Regija
NAŠIČANI NEZADOVOLJNI

Za nečišćenje dimnjaka
prijeti kazna od 500 kn
Objavljeno 31. svibnja, 2016.
Našički park od građana traži da svaka dva mjeseca čiste dimnjake na kruto gorivo

NAŠICE – Povjeravanje dimnjačarskih poslova gradskoj komunalnoj tvrtki Našički park d.o.o. i obavijest o dodjeli koncesije izazvala je nezadovoljstvo pojedinih Našičana. Zbog nastale situacije poslali su pismo Glasu Slavonije, u kojem izražavaju svoje nezadovoljstvo zahtjevima koje je pred njih postavio Našički park. Razloga je više, no građani Našica najviše su nezadovoljni, kako ističu u pismu, što Našički park od njih traži da svaka dva mjeseca čiste dimnjake na kruto gorivo i svakih šest mjeseci plinski dimnjak. Također, navode da su, prema odluci i propisanim rokovima za kontrolu i čišćenje, jednom godišnje dužni omogućiti čišćenje i dimnjaka koji se ne koriste. Muči ih i činjenica što ih ovlašteni dimnjačar može prijaviti nadležnima, a strahuju i od novčane kazne. U pismu navode kako su upozoreni da, ako onemoguće pristup i nesmetan rad ili odbiju uslugu zbog bilo kojeg razloga te ako netko obavi neovlašteno čišćenje, ovlašteni dimnjačar ima dužnost tu činjenicu unijeti u dimnjačarsku evidenciju i dostaviti je komunalnom redarstvu Grada Našica i nadležnoj protupožarnoj inspekciji pri MUP-u.

U pismu su napisali da je za prekršaj predviđena kazna od 500 kuna za fizičke osobe i odgovorne osobe ako ne koriste i ne omoguće pružanje dimnjačarskih usluga na način propisan odredbama Odluke o organizaciji i radu dimnjačarske službe. Ista kazna predviđena je i ako vlasnici i korisnici ne otklone nedostatke na dimovodnom objektu i/ili uređaju za loženje.

Slijedom toga, ali i pitanja građana '”u kojem zakonu stoji da se nečišćenje dimnjaka kažnjava kaznom u iznosu od 500 kuna”, obratili smo se Našičkom parku.

Član Uprave Ivan Božiček odgovorio je kako je preporuka da se dimovodni objekti čiste više puta, a na području grada Našica moraju se čistiti na način primjeren vrsti dimovodnih objekata i uređaja za loženje. Odgovarajući na pitanje o čišćenju dimnjaka koji se ne koriste, Božiček je rekao da oni ne podliježu čišćenju, ali pod uvjetom da su ih njihovi korisnici odjavili pružatelju usluga. Božiček je naveo da se odjavaljuju pisanom izjavom korisnika dimnjačaru, koja sadržava ime, prezime, OIB i adresu korisnika te broj dimnjaka koji se ne koriste. Naglasio je da se dimnjak koji se ne koristi može opet koristiti uz prijavu dimnjačaru.

O zakonskoj osnovi za kažnjavanje nečišćenja dimnjaka kaznom od 500 kuna Božiček je napisao da se dimnjačarska djelatnost obavlja kao komunalna djelatnost i ima uporište u Zakonu o komunalnom gospodarstvu, Zakonu o zaštiti od požara, Odluci o obavljanu dimnjačarskih poslova te strukovnim pravilima, važećim normama i drugim propisima kojima su propisane obveze pružatelja usluge i vlasnika ili korisnika glede obveze održavanja u ispravnom stanju dimnjaka i ložišta, ventilacijskih i plinskih instalacija i slično.

Naglasio je kako je obavljanje dimnjačarskih usluga od posebnog društvenog značenja, kao mjera za sprečavanje požara, zaštite života, zdravlja i sigurnosti ljudi, građevina i drugih materijalnih dobara, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

- Često svjedočimo požarima koji završe s velikom materijalnom štetom ili otrovanjem ugljičnim monoksidom, a sve to se može spriječiti redovitom provjerom ložišta i dimnjaka od ovlaštenog dimnjačara. Naš je cilj biti na usluzi svim našim građanima - poručio je Božiček.

Snježana FRIDL
U Đakovu čiste čak 9, a u Belišću 4 puta godišnje

Đakovo ima pet dimnjačarskih područja, koja obuhvaćaju grad i prigradska naselja, koje koncesijom pokriva Obrt za dimnjačarske usluge Matije Budrovca. Ta područja, kaže Budrovac, obilaze se više puta godišnje. “Kada je u pitanju plin, idemo u čišćenje tri puta godišnje, a dimnjake na kruta goriva čistimo devet puta. Propisani rokovi su od 1. rujna do 31. svibnja”, objasnio je Budrovac. Odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova propisan je i niz različitih kazni, koje se kreću u rasponu od 500 do 2000 kuna.

Samostalna dimnjačarska radnja Tiborjanci, vlasnika Nikole Novoselića, koncesionar je za obavljanje dimnjačarskih djelatnosti na području Belišća te općina Petrijevci, Bizovac, Magadenovac i Marijanci. “Čišćenje i kontrola plinskih dimnjaka obaveza je dva puta godišnje, a za dimnjake na kruto gorivo četiri puta. Građanima koji odbijaju ispuniti obvezu obično se šalju opomene, nakon čega oni najčešće shvate kolika su opasnost za njih i njihove obitelji neočišćeni i neodržavani dimnjak te nas naknadno sami pozovu da interveniramo”, kaže Novoselić.(M.M./L.A.)

Najčitanije iz rubrike