Novosti
ZPH O EGZODUSU IZ SLAVONIJE I BARANJE

Istok Hrvatske postat će “spaljena zemlja” staraca
Objavljeno 12. svibnja, 2016.

Zabrinuti zbog sve većeg egzodusa mladih, radno sposobnih i produktivnih ljudi, Zajednica povratnika Hrvatske podsjetila je kako je nekada bogata regija danas “spaljena zemlja”, bez obzira na to što su joj poljoprivredni kapaciteti takvi da mogu prehraniti 50 milijuna ljudi. Tvrde kako su Domovinski rat i dugotrajni loš odnos prema Slavoniji i Baranji učinili da danas ovdje žive gladni i siromašni ljudi bez posla i bez perspektive, što kulminira svakotjednim odlaskom po približno 500 mladih osoba. “Sve hrvatske vlade do danas obećavale su posebnu skrb za ratom stradala područja. Donesen je i Zakon o područjima posebne državne skrbi, iz kojeg je prošla vlada izbacila sva prava i poticajne mjere, a od skrbi ni traga. Nema ulaganja u gospodarstvo, nema otvaranja novih radnih mjesta, nema prilagođavanja školskog sustava potrebama suvremenog gospodarstva i stvaranja kadrova za konkurentne oblike proizvodnje”, ističu i za takvu situaciju najviše krive Milanovićevu vladu koja je, tvrde, u protekle četiri godine svojom politikom izazvala štetu veću nego agresori u Domovinskom ratu.

- Ukidanjem svih prava, poticajnih mjera, zaustavljanjem stambenog zbrinjavanja mladih obitelji hrvatskih povratnika i uništavanjem jedinstvenog sustava upravljanja državnim resursima na tim prostorima, područja posebne državne skrbi vraćena su 20 godina unazad - ističu.

Od nove vlade očekuju konkretne mjere za poticanje razvoja i ulaganja u ratom stradala područja, kako bi se stvorili uvjeti za ostanak i povratak mladih ljudi. “Ako se ne donese novi zakon o ratom stradalim područjima s poticajnim mjerama za razvoj gospodarstva za deset godina ovdje će ostati samo starci i umirovljenici”, upozoravaju u ZPH-u. (I.G.)

Najčitanije iz rubrike