Svijet
PARLAMENTARNI IZBORI U SRBIJI

Vučićevi “naprednjaci” nadmoćno pobijedili
Objavljeno 25. travnja, 2016.

Srpska napredna stranka (SNS), Aleksandra Vučića, odnosno koalicija “Srbija pobjeđuje”, prema prvim rezultatima objavljenim u nedjelju oko 21 sat, nakon prebrojenih 19,8 posto biračkih listića, pobjednik je izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji s više od 50 posto osvojenih glasova birača. Prema prvim rezultatima koje je objavio CeSID, na drugom su mjestu socijalisti (SPS) vicepremijera i šefa diplomacije Ivice Dačića s 14,4 posto, a izborni prag prešla je i Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja sa 7 posto te Demokratska stranka s 5,4 posto. Ultranacionalistu Šešelju rejting je znatno porastao nakon prošlomjesečne oslobađajuće presude pred sudom za ratne zločine u Haagu.

Na izvanredne parlamentarne izbore, pokrajinske izbore u Vojvodini, te izbore za skupštine općina i gradova do 19 sati je izišlo 52,9 birača, što je veći odaziv nego na prošlim izborima.

Izvanredni parlamentarni izbori drugi su u posljednje dvije godine, a na njima se za 250 zastupničkih mandata utrkivalo 20 stranaka, koalicija, političkih skupina i udruga s ukupno 3270 kandidata. I sve predizborne ankete upozoravale su na pobjedu koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom premijera Aleksandra Vučića.

Istodobno s izvanrednim izborima održani su i pokrajinski izbori za 120 zastupnika Skupštine Vojvodine te lokalni izbori za vijećnike općina i gradova na kojima pravo glasa ima oko 1.730.000 građana Vojvodine, a ti su izbori važni za budućnost i položaj hrvatske manjine.

Krajnji rok za službene rezultate izbora je 28. travnja u 20 sati. Za nadgledanje izbora bilo je akreditirano 1687 domaćih i 196 stranih promatrača koje su, uz OESS, imala i veleposlanstva Francuske, Rumunjske, Italije, Njemačke, Turske, Slovačke, Velike Britanije, Bugarske, Belgije, Austrije, Norveške, Ukrajine, SAD, Kanade, Australije, Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, Središnje izborne komisije Ruske Federacije, BiH i Slovenije.(D.Pav./H)

Šešeljevi radikali osvojili su više od 7 posto glasova birača

Najčitanije iz rubrike