Osijek
ELEKTROTEHNIČKA I PROMETNA ŠKOLA

Naučili kako pokrenuti vlastiti
posao i postati privatni poduzetnik
Objavljeno 30. svibnja, 2016.
Riječ je o projektu Erasmus + Praksom u EU do novih znanja i vještina

Mobilnost je čarobna riječ koja je 21 učenika Elektrotehničke i prometne škole odvela na stručnu praksu u zemlje Europske unije.

Riječ je o projektu Erasmus + Praksom u EU do novih znanja i vještina, koji je osmislila prof. Karolina Brleković te time omogućila učenicima nezaboravno iskustvo u Danskoj, Irskoj i Velikoj Britaniji.

- Projekt je financiran sredstvima EU-a preko Agencije za mobilnost i programe EU-a. Veliku pozornost poklonili smo odabiru učenika, jer interes je bio mnogo veći, ali i zahtjevnim jezičnim, kulturološkim i stručnim pripremama za praksu u inozemstvu - kaže prof. Brleković, voditeljica projekta.

Učenici Jozo Barić, Karlo Majdenić i Dominik Živković, tehničari za računalstvo, pod vodstvom mentorice Bojane Štulić, pohađali su nastavu struke u školi Syddansk Erhvervsskole u danskom gradu Odense.

- Danski učenici pohađaju više strukovnih predmeta, mali udio općeobrazovnih sadržaja podređen je struci, pa je engleski jezik pretežno strukovnog sadržaja. Mnogo je samostalnog, ali i grupnog rada. Sustav je prilagođen učenicima koji obično provode šest mjeseci na praksi u tvrtkama, a o njima vodi brigu sindikat - kaže mentorica Štulić.

Jozo, Dominik i Karlo ističu da je dansko iskustvo zanimljivo, atmosfera u školi je opuštenija, nema presinga kao kod nas, na praksi je pristup učeniku drugačiji, a kod učenika razvijaju stav da treba raditi i brinuti se o sebi. Matematika i fizika tamo su jedan predmet, na kojemu su izvodili pokus difrakcije laserske zrake.

Osam učenika boravilo je u Torquayu u Velikoj Britaniji. “Naši učenici mogu parirati engleskim vršnjacima. Dobro znaju engleski jezik, a domaćini su bili zadovoljni njihovim znanjem jezika i struke”, kaže mentorica Jelena Noskov.

Robert Marković i Domagoj Vranković bili su na koledžu South Devon. Tamo su programirali, ali i upoznali britanski školski sustav. “Oko škole nalaze se prostori za zidare, frizere i druge struke, tamo su i restorani i kafeterije u kojima rade učenici, budući konobari i kuhari. Škola ima suvremenu opremu, a profesore smo mogli pitati sve što nam nije jasno”, rekli su nam. Branislav Dobrokes radio je u maloj obiteljskoj tvrtki koja proizvodi dijelove za motocike, o čemu kaže: “Upoznao sam cijeli proces proizvodnje, a mentori su mi objasnili kako mogu pokrenuti vlastiti posao.” Kako se proizvode aparati koji rade na kovanice i žetone saznao je Filip Homolka. Zadovoljan je domaćinima, a i oni njegovim radom.

Iskustvo iz Irske također je pozitivno. “Učenici su upoznali ustrojstvo i način rada u tvrtkama te marljivo obavljali svoje zadatke. Iskustvo koje su stekli dragocjeno je, kako stručno, tako i socijalno, vezano uz poboljšanje komunikacijskih vještina na engleskom jeziku”, kaže nastavnica Danijela Ivanović Ižaković. Dodaje da im je velika pomoć bio Emir Stranjak iz partnerske tvrtke Martello Training.

Vesna LATINOVIĆ
IRCI POTIČU MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO

Učenici su oduševljeni Irskom, a posebice činjenicom da Irci potiču malo i srednje poduzetništvo. Evo dojmova nekoliko učenika: “Radio sam u tvrtki Laptop Lab, a uz posao vezan uz IT industriju, mnogo sam naučio o Irskoj”, kaže Matija Hajduković. U tvrtki Martello Training radio je Petar Weissenberger. “Radili smo projekte koji su išli izravno u proizvodnju. Bilo je to lijepo iskustvo, volio bih ga ponoviti”, kaže Petar, koji je snimio film o stručnoj praksi. Radeći u prijevozničkoj tvrtki, Adam Kolar mnogo je naučio te razmišlja sličnu tvrtku otvoriti sam, kada završi školu.

TKO JE BIO U IRSKOJ, DANSKOJ I ENGLESKOJ

Na praksi u Irskoj bili su sljedeći učenici: Matija Hajduković, Adam Kolar, Tin Kovač, Filip Krivić, Damjan Mandarić, Andrej Miličić, Robert Osmanhodžić Robert, Matej Petric, Petar Weissenberger, Omar Younis Omar, u pratnji prof. Danijele Ivanović-Ižaković. U Danskoj su boravili Jozo Barić, Karlo Majdenić i Dominik Živković, u pratnji prof. Bojane Štulić. U Velikoj Britanji na praksi su bili: Marko Cecelja, Branislav Dobrokes, Mata Đukić, Filip Homolka, Robert Marković, Adam Pfeiffer, Mario Sabo i Domagoj Vranković, u pratnji prof. Jelene Noskov.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike