Novosti
ZBOG NESURADNJE SA ZDRAVSTVENOM INSPEKCIJOM RODILIŠTA I NEPRAVILNOSTI U RADU

Smijenjen sanacijski
upravitelj vinkovačke bolnice
Objavljeno 17. veljače, 2016.

Vezani članci

STRAŠNA PRIČA IZ VINKOVAČKOG RODILIŠTA, MAJKA TVRDI:

Trpjela sam pakao, bolove i grube komentare, a moj Ivano bio je mrtav

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u srijedu razriješila dužnosti dosadašnjeg sanacijskog upravitelja Opće županijske bolnice Vinkovci Dubravka Koreniku. Vršiteljem dužnosti upravitelja imenovan je Krunoslav Šporčić, anesteziolog, koji je već bio ravnatelj bolnice, prije imenovanja sanacijskih upravitelja.

Ministarstvo zdravlja je, u priopćenju u kojem navodi razloge Korenikine smjene, a u povodu tragične priče mlade Vinkovčanke kojoj je nakon izuzetno teškog porođaja umrla beba, izvijestilo kako je zdravstvena inspekcija, u koordinaciji s predstavnicima struke, prošle godine u svim hrvatskim rodilištima provela nadzor zakonitosti rada i stručnog rada za 2013. i 2014. godinu. Zaključeno je kako “organizacijski i stručni rad u svim nadziranim rodilištima zadovoljava pravila dobre kliničke prakse”. “Nadzorima su uočene određene nejednakosti u pogledu prostora, opreme i kadrova, te raznolika opterećenost zdravstvenog kadra obzirom na broj poroda u pojedinim rodilištima. Broj pritužbi, a posebice broj sudskih sporova koji se odnose na područje porodništva, sporadični su. No unatoč tome, mišljenja smo da je potrebno poraditi na komunikacijskim vještinama zdravstvenih radnika”, ističe Ministarstvo zdravlja te dodaje kako zdravstvena inspekcija nije mogla obaviti nadzor rodilišta u vinkovačkoj bolnici s obzirom na to da ni jedan od traženih statističkih podataka za 2013. i 2014. nije bio pripremljen ni dostupan.

“Protiv sanacijskog upravitelja kao odgovorne osobe i zdravstvene ustanove podnesen je optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka s obzirom da je zdravstvenoj inspekciji onemogućeno obavljanje zdravstveno inspekcijskog nadzora i nisu pruženi potrebni podaci te je prekršajni sud izrekao novčane kazne”, stoji u priopćenju Ministarstva, u kojem se naglašava kako je sanacijski ravnatelj smijenjen zbog toga, ali i niza drugih nepravilnosti u radu.

Vezano uz tragičnu smrt djeteta na porođaju u OŽB-u Vinkovci, ministar zdravlja Dario Nakić osnovao je stručno povjerenstvo koje će istražiti taj slučaj. “Ovisno o utvrđenim činjenicama, poduzet će se sve mjere propisane odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti”, napominje Ministarstvo. (D.Pav.)

DUBRAVKO KORENIKA

smijenjeni sanacijski upravitelj OŽB-a Vinkovci

To je politička smjena

– Nemam što komentirati. To je čista politička smjena, bez ikakvog razgovora i obrazloženja – kratko je u srijedu smjenu s mjesta sanacijskog upravitelja OŽB-a Vinkovci komentirao Dubravko Korenika.(S.B.)

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK RH NA OBILJEŽAVANJU 32. OBLJETNICE 108. PJEŠAČKE BRIGADE HVO RAVNE BRČKO

Milanović u Brčkom: BiH mora opstati kao država

TREĆA SKUPINA STIGLA U HRVATSKU

Liječenje ukrajinskih ranjenika