Svijet
OBJAVA SNIMKE S TAOCIMA HAMASA

Obitelji talaca: Tražimo mali korak bez krvoprolića
Objavljeno 29. travnja, 2024.
Hamas je objavio videosnimku koja pokazuje prvi dokaz života još dvaju taoca koja drži u Gazi, prenosi BBC. U nedatiranoj snimci snimljenoj pod prisilom Omri Miran (46) kaže da je zatočen 202 dana, a Keith Siegel (64) spominje ovotjedni blagdan Pesah, što upućuje na to da su ulomci nedavno snimljeni. "Ovdje je situacija teška i ima mnogo bombi", čuje se kako govori Miran.

Obojica su uhvaćena kada je Hamas pokrenuo smrtonosne napade na Izrael 7. listopada. U reakciji na objavu videa obitelji obojice rekle su da se nastavljaju boriti za njihov povratak. Pozvale su izraelsku vladu da osigura novi sporazum o oslobađanju talaca. Nova snimka objavljena je nakon što je Hamas rekao kako proučava novi prijedlog Izraela za primirje. Mediji prenose da je posrednik Egipat poslao izaslanstvo u Izrael kako bi potaknuo pregovore, koji su u zastoju. "Dogovor koji uključuje sporazum o oslobađanju preostalih talaca mogao bi zaustaviti planirani izraelski kopneni napad na grad Rafah", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz.

Keith Siegel, američki državljanin, otet je sa suprugom Avivom. Ona je oslobođena u studenom tijekom kratkog primirja. "Keith, volim te, borit ćemo se da se vratiš", u videoizjavi kaže Keithova supruga Aviva. Ovoga je mjeseca za BBC rekla kako su otmičari u jednom trenutku ostavili bračni par u tunelu dok su ih premještali na drugo mjesto. U vrijeme intervjua rekla je da ne zna je li Keith još živ. "To što sam vidjela svojeg oca danas svima nama samo naglašava koliko je nužno što prije postići dogovor i sve ih vratiti kući. Zahtijevam da čelnici ove zemlje pogledaju taj video i vide u njemu vlastitog oca kako vapi za pomoć", ističe njegova kći Ilan. Druga kći Shir dodaje: "Ako ste gledali video, vidjeli ste kako moj otac zna da svi dolazimo na skup svaki tjedan i borimo se za njega i sve zarobljenike."

Govoreći na prosvjedima u Tel Avivu i tražeći akciju za oslobađanje talaca, Dani Miran, otac Omrija Mirana, u subotu je predvodio skandiranje okupljenih. Bio je vidljivo emotivan dok je držao govor, opisujući svoje uzbuđenje tijekom gledanja snimke na kojoj je njegov sin, doznavši da je "nadajmo se živ". Obratio se izravno vladi i poimence spomenuo ekstremne desničare - ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira i ministra financija Bezalela Smotricha, pozivajući ih da osiguraju dogovor o taocima. Pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da "odobri svaki održiv dogovor". "Učinite mali korak bez krvoprolića za oba naroda. Svi ljudi u Izraelu i narodi svijeta žele vidjeti kraj krvoprolića, a posebno kraj patnje vašeg naroda", rekao je. Prije nego što je održao govor, videosnimka s taocima prikazana je na velikim ekranima oko Trga talaca. To je vrlo neobično jer se takve snimke uglavnom ne reproduciraju na televiziji.

Igor Bošnjak
IZASLANSTVO HAMASA U KAIRU
 
Izaslanstvo Hamasa u ponedjeljak će posjetiti Kairo radi razgovora čija je svrha zajamčiti prekid vatre, rekao je Reutersu anonimni dužnosnik Hamasa, a posrednici ulažu snažnije napore u postizanje dogovora. Kaže da će članovi izaslanstva razgovarati o prijedlogu o prekidu vatre koji je Hamas iznio posrednicima Kataru i Egiptu, kao i o odgovoru Izraela, no nije otkrio pojedinosti. Izrael nudi samo privremeni prekid vatre da bi oslobodio oko 130 talaca koji su ostali u zatočeništvu i omogućio dostavu veće količine humanitarne pomoći. No ne kani prekinuti svoje operacije do zacrtanog cilja - uništenja Hamasa. Ekstremno desno orijentirani ministar financija Bezalel Smotrich pozvao je Netanyahua da ne odustaje od napada na Rafah, kazavši da bi pristanak na prijedloge bio ponižavajući. Smotrich kaže da "ova vlada neće imati pravo na postojanje ne iskorijeni li Hamas". Zapadne zemlje, među kojima i SAD, pozvale su Izrael da se suzdrži od tog napada zbog bojazni od mogućih civilnih žrtava.

Možda ste propustili...

SUĐENJE ZA MASAKR U ŠKOLI "RIBNIKA"

Majka dječaka ubojice negirala krivicu

CRNOGORSKI PREMIJER MILOJKO SPAJIĆ

Crna Gora podržava rezoluciju o Srebrenici

AMERIČKOG DRŽAVLJANINA RUSKI SUD ZADRŽAO U PRITVORU NA 10 DANA

Pritvoren zbog psovanja

Najčitanije iz rubrike