Novosti
ŠEF SDP-A TRAŽI IZGLASAVANJE NEPOVJERENJA ČELNIKU HDZ-A

Milanović: Karamarko mora
odlučiti želi li se baviti
javnim ili privatnim poslom
Objavljeno 12. svibnja, 2016.
Karamarko je trebao dati ostavku, zaključio je Zoran Milanović

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović najavio je u četvrtak s konferencije za novinare da će njegova stranka u Saboru pokrenuti postupak izglasavanja nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku zbog poslovne povezanosti njegove supruge Ane s lobistom mađarskoga Mola Jozom Petrovićem, a zbog čega je, smatra Milanović, Karamarko sam trebao podnijeti ostavku.

Takav "incestuozni" odnos je nemoguć, rekao je Milanović te poručio da Karamarko mora odlučiti želi li se baviti javnim ili privatnim poslom.

U slučaju poslovne povezanosti njegove supruge i "najvećeg lobista Mola u Hrvatskoj" postoji Karamarkova politička odgovornost, ističe Milanović.

"Ne kažem da tu postoji bilo kakav element kaznene odgovornosti, pretpostavljam da ne, ali politički je to nemoguće. Prema tome, Karamarko je trebao dati ostavku. Treba izdvojiti privatno, poslovno od javnoga. Političari se bave javnim poslom, u javnom interesu i očito se priča, kad je riječ o HDZ-u, ponavlja s koljena na koljeno. S obzirom na to da nije dao ostavku, tražit ćemo da odstupi i da mu se izglasa nepovjerenje", najavio je Milanović.

Kaže i kako žele vidjeti što o tome misli Most, odnosno, kako je rekao, koalicijski partner HDZ-a čiji je predsjednik prije nekog vremena zatražio da se Karamarko očituje o lobistu koji je plaćao njegovu suprugu.

“U Hrvatskoj traje ozbiljna politička kriza. Imamo koaliciju koja ne funkcionira, i imamo predsjednika stranke koji je diskvalificiran od bilo kakve ozbiljnije funkcije. Imamo premijera koji je eksperimentalni premijer. To ne funkcionira. Imamo većinu koju nemamo. Imamo manje partnere koji će teško više ikad dobiti šansu da uđu u Sabor i za mandat će se držati zubima. Imamo Most s kojim smo pregovarali i mi u dobroj vjeri. Most je otišao HDZ-u, ja sam odmah nakon izglasavanja podrške toj vladi kazao na koje tri točke ta vlada počiva”, rekao je Milanović.

Na pitanje čiju podršku prilikom izglasavanja nepovjerenja Karamarku očekuje rekao je: “Očekujemo podršku ljudi čiste savjesti, koji su svjesni koja je razlika između javnog i privatnog.”

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) poručio je da definitivno treba raščistiti pitanje poslovne povezanosti Ane Karamarko s lobistom mađarskog Mola Jozom Petrovićem.

“Stvari treba definitivno raščistiti, takva varijanta nije sukob interesa, to je apsolutno zajednički interes”, odgovorio je Ostojić na upit trebaju li se tim slučajem pozabaviti i druge institucije osim Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.(V.T./H)

TOMISLAV KARAMARKO

potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a

Povlačim se iz svih procesa oko Ine

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a, objavio je u četvrtak da se povlači iz svih procesa donošenja odluka o Ini. Na svome profilu na Facebooku Karamarko je napisao: “Zbog medijskog linča na moju obitelj i mene osobno, donio sam odluku da se izuzmem iz svih procesa koji podrazumijevaju donošenje bilo kakvih odluka oko Ine, sve dok Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ne donese odluku prema zahtjevu koji sam mu uputio. Dosad sam se zalagao za povlačenje iz arbitražnih postupaka, i to obostrano; i Republike Hrvatske, ali i mađarske strane. Na taj sam način htio prekinuti promašenu politiku prošle neuspješne vlade i još neuspješnijeg premijera koji je svojom politikom Hrvatsku posvađao sa svima i doveo nas na rub međunarodne izolacije. U slučaju nepovoljnog ishoda arbitražnih postupaka Hrvatskoj prijeti šteta koja se broji u milijardama kuna. Pritom nije zanemariv podatak kako svake godine skupo plaćamo i odvjetničko društvo koje zastupa RH u ovim postupcima.”

JASEN MESIĆ

HDZ

Milanović ne zna krenuti od sebe

HDZ-ov saborski zastupnik Jasen Mesić je, reagirajući na Milanovićeve izjave da bi šef HDZ-a Tomislav Karamarko trebao dati ostavku, da nemamo Vladu i da nije jasna većina koja je podržava, čelniku SDP-a poručio kako je "i ovaj put pokazao da ne zna krenuti od sebe i da ne zna vidjeti ispred svoga praga." Bivšeg premijera Mesić je prozvao da u četiri godine, dok je vodio Vladu, ni na koji način nije reagirao kad su njegovi ministri bili u sukobu interesa, kad se radilo o optužbama za nedozvoljene radnje njegova brata Krešimira, u slučaju afere MiG-ovi i drugo. Naglasio je da parlamentarna većina “itekako postoji” te da će postojati dok tako budu smatrali u Domoljubnoj koaliciji, odnosno HDZ-u i ostalim partnerima. Dokad će to biti, o tome će, kaže, odlučiti vodstvo HDZ-a i koalicijski partneri.

Možda ste propustili...

RADNICI ZBOG PLAĆA I DALJE U ŠTRAJKU, NAJAVILI PROSVJED

Vlada razmatra načine za pomoć Varteksu, pozvali Upravu da se javi

BOLNICA PRIOPĆILA DA SMRT NIJE POVEZANA S TRANSPLANTACIJOM

Umro pacijent sa svinjskim bubregom

Najčitanije iz rubrike