoljno po novorođenom djetetu izdvojiti određenu svotu, nego je potrebno mladim obiteljima osigurati radno mjesto i solidnu plaću, da mogu osigurati egzistenciju svoje obitelji - rekao je župan Vladimir Šišljagić i dodao kako je to ono što bi trebalo ponuditi gospodarstvo te da je tu odgovornost države velika.

Unatoč svemu Hrvatska i dalje nema demografsku politiku, upozorava Miliša

Možda ste propustili...