Novosti
OPORBA KORISTI NEODGOVORNOST VLASTI

Cirkus u Saboru: Vladajući opet bez kvoruma, ostavke HDZ-ovih zastupnika
Objavljeno 13. svibnja, 2016.
Više ni jedan zastupnik neće dobiti putni nalog, rekao je Šuker

Vezani članci

ŠEF SDP-A TRAŽI IZGLASAVANJE NEPOVJERENJA ČELNIKU HDZ-A

Milanović: Karamarko mora odlučiti želi li se baviti javnim ili privatnim poslom

Hrvatski sabor zbog gubitka kvoruma ni ovoga petka, treći tjedan zaredom, nije uspio do kraja izglasovati raspravljene točke, što je oporba protumačila kao dokaz da parlamentarna većina zapravo ne postoji.

Na početku sjednice okupilo se 80 zastupnika, a nakon toga je broj nazočnih narastao na čak 106 od ukupno 151 zastupnika, što znači da ih je u sabornici bilo više od dvije trećine. Zastupnici oporbe su se usprotivili dnevnom redu glasovanja, nakon čega je Davorin Mlakar (HDZ) tražio utvrđivanje povrede poslovnika jer se zastupnici protive, a nisu bili na prebrojavanju za kvorum. “Moja interpretacija je da su se svi iznenada pojavili ovdje, a silno mi je drago što se kvorum iznenada tako dramatično povećao”, rekao je predsjednik Sabora Željko Reiner.

Tako se sabornica ipak djelomice popunila i Sabor nakratko nešto i glasovao, dok se oporba nije organizirala i shvatila da bez nje opet nema kvoruma. Nakon što je izglasovano nekoliko točaka, oporba se kod izglasavanja Uredbe EU iz područja platnog prometa odjednom prestala uključivati u glasovanje pa je izgledalo da je u sabornici samo 75 zastupnika, što nije dovoljno za kvorum. SDP-ovci i HNS-ovci su nakon toga napustili sabornicu, a ostali su se ponovno prebrojili te utvrdili da ih je 76. No, kada su počeli ponovno glasovati, opet je ispalo da je prisutno 75 zastupnika, a predsjednik Reiner je zaključio kako očito ne radi nečiji ključić za glasovanje. Poslije se pokazalo da je taj, 76., zastupnik bio Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid), ali i on tek nakratko, jer se odmah potom isključio. Ta uredba se još nekako i izglasovala, ali se nakon toga moralo prestati s glasovanjem jer se više nije moglo skupiti više od 75 zastupnika. Tako je “Mesićeva kletva” nastavljena te se o ukidanju njegova ureda opet (!?) nije glasovalo, a vladajući su još jednom poniženi.

HDZ-ovac Josip Đakić poslije je objašnjavao da im je nedostajalo nekoliko zastupnika jer su bolesni (Culej) ili na putu (Glasnović, Dodig, Krstičević, Perković). Ines Strenja Linić iz Mosta, pak, rekla je da je ovo dokaz kako vladajući još imaju većinu, što će dokazati idući petak, kad se svi vrate.

HDZ-ovac Ivan Šuker otkrio je kako na glasovanje bez obrazloženja nisu došla dva HDZ-ova zastupnika i jedan iz vladajuće koalicije.

- Većina postoji, ja se ispričavam hrvatskim građanima. Tri zastupnika iz vladajuće koalicije nisu javila da neće doći. S predsjednikom Sabora je dogovoreno da više ni jedan zastupnik neće dobiti putni nalog. Postoji nešto što se zove etika, moral i odgovornost prema građanima. Ako netko ne može doći, neka podnese ostavku. Ima zastupnika koji imaju pet-šest funkcija i predložit ću na klubu da se to ukine - komentirao je HDZ-ovac Ivan Šuker zbivanja u Saboru, revoltiran time što već treći tjedan nemaju kvorum.

Nakon Šukerove prozivke i isprike HDZ-ovi saborski zastupnici Gordan Jandroković i Davorin Mlakar podnijeli su ostavke na dužnost potpredsjednika Kluba zastupnika HDZ-a. Hini je to potvrdio Jandroković, koji međutim nije htio obrazlagati razloge ostavke. Kazao je samo kako je zajedno s kolegom Mlakarom ostavku predao predsjedniku HDZ-ova Kluba zastupnika Ivanu Šukeru te kako se nada da će taj čin potaknuti raspravu o funkcioniranju Kluba.

Igor BOŠNJAK/H

Zbog nedostatka kvoruma propao je još jedan pokušaj ukidanja ureda bivšeg predsjednika Mesića

ŠUKER, AMBRUŠEC I LUCIĆ PREDVODE ODBORE I VIJEĆA

Prije nego što je ostao bez kvoruma, Sabor je imenovao članove Nadzornog odbora HBOR-a, u koji su ušli Ivan Šuker (HDZ), Ivan Lovrinović (Most) i Dragica Zgrebec (SDP), a zamjenici članova su Domagoj Ivan Milošević (HDZ), Darinko Kosor (HSLS) i Božica Makar (HNS). Za člana Nadzornog odbora Fine izabran je HDZ-ov zastupnik Goran Marić. Predsjednica Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementranih nepogoda je Ljubica Ambrušec (Most), a članovi su Stjepan Pintarić i Pero Ćosić (HDZ), Davor Vlaović (HSS), Šandor Juhas (mađarska manjina), Tihomir Jakovina (SDP) i Anka Mrak Taritaš (HNS). Predsjednikom Nacionalnog vijeća za vode imenovan je Franjo Lucić (HDZ), a članovi su Antun Vidaković (HDZ), Davor Vlaović (HSS), Ružica Vukovac (Most), Radimir Čačić (Reformisti), Igor Dragovan (SDP), Milorad Batinić (HNS) i Nansi Tireli (Laburisti).

KOLIKO NOVCA TREBA DATI POLITIČKIM STRANKAMA?

Nastavljena je i rasprava o izmjenama zakona koji regulira financiranje političkih stranaka. Predložilo ih je nekoliko klubova, a predstavio ih je Robert Podolnjak (Most), podsjetivši da stranke dobivaju 0,05 posto proračunskih rashoda. “Prema mišljenju predlagatalja, tako koncipirana odredba znači da što više država troši, to više novca dobivaju političke stranke”, kaže Podolnjak. Predlagači smatraju da bi stranke trebale dobivati 0,075 posto poreznih prihoda, no Peđa Grbin (SDP) upozorio ih je na logičku pogrešku u tome. “Vezanje prihoda političkih stranaka uz porezne prihode proračuna potiče stranke na povećanje poreza. Zar ne? To je jednostavan zaključak. Što je bolje za hrvatske građane, da potičemo potrošnju ili da povećavamo poreze”, zapitao je Grbin. Drago Prgomet iz Hridi smatra pak da izmjena načina financiranja stranaka ne znači ništa ako se ne demokratiziraju same stranke.

Možda ste propustili...