Kultura
IZLOŽBA U SLAVONSKOM BRODU

U kiparstvu Peruška Bogdanića razvidno je ishodište u postmodernističkom nasljeđu i mediteranskom nadahnuću
Objavljeno 18. svibnja, 2016.

SLAVONSKI BROD - Izložbu radova Peruška Bogdanića, kipara i redovitog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, moguće je razgledati u slavonskobrodskom Likovnom salonu “Vladimir Becić”. Autor izložbe otvorene u povodu Dana grada i Međunarodnog dana muzeja povjesničar je umjetnosti Milan Bešlić. Bogdanić je prije četri desetljeća zakoračio na likovnu scenu djelima u kojima su se već razabirala neka obilježja njegova kiparstva, a napose je bilo razvidno ishodište u postmodernističkom nasljeđu i mediteranskom nadahnuću.

Bogdanićeva kiparska izražajnost u jednostavnosti je forme, a “vremenski okvir, društveno okruženje, kulturološko ozračje i multimedijalni kontekst nezaobilazni su u promatranju kipareva djela, kako u početnoj fazi, tako i u njegovoj cjelovitosti”, zapaža Bešlić. Na vrijednostima tradicijskog i postmodernističkog propitivanja Bogdanić je koncipirao stvaralački proces kojim je desetljećima izgrađivao svoju kiparsku individualnost - stvarajući kiparstvo prepoznatljivo kao vrijednu likovnu činjenicu suvremene hrvatske umjetnosti.

Peruško Bogdanić dosad je priredio više od 30 samostalnih izložbi, sudjelovao na više od 100 skupnih (uglavnom žiriranih), sudjelovao u radu brojnih kiparskih simpozija u Hrvatskoj i svijetu. Nekoliko njegovih monumentalnih skulptura postavljeno je u javnim prostorima, brojne su u privatnim kolekcijama u zemlji i svijetu, kao i fundusu Moderne galerije u Zagrebu i Gliptoteke HAZU, a skulptura “Prizor” u stalnom je postavu brodske Galerije “Ružić”. Dobitnik je više nagrada na izložbama u Hrvatskoj i svijetu (Trienale hrvatskog kiparstva, Salon mladih), kao i na nekim pozivnim i javnim natječajima. Za svoj je umjetnički rad i društveni angažman odlikovan 1994. Spomenicom Domovinskog rata 1990. - 1992., a 1997. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Izložba Bogdanićevih radova može se pogledati do 15. kolovoza.M.Radošević

Bogdanićeva kiparska izražajnost u jednostavnosti je forme

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike