Regija
JEDINSTVENI TOPLOVODNI SUSTAV GRIJANJA

U gospodarstvo se ulaže 12,2
milijuna eura: Belišćanski
projekt jedinstven u Hrvatskoj
Objavljeno 4. ožujka, 2016.
Na prezentaciji su predstavljeni i planovi za novi projekt – Sense Esco Belišće II snage 1,3 MW

BELIŠĆE – U gradskoj vijećnici u Belišću je održana prezentacija i predstavljanje iznimno značajnog i vrijednog novog razvojnog projekta - dosadašnje izgradnje i realizacije Plinifikacijsko kogeneracijskog postrojenja na biomasu Belišće I snage 1,2 MW, koje se nalazi u Gospodarskoj zoni Sjever.

Kako nam je i službeno potvrđeno iz Grada Belišća, u prvi dio projekta uloženo je 6,2 milijuna eura, a na prezentaciji su predstavljeni i planovi za novi projekt – Sense Esco Belišće II snage 1,3 MW, vrijedan još šest milijuna eura, čija realizacija započinje u lipnju. Dakle ukupna snaga ovog Plinifikacijsko-kogeneracijskog postrojenja na biomasu u Belišću bit će 2,5 MW. Na samoj lokaciji gradilišta, u blizini tvrtke HF Belišće, brojnim je partnerima predstavljeno što je do sada napravljeno, poput toplovodnog sustava grijanja tvrtke Harburg – Freudenberger Belišće, prvog takvog sustava u Republici Hrvatskoj, te što je do sada sagrađeno od energetskih objekata.

Na prezentaciji projekata Sense Esco Belišće I i Sense Esco Belišće II u Velikoj vijećnici grada Belišća bilo je šezdesetak predstavnika tvrtki, banaka, financijskih institucija i udruženja, među kojima i partneri u projektu. A partneri su ugledne i poznate europske i svjetske tvrtke, banke i sustavi iz Velike Britanije, Njemačke, Španjolske, Austrije i Hrvatske, kao što su: InterCapital, General Electric Capital London, General ElectricJenbacher, EQTEC, ZEHNDER, EQTEC/EBIOS, EBRD i WEBSEFFII, Erste banka, HF Belišće, Agencija za investicije i konkurentnost i drugi.

Gradonačelnik Dinko Burić sa svojim je zamjenicima izrazio dobrodošlicu investitorima u Belišće, zahvalivši im što su upravo grad Belišće prepoznali kao destinaciju u koju vrijedi ulagati. Naglasio je kako će im Grad Belišće i ubuduće pomagati u svemu, posebno u svladavanju birokratskih barijera. Belišćanski gradonačelnik Burić je na kraju svog pozdravnog govora još dodao i kako prave vrijednosti nekog grada nisu gradonačelnik i gradska uprava, nego investitori koji stvaraju nova radna mjesta.

Lidija ANIČIĆ
EKSPRESNA IZRADA DOKUMENTACIJE

Direktor tvrtke Sense Esco iz Zagreba, Marko Slunjski, zahvalio je na iznimno dobroj suradnji, naglasivši kako je ovo što je do sada obavljeno u Belišću, uz pomoć belišćanske gradske uprave, primjer dobre prakse. Naime, dok im je drugdje trebalo i po godinu i pol za rješavanje birokracije, za Sense Esco Belišće I, uz pomoć Grada Belišća, dokumentaciju su riješili za šest mjeseci, a za sljedeći projekt – Sense Esco Belišće II - za samo pet mjeseci!

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

“VRHUNSKO VUKOVARSKO” NA TRŽIŠTU

Proizvodi iz Vukovara u 50 “kvadrata” trgovine koja je u Dubrovniku

2

NEŠTO JE ČUDNO U BELOMANASTIRSKOJ ŠEĆERANI

Tri su požara buknula u krugu od jednog kilometra

3

RAZVOJ INDUSTRIJSKE ZONE JANJEVCI U DONJEM MIHOLJCU

Nova infrastruktura 15 milijuna kuna