Novosti
TIHOMIR JAKOVINA:

“Dobri projekti ne smiju trpjeti zato što sustav ništa ne radi”
Objavljeno 10. svibnja, 2016.

“Izmišljena afera od strane interesne skupine i konzultanata čiji projekti nisu prošli na prvom setu natječaja, a ujedno, nažalost, i alibi Ministarstvu poljoprivrede i ministru Romiću za nedonošenje odluka”, odgovor je to bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine na prozivke zbog navodnog pogodovanja dodjele sredstava iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja RH tvrtkama koje na to nisu imale pravo te zbog stopiranja isplate 360 milijuna kuna iz Europske komisije. Jakovinu se proziva da je iz natječaja, suprotno preporukama EK-a, izbacio odredbu kojom se sprječava dodjela sredstava tvrtkama istog vlasnika te je tako pomogao tvrtkama u vlasništvu Ivice Todorića, Marka Pipunića i Mirka Ervačića, koje su ukupno dobile gotovo 360 milijuna kuna na natječaju za Mjeru 4. Jakovina, odbacujući svaku svoju odgovornost, kaže kako je riječ o neistinama zbog kojih će vjerojatno ići tužba prema tjedniku koji je objavio ove navode. Naglašava kako je riječ o blokadi sustava koja se ne smije događati jer je u pitanju čak tristotinjak projekata po setu natječaja iz prošle godine koji čekaju odluke i isplatu novca.

- Ako ima bilo kakvih nepravilnosti, a nema ih jer je sve odrađeno prema procedurama i protokolima koji su vrlo zahtjevni, takvi projekti se uvijek mogu isključiti. U slučaju da se dokaže nepravilnost, onda sami investitori, podnositelji zahtjeva, moraju vratiti sredstva, a ostali dobri projekti ne smiju trpjeti i stajati zbog toga što sustav ne donosi odluke - kaže bivši ministar.

Čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić, tvrdi kako je “Komora po donošenju pravilnika odmah rekla kako nije dobar za male poljoprivrednike.”

- Od početka smo tražili da se poštuju direktive EU-a koje jasno kažu da nije dopušteno umjetno stvaranje određenih uvjeta, a to se upravo dogodilo. Očito da to ne možemo riješiti sami pa mora reagirati Bruxelles. Posljedice svega mogle bi biti neiskorištavanje sredstava, a, ako se natječaj poništi, raspisivanje novoga “uzima” još jednu godinu - kaže Brlošić i dodaje: “U Komori nismo bili za poništenje natječaja upravo zbog tisuću i više poljoprivrednika koji su platili konzultante, ali smo bili za provjeravanje je li netko stvorio umjetno određene uvjete. Tvrtke koje su osnovane pred natječaje zasigurno prema pravilima EU-a ne bi trebale proći. Prijedlog Komore je da nitko ne dobije 90 posto povrata jer to nije pošteno prema desetcima tisuća poljoprivrednika. Predlažemo da nitko ne dobije više od 50 posto povrata. Tada će u investicije ući oni kojima to stvarno treba. Poljoprivrednicima je najvažnije da se to što prije riješi.”

S tim se slaže i Jakovina: “Treba omogućiti svim korisnicima da što prije realiziraju svoje projekte i na taj način unaprijede hrvatsku poljoprivredu.” Među njima je, osim velikih igrača, još oko 300 projekata, trgovačkih društava, firmi, obrta, zadruga, OPG-a koji su imali najbolje projekte. “Svi oni trpe”, kaže bivši ministar, zato što Ministarstvo i Vlada ne rade svoj posao.M.Radošević

HPK PREDLAŽE RJEŠENJA

HPK-u nije prihvatljiva mogućnost rušenja natječaja. “Ovo je zadnja godina za povlačenje sredstava iz 2014. godine, a postoji opasnost da ostanu zamrznuta. Ne bi trebalo propustiti priliku”, smatra Brlošić. On navodi nekoliko modela za rješenje ovog problema: “Da se umanje iznosi i da se doista primijeni direktiva, sjedne za stol i utvrdi što je to - na hrvatski način - povezanost društava, OPG-a i obrta. Da se osigura istraga svih umjetno stvorenih situacija te da se omogući svima koji su korektno išli sa svojim programima da što prije dobiju svoja sredstva.”

Možda ste propustili...

NOVA PRAVILA O RADU PREKO DIGITALNIH PLATFORMI

Nema više lažne samozaposlenosti

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika