Novosti
TREĆA SKUPINA STIGLA U HRVATSKU

Liječenje ukrajinskih ranjenika
Objavljeno 14. svibnja, 2024.
U Hrvatsku je stigla treća skupina ranjenika iz Ukrajine, a u Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu dočekali su ih potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Vili Beroš, veleposlanik Ukrajine Vasilj Kirilič te predstavnici tijela i institucija uključenih u pružanje pomoći u njihovu liječenju i rehabilitaciji.

U trećoj skupini je 19 ranjenika, a stigle su i njihove pratnje, a ministar Medved izrazio je nadu da će njihovo liječenje i rehabilitacija u Hrvatskoj biti uspješni te im zaželio što brži oporavak, a ujedno je zahvalio Norveškoj na potpori u organizaciji sanitetskog transporta u Hrvatsku. "Hrvatska je jedina država članica EU-a koja je imala rat na svom teritoriju u novijoj povijesti, a iskustva našeg medicinskog osoblja iz Domovinskog rata uvelike pomažu i u zbrinjavanju ranjenika iz Ukrajine", rekao je Medved. Dodao je da su pristigli ranjenici s teškim ozljedama i raspoređuju se u zdravstvene ustanove sukladno vrstama ozljeda. "Ovaj program potpore nastavit ćemo sve dok postoji potreba, a nažalost i dalje svjedočimo okrutnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu. Drago mi je što u ovom procesu veliku ulogu u rehabilitaciji imaju i naši veteranski centri", istaknuo je ministar Medved. Osim medicinskog osoblja ranjenim Ukrajincima potporu će pružiti i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi, ponajprije kroz druženje i razgovor. "Zbrinjavanje ozlijeđenih iz Ukrajine, osim spašavanja života, nosi posebno značenje - dijelimo iskustvo agresije na vlastitu zemlju i borbu za slobodu iz čega proizlazi naša povezanost i puna podrška ukrajinskom narodu", istaknuo je ministar Beroš.

Sve osobe ostvarit će status osoba pod privremenom zaštitom u Republici Hrvatskoj te prava koja imaju sve raseljene osobe. Nakon liječenja uputit će se na rehabilitaciju u veteranske centre. Hrvatska je ukupno na liječenje i rehabilitaciju primila 55 ukrajinskih ranjenika. D.Pav.
ZAHVALA NA SNAŽNOJ POTPORI UKRAJINI
Veleposlanik Ukrajine Vasilj Kirilič zahvalio je hrvatskoj vladi na snažnoj potpori koju pruža Ukrajini, posebno kroz liječenje i zbrinjavanje ranjenika. "Raduje me vidjeti golemi napredak u liječenju naših ranjenika koji su na liječenju u Hrvatskoj i sretan sam što sam veleposlanik upravo ovdje jer Hrvatska pruža neizmjerno važnu podršku Ukrajini. Naša je suradnja snažna zbog čitavog niza kompleksnih tema s kojima se Hrvatska suočavala, a sada iskustva prenosi Ukrajini", rekao je veleposlanik.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog

3

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala