Zdravlje
OPASNOST OD NASTANKA TROMBA

Sklonost bolestima vena uglavnom je nasljedna
Objavljeno 16. svibnja, 2016.

Vene su dio našeg krvožilnog sustava čija je osnovna zadaća prijenos krvi s otpadnim tvarima i ugljičnim dioksidom iz organa i mišića natrag u srce. Iz srca se ta krv vraća u pluća, odakle se, bogata kisikom, arterijama odvodi i raspoređuje po ostatku tijela.

Vene su građene drukčije od arterija. Rad arterija potpomognut je pumpanjem srca, dok protok krvi kroz vene ovisi o radu mišića koji ih okružuju i arterijama. Unutar vene nalaze se venski zalisci, koji propuštaju vensku krv samo u jednom smjeru, i to suprotno gravitaciji.

Kada se tonus venske stijenke smanji, dolazi do širenja vene, zbog čega se venski zalisci ne mogu do kraja zatvoriti, te se krv vraća u noge i tamo se nakuplja. Proširene vene i nakupljena krv predstavljaju opasnost od nastanka tromba - krvnog ugruška, koji može djelomično ili potpuno začepiti venu i izazvati upale. U površinskim venama može se javiti superficijalni (površni) tromboflebitis, a kada se krvni ugrušci stvaraju u dubokim venama, riječ je o dubokoj venskoj trombozi.

Danas se puno zna o uzrocima problema s venama, kao i o njihovoj prevenciji. Sklonost bolestima vena uglavnom je nasljedna, ali neke stvari mogu pogodovati nastanku proširenih vena - utjecaj hormona (trudnoća, hormonska terapija), dugotrajno sjedenje ili stajanje, neudobne cipele, prekomjerna tjelesna težina i dr.

Mnogo ljudi razvije simptome venske insuficijencije, pogotovo ako dugo stoje ili sjede bez mogućnosti da odmore noge u povišenom položaju ili se kreću. Takozvana venska pumpa pomaže rad vena i sprječava nastanak proširenih vena.

Vježbe poput plivanja, vožnje bicikla i hodanja idealne su za poticanje venske pumpe na rad.

Ponekad vježbe nisu dovoljne za održavanje normalne funkcije vena ili je smanjena mogućnost kretanja, pa može doći do pojave proširenih vena. Tad će vam pomoći čarape s kompresivnim učinkom za vene koje vrše jednolik pritisak duž noge, na taj način sužavaju vene i omogućuju normalan rad venskih zalistaka.

Modne čarape (bilo muške ili ženske) imaju pritisak od gore prema dolje, dok su čarape za vene posebnom tehnologijom izrađene tako da vrše pritisak u skladu s radom vena - najveći pritisak je oko gležnja i postupno se smanjuje prema gore.

Uz pravilno odabrane kvalitetne čarape venski zalisci ponovo rade kako treba, sprječavaju povratak krvi u noge i venska cirkulacija se normalizira čak i kad mirujete, što je jako važno osobama koje na poslu uglavnom sjede ili stoje.

Kako spriječiti

Problemi s venama mogu se spriječiti ako eliminiramo neke od uzroka povezanih s bolestima vena.

Oslabljena i otežana cirkulacija:

l Preuska odjeća

l Sjedenje prekriženih nogu

Povećan volumen krvi u trudnoći:

l Sjedenje ili stajanje duže vrijeme

l Nezdrava prehrana

l Prekomjerna tjelesna težina

Smanjen tonus stijenke vena:

l Alkohol

l Vrućina

l Hormoni (kontracepcijske pilule, nadomjesna hormonska terapija, trudnoća)

Oslabljena mišićna pumpa:

l Visoke pete i neudobne cipele

l Dugotrajno sjedenje ili stajanje

l Paraliza

Genetika:

l Urođena slabost stijenki krvnih žila

Vježbe poput plivanja, vožnje bicikla i hodanja su idealne

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike