Kultura
KONCERT U HAZU-U

Monika Leskovar i Martina Filjak
Objavljeno 24. prosinca, 2015.

ZAGREB – U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu održan je tradicionalni Božićni koncert na kojem su nastupile violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak. Izvele su skladbe Roberta Schumanna, Luke Sorkočevića, Ludwiga van Beethovena i Manuela de Falle. Koncert u palači HAZU-a izravno je prenosila Hrvatska televizija, a nazočnima se prije početka koncerta obratio predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić.

"Akademija je najveća konstanta, simbol i savjest nacije koja utječe na formiranje društvene svijesti. Ona je okrenuta budućnosti i otvorena javnosti te već peti put koncertom u ovom hramu hrvatske znanosti, kulture i nacionalnog bića obilježava Božić, blagdan obitelji, ljubavi, zajedništva, nade i optimizma. Božićna poruka je da ljubav i dobro uvijek pobjeđuje, iako u svakodnevnom životu to često ne osjećamo, i ona je utkana u svakog čovjeka, bez obzira na svjetonazor i vjeru", rekao je akademik Kusić.

Monika Leskovar jedna je od najznačajnijih suvremenih svjetskih violončelistica. Svira na violončelu napuljskog majstora Vincenza Postiglionea iz 1884., koje je dobila na korištenje od Grada Zagreba i Zagrebačke filharmonije. Pijanistica Martina Filjak ubraja se među najdarovitije hrvatske glazbenike mlađe generacije. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike