Novosti
VLADA REŽE SUBVENCIJU ZA PRIJEVOZ SREDNJOŠKOLACA

Načelnik Gunje: Na našu siromašnu općinu novi teret - djeca će se upisivati u Brčko
Objavljeno 11. ožujka, 2016.

Vezani članci

VLADA SABORU UPUTILA PRIJEDLOG DRŽAVNOG PRORAČUNA ZA 2016.

Plaće i mirovine neće se dirati, a planira se rast od 2 % BDP-a

Dok s jedne strane u Vladi obećavaju provedbu pronatalitetne politike s nastojanjem da osiguraju novac za isplatu 7500 kuna za svako novorođeno dijete, Vlada je u prijedlogu proračuna za 2016. godinu predvidjela smanjenje državnih subvencija za prijevoz srednjoškolaca koji u školu putuju javnim prijevozom.

Nakon sjednice Vlade, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar kazao je kako će se udio države u sufinanciranju mjesnog i međumjesnog prijevoza srednjoškolaca iz državnog proračuna smanjiti od iduće školske godine sa 75 na 50 posto, pri čemu se za socijalno ranjive skupine zadržava financiranje u stopostotnom iznosu. Na taj će način država godišnje uštedjeti 94 milijuna kuna. Tako bi, kako je najavio Šustar, od iduće školske godine subvencija prijevoza biti povezana s imovinskim cenzusom, čiji se kriteriji razrađuju. No, s obzirom na već planirano smanjenje izdvajanja u proračunu, taj cenzus bi će i postavljen tako da će subvenciju države izgubiti velik dio učenika. Ministar drži da bi jedinice lokalne samouprave mogle nadoknaditi smanjenje subvencija, i to ponajprije oslanjajući se na EU fondove. Zbog toga im treba, kako je rekao, koliko je god moguće ukloniti prepreke i pojednostavniti procedure kako bi se mogle natjecati za sredstva EU-a.

Srednjoškolci u Osječko-baranjskoj županiji među najvećim su korisnicima ovih subvencija. Godišnje se iz državnog proračuna za prijevoz srednjoškolaca u toj županiji isplati 28 milijuna kuna. Sama Županija još subvencira pet posto troškova prijevoza, što je godišnje između 1,5 i dva milijuna kuna, a gradovi i općine ostatak, različito i ovisno o mogućnostima.

Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš bio je zatečen informacijom da će država srezati subvencije za prijevoz srednjoškolaca. Kazao nam je kako je Grad subvencirao 20 posto troškova prijevoza srednjoškolaca, dodavši kako će, u svakom slučaju, u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti subvencirati prijevoz učenika. Pri tome će savjetovati veće korištenje željezničkog prijevoza.

Prijevoz srednjoškolaca iz Gunje do Županje, zahvaljujući 75-postotnoj subvenciji države te Vukovarsko-srijemske županije i Općine Gunja - u jednakom omjeru, bio je besplatan. Na taj je način velik broj učenika “preusmjeren” te umjesto u obližnjem Brčkom pohađa srednju školu u Županji, kao i manji broj njih u Drenovcima i Vinkovcima.

- Na našu siromašnu općinu past će i taj teret. Općina i županija će onda vjerojatno morati preuzeti na sebe veći dio tih subvencija - kaže načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić. Dodao je kako je imovinsko stanje većine roditelja srednjoškolaca katastrofalno.

- Siguran sam da će se bilo kakvo smanjivanje subvencije odraziti na mjesto pohađanja srednje škole te će velik broj roditelja djecu upisati u srednje škole u Brčko. Od središta Gunje do središta Brčkog je dva kilometra i djeca u školu mogu ići i pješice. Zahvaljujući subvencijama prijevoza proteklih godina značajno je smanjen broj srednjoškolaca koji su odlazili u škole u Brčko. Sada bi se to moglo promijeniti - kaže Lucić. I.Mikulić

NAKNADA ZA NOVOROĐENU DJECU ZA DVA DO TRI MJESECA

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić kaže kako je proračun tog ministarstva na razini izvršenja iz prošle godine te ona smatra kako ni jedna skupina korisnika neće biti oštećena. Na upit odnosi li se imovinski cenzus kod naknada i na branitelje i kako će se primjenjivati, Juretić je kazala da branitelji nisu u nadležnosti Ministarstva socijalne politike i mladih, te da imovinski cenzusi već postoje kod zajamčenih minimalnih naknada. Ministrica je najavila kako bi naknada od 7500 kuna za novorođeno dijete mogla biti isplaćivana nakon promjene zakonske regulative, odnosno za najmanje dva ili tri mjeseca.

NEĆE BITI SMANJENJA BRANITELJSKIH MIROVINA

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić najavila je kako neće biti rezanja mirovina, plaća i svih davanja iz mirovinskog sustava. Za naknade i mirovine branitelja planirano je 550 milijuna kuna manje nego lani. Ministrica je pojasnila kako je to posljedica provedenog razdvajanja mirovina u 2015. godini na dio mirovine koji se financira iz proračuna i dio koji se financira iz prikupljenih doprinosa. “Naglašavam da svaka pojedinačna mirovina, kako hrvatskih branitelja, tako i drugih kategorija koje su prošle razdvajanje, u ukupnoj isplatnoj svoti ostaje ista”, kazala je Šikić.

Možda ste propustili...