Kultura
FOTOGRAFIJE DAMIRA RAJLEA U MUZEJU BRODSKOG POSAVLJA

Rajleov hommage malo poznatom istoku Hrvatske
Objavljeno 19. svibnja, 2016.

Vezani članci

LUKSUZNA TROJEZIČNA FOTOMONOGRAFIJA OSJEČANINA DAMIRA RAJLEA

Slavonija nije debeljuškasti Slavonac s kulenom pod rukom i nije ravna!

Autorska izložba fotografija “Njemački tragovi u Slavoniji” osječkog autora Damira Rajlea prikazuje pejsaže i detalje Slavonije, Baranje i Srijema i rezultat su autorove potrage za tragovima podunavskih Švaba u istočnoj Hrvatskoj, čiji je i sam potomak. Dva se puta Rajle dao u potragu za njemačkim tragovima u istočnoj Hrvatskoj: 1999. i 2012. U nekadašnjim podunavskošvapskim selima Slavonije uhvatio je raspoloženja, detalje i trenutke svakodnevice. Vremenski raspon od 13 godina svjedoči o velikim i manjim promjenama, ali ipak ostavlja prostor za pitanja i pretpostavke. Rajleovi slikovni parovi pronalaze dopunu u njegovim impresijama iz Slavonije, Baranje i Srijema. Krajolici sela i ljudi pretapaju se u estetsku sliku svijeta - Rajleov hommage malo poznatom istoku Hrvatske. Izložba je do sada bila prikazana u Ulmu (premijerno 2013. u povodu ulaska Hrvatske u EU), potom u Berkinu (na sam dan ulaska RH u EU), Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima... a dio je fotografskog materijala završio u međuvremenu i u Damirovoj fotomonografiji “Skice Slavonije”.

Uz domaćina, Muzej brodskog Posavlja, otvorenje u Brodu omogućila je i Njemačka narodnosna zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba. Rajleove fotografije, inače u vlasništvu Središnjeg muzeja podunavskih Švaba u Ulmu, savršeno su se uklopile u ovogodišnju krovnu temu pod kojom se održavao Međunarodni dan muzeja (18. svibnja) - KLIK na Kulturni krajoLIK.

Iako ga svaka izložba i novi projekt veseli - poput otvorenja izložbe “Osječka baština” 31. svibnja u Budimpešti (u organizaciji Grada Osijeka), Damir Rajle (odnedavno profesor u osječkoj Graditeljsko-geodetskoj školi) ponosan je i na fotografske uspjehe svojih učenika, kojima je mentor, a koji - otkrio nam je - osvajaju međunarodne nagrade i postavljaju samostalne izložbe.N.Vekić

STRAST OD STUDENTSKIH DANA

Damir Rajle (1970., Osijek) već je u studentskim danima otkrio svoju strast za fotografijom. Od 2000. njegove se fotografije mogu redovito vidjeti na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Damir Rajle član je Federation Internationale de l'Arte Photographique. Do sada je izlagao u Švedskoj, Luksemburgu, Engleskoj, Kanadi, Francuskoj, Kini...

Rajleova izložba “Osječka baština” bit će 31. svibnja otvorena u Budimpešti

VIRTUALNI POSJET LOUVREU

Predavanje povjesničara umjetnosti Tihomira Katušića “Šetnja kroz europske muzeje - Louvre” privuklo je pozornost publike. Iako je ljubav prema lijepim gradovima, mjestima, muzejima za Katušića krenula iz posve trivijalnih razloga - radeći kao turistički vodič, u slobodno je vrijeme, za svoj gušt obilazio posebna mjesta u Parizu, Amsterdamu, Rimu, Barceloni, Budimpešti, Beču, Pragu... Slikom i riječju sve je to podijelio s Brođanima. “Odveo” ih je u Pariz i Louvre, gdje je izloženo 35 000 predmeta i za čiji je obilazak potrebno - pet tjedana. U 90 je minuta Katušić izdvojio najznačajnije - egipatski postav, talijansko slikarstvo (Mona Lisa), francusko, flamansko slikarstvo, grčke skulpture... Odlazak u muzej ipak je mnogo više od toga jer je u njima sabrano veliko znanje, kulturna dostignuća, što čovjeka može samo oplemeniti.(M.R.)

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike