Novosti
MINISTAR ROMIĆ MOGAO BI POLJOPRIVREDU GURNUTI U JOŠ VEĆI PONOR

Je li na pomolu nova afera? Hrvatska gubi 332 milijuna eura?
Objavljeno 14. svibnja, 2016.
Novac iz Programa ruralnog razvoja treba se ugovoriti do kraja 2016.

Iako je ministar poljoprivrede Davor Romić još prije tri tjedna, prigodom posjeta Osječko-baranjskoj županiji, najavio da će za najviše deset dana donijeti odluku o sudbini ključne mjere iz prošlogodišnjeg natječaja Programa ruralnog razvoja, Mjere 4, to se još uvijek nije dogodilo.

Radi se, podsjetimo, o Programu ruralnog razvoja od 2014. do 2020., prema kojem su Hrvatskoj svake godine na raspolaganju 332 milijuna eura. Za Mjeru 4 vladao je veliki interes, a samo su iz istočne Hrvatske aplicirani projekti vrijedni stotine milijuna eura. Međutim, zbog sumnji da je natječaj za tu mjeru izrađen kako bi pogodovao pojedinim ministrovim “igračima”, provedba, tj. dodjela novca, i to unatoč tomu što je za neke od njih čak i donesena odluka o prihvaćanju projekata, još je neizvjesna.

Ministar ne donosi odluke

Na naš upit o tome, poslan prije tri dana, ministar Romić nije odgovorio. Međutim, sudeći prema planu za raspisivanje natječaja za mjere Programa ruralnog razvoja u ovoj godini, koje su objavljene na internetskoj stranici www.ruralni razvoj.hr, a koje mnogi ocjenjuju katastrofalno neambicioznima, Hrvatska bi zauvijek mogla ostati bez mogućnosti povlačenja 332 milijuna eura iz 2014. godine. Naime, prema Programu ruralnog razvoja, Hrvatska od 2014. godine ima na raspolaganju svake godine 330 milijuna eura, što je 50 posto “prihoda” hrvatske poljoprivrede godišnje. Nažalost, novac za 2014. i 2015. godinu do danas nije ugovoren niti je potrošen, a budući da se primjenjuje pravilo N +2, koje kaže da se novac iz 2014. mora ugovoriti u 2016. godini, velika je vjerojatnost da će on biti zauvijek izgubljen.

“Programi ruralnog razvoja posebno su osjetljivi, a naši poljoprivrednici s pravom puno od njih očekuju, jer im je to gotovo polovina prihoda (plaća), ali novi ministar nikako da počne donositi odluke. Razumijemo da postoje problemi, ali izgleda kako ministar Romić ne shvaća da je on na tom mjestu kako bi probleme rješavao i donosio odluke. Kakva god sudbina prvog natječaja bila, ona je do danas već morala biti jasna za sve sudionike natječaja. Već se trebao vidjeti jasan plan i uvjeti za buduće natječaje Mjere 4, a jedino je jasno da ministar Romić, očito valjda pod velikim pritiskom, planira prvi natječaj Mjere 4 tek za prosinac ove godine. Na sva pitanja koje postavljamo dobijemo odgovor da su to trebali 'oni prije njih završiti, da su oni krivi, da su naši seljaci imali prigovore da je EU imala pregovore i da su oni u čudu jer ne znaju što da rade', a nesvjesni su da je upravo nečinjenje jedna od najvećih šteta za našu proizvodnju”, kaže nam poljoprivrednik iz Slavonije koji se javio na natječaj.

Program kasnio dvije godine

Dok su ostale članice Europske unije daleko poodmakle u provedbi Programa ruralnog razvoja i već povukle značajna sredstva za jačanje konkurentnosti i razvoj sela, u Hrvatskoj je on kasnio gotovo dvije godine i to, kako se već više puta pisalo, zbog nesposobnosti i nesnalaženja ekipe prethodnog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

Ako se, pak, analizira dosadašnji rad Davora Romića, iako je jedan od rijetkih stručnjaka koji je zasjeo u fotelju ministra poljoprivrede, mnogi kažu da se još uvijek dalje od toga nije pomaknuo.

Željko Kraljičak, zamjenik osječko-baranjskog župana, kaže kako su sredstva za razvoj sela i povećanje konkurentnosti još u rukama ministra poljoprivrede.

- Ključno je to što ministar Romić ne provodi ni jedan od programa političkih stranaka koje su ga izabrale, a i Vlada RH nema smjernice razvoja poljoprivrede, što hrvatsku poljoprivredu dovodi u stanje da se nikada neće moći oporaviti niti postići konkurentnost. Ovdje valja istaknuti da nisu kalendar i tekst natječaja najveći problem. Problem je što Agencija za plaćanje ne može odgovoriti na sve izazove koje se pred nju stavljaju - obrada zahtjeva za sredstva iz I. stupa i iz Programa ruralnog razvoja. Smatram da hitno treba pojednostaviti proceduru i da se za natječaje koji se zatvore rješenje izda u roku od najviše 90 dana - kaže Kraljičak i dodaje kako je posao ministra Romića donošenje odluka, jer za to prima plaću, a ne da za svaku odluku pita DORH i čeka njegov odgovor.

Zdenka RUPČIĆ

ŠIMO OREŠKOVIĆ

predsjednik Sindikata PPDIV-a

Zašto netko koči otvaranje radnih mjesta u Slavoniji?

Sindikat PPDIV-a sa svojih 20.000 članova iz poljoprivredno-prehrambenog sektora prati sva zbivanja oko (ne)provođenja Programa ruralnog razvoja, kaže nam predsjednik tog sindikata Šimo Orešković. Nedavno su poslali pismo ministru poljoprivrede, čiji dio prenosimo. “Dali ste obećanje da će se isplatiti sredstva EU fondova za ruralni razvoj iz mjere 4. podmjera 4.1. i 4.2. po pravilniku po kojem je natječaj proveden, nakon što Europska komisija odgovori na isto. Imamo saznanja da EK nije imala primjedbi, već samo indicije koje su očito sugerirane, te smatramo da nema nikakvog razloga da se sredstva iz EU fondova isplate onako kako to regulira pravilnik po kojem je natječaj proveden. Ujedno vas upozoravamo da ćemo o svemu izvijestiti javnost i poduzeti druge mjere koje nam stoje na raspolaganju, a sve kako vi ne bi provodili 'već viđeno' sa pozicije ministra poljoprivrede. Nije nam jasno zašto netko koči otvaranje radnih mjesta kojih, prema Programu, treba biti otvoreno najviše u Slavoniji”, stoji u pismu PPDIV-a.

ZA MJERU 4

IZ ISTOČNE SU HRVATSKE APLICIRANI PROJEKTI VRIJEDNI STOTINE MILIJUNA EURA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA PRODAJE NEKRETNINE

Na prodaju su ponuđeni bivša farma svinja u Dardi i Kokingrad

2

NAJGORI REZULTATI U 10 GODINA

Na maturi dosad najmanje učenika, a nikad više jedinica

3

DODIJELJENE NAGRADE “SOLJAČIĆ” I “SAKAČ”

Osječkom maturantu 5000 eura