Novosti
BEZ PLAĆE 140 ŽENA

Osječanin: Otkazi su
se dijelili SMS-om
Objavljeno 3. lipnja, 2016.
Doznali smo kako je vlasnik CHM-a otvorio novu tvrtku

Vezani članci

DRŽAVA DALA POSAO ČIŠĆENJA TVRTKI BEZ TELEFONA

Sklopili veliki posao s državom, radnici nisu dali ni 300 kuna

Nakon što smo u četvrtak objavili priču o tvrtki Control Home Management, kojoj je država krajem listopada prošle godine povjerila milijunski posao, čišćenje čak 70 posto ureda u njezinu vlasništvu, a koje je radnica iz Đakova optužila za neisplatu plaće i obmanu, u redakciju Glasa Slavonije javile su se nove žrtve iste tvrtke.

- U toj je tvrtki 140 žena koje, kao ni moja supruga, u posljednja tri mjeseca nisu dobile plaću. Direktor im se ne javlja posljednja dva mjeseca. Moja supruga čistila je urede Porezne uprave, Ministarstva rada, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva turizma te ureda statistike i sanitarne inspekcije. Svi su ti uredi u Osijeku - kaže nam Kruno Pavičić iz Osijeka, čija je supruga Suzana radila za CHM.

Niz apsurda

- Moja je supruga ranije radila u tvrtki koja se zvala Adriatic i koja je do raspisivanja natječaja i povjeravanja posla Control Home Managementu obavljala održavanje spomenutih prostora. Kada je CHM dobio posao, preuzeo je i sve djelatnike, pa je od studenoga prošle godine i ona ondje zaposlena. Isto kako ste pisali o slučaju gospođe iz Đakova, tako je i moja supruga dobila isplatnu listu za ožujak, ali novac nije dobila. U posljednja dva mjeseca nije dobila ni isplatnu listu. Sada je trebala ponovno o svom trošku kupiti mjesečnu kartu i rekao sam joj neka više ne ide raditi - kaže Pavičić, nastavljajući priču o nizu apsurda u zemlji koja se smatra uređenom.

- Išli smo k liječnici i otvorili bolovanje da bi samo dan poslije Suzana dobila SMS kako je dobila otkaz i neka razduži ključeve. Tada smo doznali kako su sve žene dobile iste poruke. U četvrtak, 2. lipnja, otišli smo u sindikat raspitati se što nam je činiti. Rekli su nam kako se otkaz SMS-om ne može smatrati pravovaljanim te da će ispitati čitav slučaj. Sve žene vratile su ključeve i urede nitko više ne čisti - kaže Pavičić.

Kada smo, istražujući ovu priču, tražili očitovanje iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, dobili smo odgovor kako nam zahvaljuju na informacijama koje se odnose na kršenje propisa od poslodavca Control Home Management d.o.o. sa sjedištem u Benkovcu, te kako će organizirati inspekcijski nadzor u području radnih odnosa te u skladu s utvrđenim činjenicama poduzeti propisane mjere. Tada nismo znali da se i prostori tog ministarstva nalaze “pod metlom” spomenute tvrtke. Nevjerojatno je i da oni o cijeloj aferi koja traje već, očigledno, najmanje dva mjeseca nemaju saznanja te da su prve informacije, sudeći prema dostavljenom odgovoru, dobili upravo od novinara Glasa Slavonije. No, priča je daleko od kraja.

Otvorio novu tvrtku?

- Istraživali smo na internetu i pronašli kako je vlasnik CHM-a otvorio novu tvrtku. Zanima nas samo hoće li sada ponovno dobiti isti posao - kaže Kruno Pavičić te dodaje da su CHM prijavili prije mjesec dana, a prijavila ih je, kaže, i jedna žena iz Vukovara.

- Do danas nemamo nikakvih informacija o tome što se događa. Kada nazovemo, samo nam kažu kako je 'u tijeku'. Ma što je u tijeku? - pita se Kruno.

- U našoj državi više ništa nije normalno. O kojim se apsurdima radi dovoljno je reći da je moja supruga bila prijavljena na mirovinskom na osam sati radnog vremena, a na socijalnom na jedan sat. Jedan šalter do drugoga i pojma nemaju. Drugi je apsurd taj što mi moramo doći do isplatnih listi, a direktora ne možemo naći. Na birou su nam rekli da moramo podići tužbu protiv njega kako bismo dobili isplatne liste i kako bi supruga mogla ostvariti svoja prava sa Zavoda za pošljavanje. Što na kraju reći? - pitaju se ogorčeno Kruno i njegova supruga Suzana.

Maja MUŠKIĆ
U POREZNOJ UREDE ČISTE SAMI

Neslužbeno smo doznali kako ni u đakovačkoj ispostavi Porezne uprave nitko ne čisti, nego djelatnici u posljednje vrijeme sami prazne koševe za smeće i održavaju prostore u kojima rade.

Kako doznajemo u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, sporazum o čišćenju prostorija s tvrtkom Control Home Management 22. listopada 2015. godine sklopio je Državni ured za središnju javnu nabavu. Ugovor o čišćenju prostorija s tim je Ministarstvom sklopljen za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca ove godine i to za Inspektorat rada u Virovitici, Požegi, Osijeku i Vukovaru.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike