Svijet
MALMO

Muškarac i žena spalili Kuran uoči Eurovizije
Objavljeno 3. svibnja, 2024.

Muškarac i žena spalili su primjerak Kurana u švedskom gradu Malmou, dan prije početka Eurovizije.

Video na kojem se vide dvije osobe kako pale svetu muslimansku knjigu prenosio se uživo na TikToku u petak.

Palestinska zastava također je spaljena tijekom tog incidenta nedaleko od dvije dvorane u kojima će se održati Eurovizija. Švedska policija kritizirana je što je dopustila paljenje Kurana tako blizu velikog događanja.

Paljenja Kurana u Danskoj i Švedskoj prošle godine izazvali su bijesne reakcije, a ponekad i nasilne prosvjede u većinski muslimanskim zemljama, no u Švedskoj taj čin potpada pod zakon o slobodi govora i legalan je.

Počevši od subote, tjedan dana će se održavati brojni koncerti i zabave u ovom južnom švedskom gradu, a kulminacija će biti veliko finale Eurovizije 11. svibnja.

Očekuje se da će tijekom tjedna Eurovizije Malmo posjetiti 100.000 ljudi.

Uz glazbena događanja, najavljeno je i nekoliko prosvjednih akcija zbog rata u Gazi, uključujući i propalestinske i proizraelske prosvjede.

U četvrtak je izraelsko Vijeće za nacionalnu sigurnost pooštrilo upozorenja o putovanju u ovaj švedski grad. Izraelcima koji planiraju posjetiti Malmo savjetuje se da razmotre svoju odluku, navodi se.

Švedski umjetnici pozivali su da se Izrael zbog rata u Gazi isključi s Eurovizije, no organizatori su to odbili.

Iako Izrael nije europska zemlja, dopušteno joj je sudjelovati na Euroviziji jer je izraelska javna televizija član Europske radiodifuzijske unije (EBU). H

Najčitanije iz rubrike