Crna kronika
OPASAN PRONALAZAK KOD VIROVITICE

Djeca u dvorištu pronašla vrećicu s bombom i puščanim streljivom
Objavljeno 28. travnja, 2016.
Vrećica je bila ispod čempresa, a djeca je, srećom, nisu dirala

VIROVITICA - Igrajući se u svom dvorištu, djeca su prekjučer pronašla najlonsku vrećicu u kojoj su bili ručna bomba i oko 150 komada streljiva!

Opasan sadržaj pronađen je u predgrađu Virovitice, a djeca, srećom, nisu ozlijeđena. Vrećica je bila ispod čempresa, a mališani su, puno pametniji od osobe koja je vrećicu ondje ostavila, o opasnom pronalasku obavijestili odrasle, koji su odmah pozvali policiju. Policijski pirotehničar došao je po bombu i streljivo, koji će naknadno biti uništeni.

Ovo je samo jedan u nizu primjera da opasno oružje i eksplozivne naprave pronalaze djeca. Najveća tragedija zbog oružja ostavljenog u blizini djece zbila se u Bijelom Brdu u veljači prošle godine. Tada su od eksplozije bombe koju su djeca pronašla na igralištu i donijela kući poginuli Zarifa Hadža (37) i njezin 7-godišnji sin Samir. Još je troje djece u eksploziji ozlijeđeno. Djeca su pronašla najmanje tri ručne bombe na nogometnom igralištu, 300-tinjak metara od njihove kuće. Ne znajući o kakvim je opasnim predmetima riječ, djeca su pokazala majci bombu i - dogodila se tragedija.

Nevjerojatno je da i nakon takve strahote neodgovorni pojedinci odbacaju bombe. Opasno oružje pronalazi se u kontejnerima, uz prometnice, u kanalima pred kućama, bacaju se po dvorištima i njivama, ostavljaju u gradskim naseljima. A da su samo nazvali policiju na broj 192, prošli bi bez ikakvih prijava i kazni. Svatko tko tako preda bombe i ilegalno oružje može ostati anoniman, ako to želi, na njegovu kućnu adresu dolaze policajci u civilu, civilnim vozilom, tako da nitko poslije ne mora znatiželjnicima objašnjavati zašto mu je policija došla na kućni prag. Na taj način život svih, a pogotovo onih najmlađih, postao bi nemjerivo sigurniji.

- Pozivaju se građani koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljivo da ih ne odbacuju, nego da pozovu najbližu policijsku postaju, iz koje će na njihovu kućnu adresu ili mjesto na kojemu se oružje nalazi doći policajac koji će oružje preuzeti - pozvao je Josip Štajdohar, glasnogovornik Policijske uprave virovitičko-podravske.

Sandra LACIĆ
PUNA TORBA BOMBI POKRAJ DJEČJEG IGRALIŠTA

U srpnju prošle godine netko je pred zgradom na Vijencu Josipa Kozarca u Osijeku, neposredno uz dječje igralište, pronašao punu torbu bombi i eksploziva. Samo pukom srećom djeca nisu otvorala ostavljenu torbu sa smrtonosnim sadržajem. U torbi je bio trotil, nekoliko elektroindikatorskih kapsli, više ručnih bombi i detonatorskih kapsli, upaljači, sporogoreći štapin te desetci komada raznog streljiva.

Možda ste propustili...

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

NOVA ŽRTVA PREVARANATA JE 79-GODIŠNJAK

Zbog želje za kriptovalutom izgubio desetke tisuća eura

ŠVERCER ILEGALACA DAO OBJAŠNJENJE

Krijumčario Sirijce zbog nadgrobnog spomenika

Najčitanije iz rubrike