Regija
TREBALA BITI DOVRŠENA PRIJE ČETIRI GODINE

Do kraja veljače napokon
gotova nova škola u Podcrkavlju?
Objavljeno 30. siječnja, 2016.
Svi će đaci na nastavu ići u jednu smjenu

SLAVONSKI BROD/PODCRKAVLJE - I nakon što su roditelji djece školskog uzrasta podcrkavačkog kraja izgubili svaku nadu i strpljenje, nova osnovna škola u Podcrkavlju, koja je trebala biti dovršena još prije gotovo četiri godine, konačno je pred završetkom, koji je najizgledniji do kraja veljače ove godine. Unutrašnji i vanjski radovi privedeni su kraju, sve je zatvoreno, obojeno, stavljene su pločice, a za podove treba nešto viša vanjska temperatura, saznajemo od radnika koje smo zatekli na gradilištu i načelnika Općine Tomislava Trtnja, koji napominje kako je Općina odradila svoj dio posla.

- Platili smo priključak i jučer je priključen plin, za trafostanicu je također plaćen cijeli iznos veći od 150 tisuća kuna. Čim stigne građevinska dozvola, bit će postavljena, kao i vodovodne cijevi ispod ceste. Radit će se i pristupna cesta, točnije, bit će proširena postojeća te će se izgraditi pješačka staza - kaže načelnik, zadovoljan završetkom trakavice koja je godinama unosila nemir među mještane - roditelje školske djece.

Dok su, naime, iz njima neobjašnjivih razloga čekali dovršetak škole, djeca su do 4. razreda pohađala staru mjesnu školu (koju je Grad opremanjem osposobio za rad), stariji su putovali autobusom u desetak kilometara udaljenu podvinjsku matičnu školu “Blaž Tadijanovć”, a na izbornu nastavu trebali su ih voziti roditelji. Sve skupa, kao i plaćenih više od šest milijuna kuna prvom izvođaču radova, tvrtki Feniks koja nije završila ugovoreni posao a potrošila novac i završila u stečaju, s pravom je ljutilo ne samo roditelje već i ostale mještane koji su gledali kako započeta građevina propada. Konačno je prošlog ljeta Ministarstvo znanosti odabralo novog izvođača, tvrtku Kala, registriranu u Cerniku, koja se obvezala školu dovršiti do kraja 2015. godine. Premda su se provlačile priče kako je riječ o istoj propaloj tvrtki s drugim imenom, direktor Goran Miškulin sve je demantirao i najavio završetak škole u roku. Roditelji su se ponadali kako bi djeca drugo pologodište mogla krenuti u novu školu, no radovi su prolongirani. Nedavno je Miškulin potvrdio kako su u tijeku završni radovi, u što smo se i sami uvjerili. U međuvremenu je, u previđenom roku, vinkovačka tvrtka Watmont (koju je odabralo Ministarstvo regionalnog razvoja) uz školu izgradila sportsku dvoranu, vrijednu 3,5 milijuna kuna, čime je riješena apsurdna situacija - međusobno povezanih i ovisnih priključaka instalacija za školu i dvoranu. Kolika je u konačnici vrijednost škole načelniku nije poznato. No važno je, kaže, da će objekt do početka sljedeće školske godine biti opremljen, pripremljena je i ograda, igralište, rasvjeta, a okoliš će biti uređen i sve spremno za ukupno 236 učenika od 1. do 8. razreda (bez Rastušja i Tomice 169), premda škola ima mjesta i za dvostruko više. Svi će ići u jednu smjenu, zbog čega se i krenulo u gradnju mreže škola.

Uskoro potpuno završenu školu bit će potrebno i opremiti.

- S dožupanicom i pročelnicom za školstvo napravili smo troškovnik, a opremanje će također financirati resorno ministarstvo - navodi načelnik Trtanj.

Marija RADOŠEVIĆ

Načelnik Trtanj vjeruje kako će se u podcrkavačkoj općini, poznatoj po rijetko pozitivnom primjeru većeg broja rođenih nego umrlih sumještana, u budućnosti popuniti kapacitet škole. Istaknuo je ponovni porast mališana upisanih u malu školu (43, u odnosu na 35 prošle godine): “Možemo se pohvaliti s tridesetak mladih obitelji koje imaju po troje do petero djece.”

Općina koja ima oko 2600 mještana svake godine za tridesetak novorođenih u proračunu predvidi po 1500 kuna potpore. Nova škola i lijepa velika dvorana vjerojatno će im dobro doći i za predškolske aktivnosti.

Možda ste propustili...

DRUGI HUMAITARNI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Idemo dalje za Luku

U ČETIRI DANA ODVEZLI VIŠE OD 400 KILOMETARA

Vukovar dočekao biciklističku Karavanu prijateljstva

Najčitanije iz rubrike