Novosti
MINISTAR FINANCIJA PREDSTAVIO SMJERNICE PRORAČUNA

Bez promjena u poreznom sustavu, a rezanja će biti
Objavljeno 2. veljače, 2016.
Proračun za 2016. trebao bi biti donesen u ožujku

Osnovne smjernice državnog proračuna za ovu godinu predstavio je svojim kolegama u Banskim dvorima ministar financija Zdravko Marić.

Novinarima je rekao kako će se u iduća dva tjedna pripremiti makroekonomske pretpostavke vezane uz rast gospodarstva, inflaciju i osobnu potrošnju te ostalih agregata “koji će biti ključni u procesu planiranja prihodne strane proračuna”. Naglasio je da je na sastanku potvrđeno kako ove godine Vlada ne želi ići u dodatne izmjene u poreznom sustavu, a naglasak i fokus svih sastanaka bit će na rashodnoj strani proračuna.

- Spekulira se s različitim brojkama, ja o tome neću na taj način govoriti, ali sigurno je potrebna korekcija kako bi se već ove godine deficit održao na razini tri posto BDP-a. U svakom slučaju, proračun za 2016. bit će jasna poruka da s deficitom idemo prema dolje - rekao je ministar financija na konferenciji za novinare.

Naveo je i da su ministrima prezentirane komparativne analize koje su ranije napravili hrvatski i međunarodni stručnjaci, u kojima se daje usporedba hrvatskog proračuna i stanja u javnim financijama u odnosu na druge.

- Poslali smo vrlo jasnu poruku da je situacija u javnim financijama, prije svega javni dug koji je rastao proteklih godina, jedna od ključnih, kritičnih i glavnih varijabli zašto je hrvatski rejting trenutno dvije stepenice ispod investicijskog - rekao je Marić.

Stoga je za prvu ruku, dodao je, ovim proračunom važno poslati poruku da se prije svega korigiraju izgledi za hrvatski državni rejting, koji su sada negativni, što prijeti daljnjim spuštanjem rejtinga.

- Prije svega teba promijeniti izglede, a onda u nastavku mandata gledati da se hrvatski rejting korigira naviše. Mislim da smo svi vrlo jasni u tome da o rejtingu ovise ne samo država i financiranje javnog duga nego i cijelo gospodarstvo. Trošak financiranja i ukupna razina kamata je nešto što sigurno, kako državu tako i gospodarstvo u cjelini čini nekonkurentnim - istaknuo je Marić.

Potvrdio je da će doći do rezova u pojedinim materijalnim pravima.

- O detaljima i daljnjim koracima ćemo vas obavijestiti. Iskomunicirali smo interno i korištenje europskih fondova i tu treba puno toga učiniti - kazao je Marić.

Istaknuo je i da računa na dijalog sa socijalnim partnerima, najavivši skorašnji sastanak s predstavnicima sindikalnih središnjica.

Na sastanku s ministrima razgovaralo se i o aktivaciji državne imovine koja se može koristiti isto za smanjenje javnog duga. Ovoga tjedna se održavaju sastanci ministara na operativnoj razini kako bi se identificirale moguće uštede u proračunu u kratkom roku.

- Proračun bi trebali donijeti do sredine ožujka, što znači da je jedna četvrtina godine već praktički gotova i morate uzeti u obzir da efekti mjera neće biti na punoj godišnjoj razini, nego nešto manji - rekao je ministar financija.

Vuk TEŠIJA/Dijana PAVLOVIĆ
UBRZATI GOSPODARSKU AKTIVNOST

Ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se i na proceduru prekomjernog deficita i odnos s Europskom komisijom. “Očekivanja Europske komisije sigurno trebaju biti jako važna, ne samo zato da ispunimo neka njihova očekivanja nego doista zato što smatramo da je to nužno za nas same.” Dodao je da se treba učiniti sve što je moguće kako bi se što više ubrzala gospodarska aktivnost. Stoga će se glavna poruka i agencijama i Europskoj komisiji poslati kroz rashodnu stranu proračuna, koja je trenutno ključna.

Možda ste propustili...

PLENKOVIĆ IZ SABORA PORUČIO:

Ostajem još dugo tu s vama

MAKSIMUMI POMAKNUTI IZNAD SVEGA DOSAD VIĐENOG

Najtoplije ljeto u 2000 godina