Regija
BOSANSKE TRGOVINE I DALJE OSTAJU ELDORADO ZA SLAVONCE

Nedjeljni “izlet” u BiH po rublje, benzin, pivo, kolače
Objavljeno 19. siječnja, 2016.
U Brod dolaze iz Našica, Požege, Osijeka, Zagreba...

SLAVONSKI BROD/BROD - U općoj besparici, posebice nakon blagdana za koje većina potroši uvijek više nego što ima, ponovo su pojačane kolone vozila, bicikla i pješaka iz Slavonskog Broda u prekosavski Brod, gdje se mogu jefitinije kupiti razne potrepštine i tako uštedjeti. Nedavno premještena mjesna tržnica iz uskog središta grada prema sjeveroistoku nije zavarala kupce koji, prema riječima prodavača, dolaze sa svih strana, iz cijele Hrvatske.

Mlade Našičane zatječemo u odabiru zimskih čarapa i još ponečega. Za braću Matiju i Ivana Gelenčira i djevojke Ivu Jelić i Anu Koljđeraj šezdesetak kilometara puta nije bio problem. “Došli smo na ćevape i da nam g... vidi puta”, kažu kroz smijeh, a usput će možda kupiti neki odjevni predmet, benzin... “Ima svega, pidžama, majica, jakni...”, kaže Iva, koja je još prije sedam godina dolazila u kupnju.

Za susjednim štandom Požežani odabiru donje rublje, podrijetlom iz Turske. “Jeftinije primjerke ženkog, muškog i dječjeg rublja možemo kupiti već za šest kuna, a one pamučne s likrom za deset kuna, što je značajno jeftinije nego bilo gdje kod nas”, kaže Katarina S. kupujući za cijelu obitelj. Osim garderobe, suprug Zvonko će napuniti rezervoar benzinom, koji je ovdje po litri jeftiniji kunu i pol, pa će im se putovanje isplatiti. A platiti se može konvertibilnim markama ili Visa, Maestro i drugim karticama. Nedjeljom, kaže Zvonko, naprave izlet, usput pojedu “planetarno” poznate Aljkove ćevape (velika porcija 20 kuna), supruga ne mora kuhati ručak i svi zadovoljni.

Ispred nove, zatvorene tržnice parkirana su vozila i osječke, zagrebačke, novogradiške registracije... Zadovoljni su i kupci i prodavači. “Posla ima. Tko hoće raditi, uvijek se može. Dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, uglavnom po garderobu. Donji veš, čarape, trenerke...”, kaže prodavačica.

I u robnoj kući “Vrata Bosne” nedaleko od tržnog centra podosta je kupaca s hrvatske strane. Vremešnu gospođu Dragicu dovezla je snaha: “Kad primim penziju, dođem po jeftinije mliječne proizvode, toalet-papir, deterdžent, slatkiše, a posebno su im fini i jeftini kolači.” Ratku M. iz Nove Gradiške isplati se doći po benzin, gajbu piva i cigarete. “Supruga i ja smo pušači, pa je upola jeftinija šteka cigareta itekakva ušteda, a dobro dođe i jeftinija gajba piva, sokovi i slatkiši za djecu”, kaže Ratko.

Niža cijena nafte na svjetskom tržištu stidljivo spušta cijene goriva i u Hrvatskoj, no to se baš i ne odražava na smanjenje cijena roba i usluga, zbog čega će mnogi zasigurno i ubuduće potegnuti u prihvatljivije prekosavske trgovine.

Marija RADOŠEVIĆ
Šoping i u ljekarnama

Većina hrvatskih kupaca ući će i u jednu od ljekarni, gdje, posebno s početkom sezone gripe i raznih zimskih viroza, kupuju (kažu hrvatske, a mnogo jeftinije) Septolete za grlo, sirupe protiv kašlja, analgetike, antipiretike, a neki čak i antibiotike (koliko god to nije preporučljivo) jer im se ne da ići liječniku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike