Novosti
HDSSB UKAZAO NA TEŠKO STANJE U VAŽNOM POLJOPRIVREDNOM SEKTORU

Ako Kim završi na klanju, za to će biti odgovorna Vlada
Objavljeno 2. ožujka, 2016.
Zbog sve težeg stanja u tom sektoru proizvođači mlijeka primorani su slati na klanje svoje krave i zatvarati farme

Vezani članci

ZAVRŠNI UDARAC KRALJICI STOČARSTVA

Mljekari prijete klanjem stoke i zatvaranjem farmi

- Ako krava Kim završi na klanju za to će biti odgovorna Vlada Republike Hrvatske - izjavio je u srijedu Željko Kraljičak, predsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB), prigodom konferencije za novinare organizirane poput performansa kod osječkog Bastiona, gdje je bila dovezena krava Kim, rekorderka u proizvodnji mlijeka iz Đakovačkih Selaca, a na kojoj je upozoreno na teško stanje u kojem se nalazi mljekarski sektor.

Zbog sve težeg stanja u tom sektoru proizvođači mlijeka primorani su slati na klanje svoje krave i zatvarati farme.

Kraljičak je rekao da se ispričavaju građanima Osijeka što se na ovakav način ukazuje na probleme jednog od najvažnijih poljoprivrednih sektora, ali da su zamoljeni od proizvođača mlijeka da ukažu i na kvalitetu domaćeg mlijeka i na sve probleme s kojima se sve teže nose.

- U zadnjih 14 godina u Hrvatskoj se proizvodnjom mlijeka prestalo baviti više od 40 tisuća proizvođača mlijeka. Troškovi proizvodnje rastu, a otkupna cijena mlijeka u stalnom je padu. Zadnji pad od 19 do 21 lipu po litri je kap koja je prelila čašu. Na probleme u tom sektoru upozoravali smo sve ministre poljoprivrede i nudili rješenja od ministra Božidara Pankretića, Petra Čobankovića, Tihomira Jakovine pa sada i Davora Romića. Ovaj put tražimo da se osim ministra poljoprivrede u vezi s problemom s kojima se suočavaju hrvatski proizvođači mlijeka očituju i ministri gospodarstva i turizma koji trebaju donijeti mjere koje će zaštititi domaće proizvođače hrane, jer poljoprivredni proizvodi iz EU-a u vrijednosti od 12 milijardi eura umjesto na ruskom tržištu završit će na tržištu EU-a, dakle i na hrvatskom - rekao je Kraljičak, te poručio građanima da kupuju domaće mlijeko, jer će time spasiti život i kravici Kim te i ostalim kravama i proizvođačima u Hrvatskoj.Z.Rupčić

Željko Kraljičak

dožupan osječki-baranjski

Tražimo sustavan nadzor

- Tražimo i da Agencija za tržišno natjecanje počne sustavno provoditi nadzor i ne dopusti stavljanje na tržište proizvoda koji su dodatno subvencionirani od njihovih država radi očuvanja vlastite poljoprivredne proizvodnje i seljaka, jer te države plasmanom proizvoda prema dampinškim cijenama koje ne pokrivaju ni dio stvarnih troškova proizvodnje i iza kojih se u pravilu nalaze skrivene potpore, uništavaju hrvatski proizvod koji na taj način ne može biti konkurentan - izjavio je Kraljičak.

40

tisuća proizvođača mlijeka u zadnjih 14 godina u Hrvatskoj se prestalo baviti proizvodnjom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike