Regija
IZVAN HRVATSKE ŽIVOT GRADE I MNOGI BROĐANI

Fakultetski obrazovana Brođanka u Njemačkoj je njegovateljica, a isti posao radi i građevinac
Objavljeno 16. prosinca, 2015.
U Brodsko -posavskoj županiji nezaposlene su 12.292 osobe

Vezani članci

ČETVEROČLANA OBITELJ U POTRAZI ZA SREĆOM

Baranjka u Njemačkoj: Savjestan i pošten rad važniji je i od znanja jezika

SLAVONSKI BROD – Premda je silno želio raditi u svom gradu, nakon završene više škole 30-godišnji Ivan B. okušao se u nekoliko poslova, no uglavnom evidentirana minimalna plaća nije dostatna za početak zajedničkog života s dugogodišnjom djevojkom koja je nakon završetka fakulteta uspjela dobiti posao kroz državni poticaj na samo godinu dana. Ivan se mučio, a onda uz pomoć bratića koji radi u Austriji, dobio posao i preko noći otišao... Radit će u hotelu, posao za koji se obrazovao. Helena je otišla u Berlin, gdje radi kao njegovateljica, a to radi i Zoran u Muenchenu iako je po struci građevinac... U potrazi za boljim primanjima i životom s manje stresa otišao je i električar Marko sa suprugom. I tako svakodnevno čujemo za nekoga da je, koliko god mu teško pala ta odluka, svoju sudbinu otišao krojiti negdje daleko od rodnog kraja.

Posla na slavonskobrodskom području, kao i u ostatku Hrvatske, uglavnom nedostaje, premda i najnoviji podaci evidencije Zavoda za zapošljavanje naoko djeluju optimistično. Oni govore kako je u studenome zaposleno 1040 osoba, što je 115 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom prednjače žene (592) u odnosu na muškarce (448), a najveći broj (141) zaposlio se u prerađivačkoj industriji, u pružanju smještaja i pripremi hrane, u trgovini na veliko i malo, administrativnim te ostalim djelatnostima. Uz osobe koje su s evidencije brisane zbog pronalaska posla, brisano je i 520 onih koji se sukladno propisima nisu redovito javljali na HZZ, zbog umirovljenja i slično. Prema podacima, ukupno su na području ispostave Slavonski Brod prošli mjesec zaposlene 803 osobe, što je 144,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, te 130 posto više nego u prethodnom mjesecu. S novogradiške ispostave HZZ-a zaposlena je 201 osoba, a s područja Okučana 36. To je, nažalost, samo privid povećanja zaposlenosti jer su istovremeno u evidenciju ušle 1473 osobe od kojih je većina (1005) izravno iz radnog odnosa, s otkazom zbog isteka rada na određeno vrijeme ili zbog gospodarskih, tehničkih i organizacijskih razloga. Među njima najbrojniji su oni s više od 50 godina - koji su prestari da počnu novi radni vijek, a premladi za mirovinu, sa završenom srednjom, trogodišnjom i četverogodišnjom školom, KV i VKV radnici, no gotovo isto toliko (oko 27 posto) je i mladih od 20 do 29 godina te onih u dobi od 40 do 49 godina. Najmanje nezaposlenih je s visokom stručnom spremom (3,4 posto) i VŠS (4,5 posto).

Tako su u najnovijoj evidenciji nezaposlenih na području BPŽ-a 12.292 osobe, što je tek za 11,3 posto manje u odnosu na studeni prošle godine, a 87 osoba manje nego u listopadu ove godine. Od tog broja, gotovo 13 posto koristi novčanu naknadu. Dok se ne odluče krenuti u bolji život, najvjerojatnije daleko od rodnog kraja.

Marija RADOŠEVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike