Crna kronika
KAZNENE PRIJAVE ZBOG NEDOPUŠTENE TRGOVINE

Osječani unajmili dio kuće i ondje čuvali duhan za crno tržište
Objavljeno 30. travnja, 2016.
U kući je pronađeno i nekoliko stotina komada puščanog streljiva

OSIJEK - Dvoje Osječana, 44-godišnjakinja i 48-godišnjak, unajmilo je dio kuće na osječkom Jugu II, u kojem je čuvalo cigarete namijenjene crnom tržištu. Policijskom pretragom ondje je pronađeno i streljivo. Policija je otkrila par tako što je zatekla 44-godišnjakinju na Jugu II kako prodaje nekoliko kilograma duhana 24-godišnjakinji. Pokrenuta je istraga koja je otkrila gdje se duhan skrivao.

- Provedenom istragom utvrdilo se da su 44-godišnjakinja i 48-godišnjak unajmili dio kuće u Osijeku gdje su držali duhan i cigarete. Na temelju naloga nadležnog suda, pretražena je navedena kuća, pri čemu su policajci pronašli, i uz potvrdu oduzeli, nekoliko desetaka šteka raznih cigareta te nekoliko stotina komada puščanog streljiva - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske.

Dvije žene, 44-godišnjakinja i 24-godišnjakinja koja je od nje duhan kupila, prijavljene su za nedopuštenu trgovinu, a 48-godišnjak je uz istu kaznenu prijavu dobio i onu za posjedovanje ilegalnog streljiva.

Prema podacima Hrvatske udruge poslodavaca, potrošnja ilegalnog duhana prelazi 1000 tona godišnje, što je oko 100 milijuna eura gubitka za državni proračun. Tijekom 2014. godine carina je zaplijenila oko 26,3 tone duhana, a samo u prva tri mjeseca prošle godine već su bile zaplijenjene 23,3 tone.

Crno tržište duhana, unatoč svim kaznama i brojnim akcijama Carinske uprave i policije, i dalje doslovno cvjeta. Skupi duhanski proizvodi u prodavaonicama građane tjeraju na kupnju duhana od preprodavača na crnom tržištu, koji je višestruko jeftiniji. Naime, za kilogram duhana na crnom tržištu krajnji kupac treba izdvojiti oko 160 kuna, a nekada i manje, dok jedna kutija cigareta prosječno stoji 22 kune.

Sandra LACIĆ
PRIJAVLJEN I 53-GODIŠNJAK

Ovoga su mjeseca policajci na osječkom Jugu II zatekli i 53-godišnjaka koji je kod sebe imao nekoliko stotina grama rezanog duhana. Policajci su krenuli u pretragu kuće 53-godišnjaka i pri tome zatekli 49-godišnjaka kako iz kuće iznosi nekoliko kilograma duhana. U kući 53-godišnjaka pronađeno je još oko 150 kilograma duhana. Stariji muškarac kazneno je prijavljen zbog nedopuštene trgovine, a 49-godišnjak zbog prikrivanja.

160

kuna okvirna je cijena kilograma duhana na crnom tržištu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike