Osijek
UČENICI OŠ FRANJE KREŽME IPAK BI MOGLI DOBITI PROSTOR ZA IGRU

Vrkić: Razmišljamo o zatvaranju Školske ulice i gradnji igrališta!
Objavljeno 30. svibnja, 2016.
Želimo konzultirati građane i vidjeti jesu li spremni odreći se javnog prostora

Subotnji ranojutarnji dolazak gradonačelnika Ivana Vrkića u Školsku ulicu možda bi mogao riješiti pat-poziciju učenika OŠ Franje Krežme kojima je, odlukom Filozofskog fakulteta, inače vlasnika čestice koja je godinama korištena kao igralište, onemogućeno izvođenje nastave tjelesnog odgoja.

Naime, kako stoji na facebook-profilu gradonačelnika, otvorena je opcija zatvaranja Školske ulice i gradnje novog dječjeg igrališta!

- Ne mogu se miriti nerazjašnjenim odnosom, neovisno o tome tko je za to kriv, i to je ujedno i povod ove teme. Grad kao osnivač nema alata da u tom odnosu riješi problem, nego je rješenje na Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. No, u dogovoru sa Željkom Turkaljem, rektorom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, tražena su zajednička rješenja i pokušat ćemo ponuditi nešto novo. Želimo konzultirati građane i vidjeti jesu li spremni odreći se javnog prostora u korist rješavanja tog problema - poručio je Vrkić, dodajući da je ideja napraviti igralište ispred zgrade OŠ Franje Krežme, a u dijelu prema Radićevoj, odnosno Jägerovoj ulici ostaviti parkirališna mjesta. Kako je ovih dana aktualiziran i projekt gradnje dodatnih 70 pakirališnih mjesta oko gornjogradske tržnice, Vrkić smatra da bi to nadomjestilo 20-ak mjesta koliko bi ih se izuzelo u Školskoj ulici radi gradnje dječjeg igrališta.

Čim je gradonačelnik objavio status, brojni građani javili su se s prijedlozima od kojih su neki za, a neki protiv te ideje. Vrkić kaže da je Grad otvoren za sva rješenja, a ovoj će inicijativi presuditi pametni prijedlozi građana.

- Kad ih sve vidimo, tada ćemo rektor Turkalj i ja sjesti i vidjeti tko je za što nadležan u proceduri. Tada se ni dekanica neće moći ponašati kao da ne ovisi o sustavu kojem pripada, a to je Sveučilište, a ni ravnateljica čija je ustanova pod ingerencijom Grada, ali nikad o tome nismo ozbiljno razgovarali. Uvijek su prozivani Grad ili Sveučilište, jer su se predstavnice te dvije ustanove svađale, a ovaj problem želimo riješiti. Drago mi je što su se građani aktivno uključili u raspravu, a vidjet ćemo hoćemo li trebati tu inicijativu proslijediti Gradskom vijeću - poručio je Vrkić.

Marija MIHELIĆ
Sastanci, peticije, žice, ozljede...

Podsjetimo, prijepor oko igrališta koje je Fakultet prenamijenio u parkiralište duži je od godinu dana, a tijekom tog razdoblja protiv parkirališta pobunili su se mnogi. Roditelji su sazivali sastanke, pisali peticije, a u problem se aktivno uključila i Gradska četvrt Gornji grad. Nakon što je igralište ograđeno žicom, došlo je i do ozljeđivanja učenika, a bilo koje rješenje za učenike koji su taj prostor koristili 50 godina nije pronađeno. Govorilo se i o ustupanju parkirališnih mjesta u Jägerovoj i Školskoj ulici za djelatnike Fakulteta, no i ta ideja na Fakultetu nije naišla na odobravanje. U listopadu 2015. godine dekanica Loretana Farkaš rekla je kako su sva rješenja privremena, jer Fakultet namjerava graditi novu zgradu na svojem zemljištu. Javnost su prije nekoliko dana senzibilizirali ponovno roditelji i GČ Gornji grad na konferenciji za novinare i zatražili rješenje tog problema.

GRAD

je otvoren za sve prijedloge kako bi se riješio ovaj problem

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike