Novosti
AKCIJA ČIŠĆENJA ŠPILJE

Habijan: Zaštita okoliša ostaje Vladin prioritet
Objavljeno 13. svibnja, 2024.
Nužno je očuvati pitku vodu kojom speleološki objekti obiluju, što je “naše najveće bogatstvo”
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan sudjelovao je u nedjelju u akciji čišćenja špilje u Gornjem lugu kod Žute Lokve te pritom poručio da će zaštita okoliša i dalje biti Vladin prioritet, s naglaskom na očuvanju pitke vode

“Zaštita okoliša će i dalje biti prioritet Vlade RH, s posebnim naglaskom na očuvanje pitkih voda. I u novom mandatu nastavit ćemo s provedbom ovakvih akcija i projekata koji se odnose na Katastar speleoloških objekata koji je započet 2015.", rekao je, priopćilo je Ministarstvo. Zabrinjava činjenica, dodao je ministar, da je više od 600 upisanih objekata kontaminirano otpadom, a više od njih 100 minskim, eksplozivnim sredstvima. "Podizanje svijesti o ovim zabrinjavajućim podacima izuzetno je važno te ćemo i nadalje promovirati ovakve akcije i nastaviti sufinanciranje preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost", najavio je. Istaknuo je i potrebu očuvanja pitke vode kojom takvi objekti obiluju, "našeg najvećeg bogatstva", te zahvalio svima koji su se odazvali akciji.

U akciji kod aktivnog ilegalnog deponija koji se nalazi na ulazu u malu špilju u šumskoj vrtači sudjelovali su predstavnici Hrvatske gorske služe spašavanja i inicijative "Čisto podzemlje". Otpad je tu lako dostupan i jasno vidljiv, pa je ova špilja idealan pokazni primjer na kojem se iz prve ruke vide specifičnosti problema onečišćenja i čišćenja podzemlja. Na toj je lokaciji "Čisto podzemlje" kroz godine održalo tri akcije čišćenja kojima je uklonjeno 46 kubičnih metara otpada, no za potpunu sanaciju potrebne su dodatne aktivnosti. Oko polovine površine Hrvatske pokriveno je specifičnim nadzemnim i podzemnim oblicima krša.

- Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uspostavio je 2015., u suradnji sa speleološkim udrugama, Katastar speleoloških objekata RH kao dio Informacijskog sustava zaštite prirode. Katastar objedinjava podatke o poznatim speleološkim objektima u Hrvatskoj s ciljem očuvanja i zaštite ove posebnosti hrvatskog krša - istaknuo je ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Dulić. Uz podatke o lokaciji i karakteristikama speleološkog objekta, fotografije ulaza i nacrte speleološkog objekta, Katastar sadrži i informacije o onečišćenosti objekta. Katastar se puni kroz projekt Učinkovitije upravljanje speleološkim objektima RH kroz održavanje i nadogradnju sustava crospeleo, kao dijela informacijskog sustava zaštite prirode, koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u udjelu od 80 posto.

Financiranje uklanjanja otpada odbačenog u speleološke objekte omogućeno je preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a prijavitelji su javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i speleološke udruge.

Igor Bošnjak
ONEČIŠĆENI OBJEKTI
U Katastru je do sada registrirano 4559 speleoloških objekata od više od 9000 za sada poznatih, a do 2026. planiran je unos dodatnih 800. Od dosad unesenih objekata, 641 onečišćen je otpadom, a 111 onečišćeno je minsko-eksplozivnim sredstvima.

Možda ste propustili...

ODBOR ZA USTAV POZVAO NA PREDLAGANJE

Traži se 10 novih ustavnih sudaca

ČELNICI POLITIČKIH SKUPINA U EU-U OKUPIT ĆE SE NA SLUŽBENOM SASTANKU U UTORAK

Predsjednica Europskog parlamenta Metsola: Rad počinje 'odmah'

PROCJENA BUDUĆEG SASTAVA PARLAMENTA NA TEMELJU IZLAZNIH ANKETA

Europski izbori: Veliki rast krajnje desnice i veliki pad liberala i zelenih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog

3

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala