Regija
SLATINA: RADE, IZVOZE, ULAŽU, ZAPOŠLJAVAJU...

Do kraja 2017. Drvo-trgovina
zapošljavat će 250 radnika
Objavljeno 31. prosinca, 2015.
U dva pogona poduzeća sada radi 140 radnika

SLATINA – Nakon neslavne propasti Industrijskoga kombinata Gaj, diva koji je uoči Domovinskog rata imao 13 dioničkih društava (tvornice namještaja, furnira, lameliranih nosača, peta i đonova, alata i druge u Slatini, Voćinu, Mikleušu, Daruvaru i Zemunu), a kasnije Inpo grupe, Slatina bi ponovno mogla dobiti respektabilnu tvrtku za preradu drveta. To je Drvo-trgovina d.o.o., koja već sada u svoja dva pogona zapošljava 140 radnika, a ako se ostvare svi planovi o kojima govori izvršni direktor Antun Štefanović, do kraja 2017. godine zapošljavat će oko 250 radnika.

– Počeli smo prije nekoliko godina s petnaestak zaposlenih i osnovnom djelatnošću piljenja i blanjanja drveta, a u razvoj tvrtke do sada smo uložili ukupno dva milijuna eura. U našem osnovnom proizvodnom programu imali smo proizvodnju okrajčene parene sušene bukove daske i elemenata, i proizvodnju okrajčenih hrastovih dasaka i elemenata - kaže Štefanović.

Zbog nedostatka prostora, a time i nemogućnosti realizacije planova i razvoja tvrtke, u poduzetničkoj zoni Turbina 2 od Grada Slatine kupljena je parcela nešto veća od četiri hektara, na kojoj je sagrađena suvremena tvornica furnira i lamela za podove, u koju je investirano 5,5 milijuna kuna.

U pogonima Drvo-trgovine godišnje se preradi 70.000 prostornih metara trupaca, a u novosagrađenoj tvornici godišnje se proizvede oko 500.000 četvornih metara furnira, najviše hrasta i nešto bukve i jasena.

– Za cjelokupnu proizvodnju imamo osigurano tržište. Orijentirani smo na izvoz, jer 99 posto proizvoda izvozimo na Bliski istok, u zemlje Europske unije (Italija, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Belgija, Finska i Švedska), i u Afriku. Ukupna godišnja vrijednost izvezene robe je oko osam milijuna eura, a vjerujemo da će u idućoj godini dosegnuti jedanaest milijuna eura - kaže direktor Antun Štefanović.

– Planiramo kupiti objekt nekadašnje Bille i s inozemnim partnerima do 2017. urediti i opremiti pogon za proizvodnju dvoslojnih podova od hrasta, bukve i jasena, za koji postoji velika zainteresiranost na tržištu, jer je riječ o proizvodima vrhunske kvalitete izrađenim prema najzahtjevnijim ekološkim standardima. Ulaganja procjenjujemo na približno 1,5 milijuna eura - dodaje Antn Štefanović.

Prema riječima direktora te obiteljske tvrtke Krešimira Štefanovića, u planu je također gradnja kogeneracijskog postrojenja za proizvodnju električne energije snage 2MW na šumsku biomasu i drvni otpad iz vlastitih pogona. Za tu namjenu već je kupljena i susjedna parcela veličine 2,7 hektara.

– Električnu energiju isporučivat ćemo HEP-u, a toplinsku koristiti za vlastite potrebe, uglavnom za sušare. Time ćemo značajno uštedjeti na visokim troškovima energije, što će nam omogućiti još veću konkurentnost na tržištu. Vrijednost te investicije je 5,5 milijuna eura - kaže direktor Drvo-trgovine Krešimir Štefanović, uz zahvalu svojim suradnicima, djelatnicima i poslovnim partnerima na uspješno realiziranim projektima u ovoj godini te božićnu i novogodišnju čestitku. Petar Žarković

Petar ŽARKOVIĆ
Nove sušare

Direktor Antun Štefanović dodaje da je trenutačno u tijeku montaža novih sušara vrijednosti 250.000 eura, jer kapaciteti postojećih sušara nisu dovoljni za trenutačne potrebe. U sljedeće dvije godine plan je uložiti 1,8 milijuna eura u 16 novih sušara, što će omogućiti da cijeli preradbeni ciklus završi u vlastitoj tvornici.

Na Bliski istok, u zemlje EU-a i Afriku izvoze 99 posto proizvoda

Ukupna godišnja vrijednost izvezene robe je oko

8

milijuna eura

U tvornicu

furnira i lamela za podove uloženo je 5,5 milijuna kuna

U pogonima Drvo-trgovine godišnje se preradi

70

tisuća prostornih metara trupaca, a u novosagrađenoj tvornici godišnje se proizvede oko

500

tisuća četvornih metara furnira, najviše hrasta te nešto bukve i jasena

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike