Regija
ČEPINČANKA UZ KEMOTERAPIJE I ZRAČENJA PROMIJENILA PREHRANU

Nakon raka dojke za zdravlje
se borila i slaninom fajferice
Objavljeno 1. prosinca, 2015.
Slaninu suši s crvenom himalajskom soli, i to na samo nekoliko dimova

ĐURIĆI/ČEPIN – Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija prošlog mjeseca podijelila javnost objavivši izvješće tima znanstvenika o tome kako je konzumacija crvenog mesa vjerojatno kancerogena te kako prerađevine od tog mesa - kobasice, slanina, šunka, kulen... - izazivaju rak, slučaj gospođe iz Čepina ne samo što demantira njihove tvrdnje nego i pokazuje da to meso može pomoći u izlječenju od zloćudnih bolesti. Ta 60-godišnja Čepinčanka (podaci poznati redakciji), kojoj je prije pet godina otkriven karcinom dojke, redovito je konzumirala domaću slaninu crne slavonske svinje, a to čini i danas, kao zdrava žena. Komadić slanine, otkrio nam je njezin suprug, dio je specijalnog režima njezine prehrane i jedina vrsta mesa koju ona konzumira, a koja se u njezinu slučaju pokazala uspješnom u borbi sa zloćudnom bolesti.

- Prije pet godina supruga mi se teško razboljela, otkriven joj je karcinom dojke. Počele su joj izbijati tamne mrlje na leđima i jedna mlada liječnica na dermatologiji u Osijeku, koja je i utvrdila da ima karcinom, rekla je da to tijelo nešto govori. Odmah je posumnjala na dojku i uputila je na mamografiju iako je supruga dva mjeseca prije već bila na tom pregledu i nalaz je bio uredan. Tri dana nakon što je obavila mamografiju u Domu zdravlja u Osijeku, pozvali su je da odmah dođe i hitno obavi sve pretrage. Utvrđeno je da je riječ o galopirajućem karcinomu dojke. Odmah je operirana, dojka je odrezana, izvađeno je 18 limfnih čvorova - ispričao nam je suprug.

Žena je prošla šest kemoterapija i 25 zračenja. Dok je išla na kemoterapiju, pripremala si je i pila napitak od cikle, jabuke, mrkve i meda, koji je, svjedoči suprug, imao odličan učinak u podizanju imuniteta.

- Inače, nakon primanja prve kemoterapije odmah pada imunitet, a njoj je konstantno rastao, u što su se u bolnici uvjerili vađenjem krvi i čudili se njezinu stanju - kaže suprug.

Nakon operacije odlučila se okrenuti uljno-proteinskoj prehrani, u kojoj nema nikakvog mesa, samo sjemenke, laneno ulje, posni sir… Već se pet godina pridržava recepta i priprema si jedan te isti doručak – mljevene lanene sjemenke, cvjetni med, sir, laneno ulje i neku voćku.

- Tu dosta zasitnu kombinaciju i dandanas primjenjuje. Od prijatelja koji je bolovao od karcinoma prostate i kojemu su liječnici davali još maksimalno šest mjeseci života, a on je primjenjujući spomenutu prehranu predviđeno vrijeme višestruko nadživio, saznali smo za domaću slaninu crne slavonske svinje i odlučili smo pokušati i vidjeti kako će reagirati. Supruga ju je izvrsno prihvatila i uvrstila u prehranu. Pokušala je i s nekom drugom vrstom slanine, ali je odmah povrati, organizam je ne može podnijeti, a slaninu od fajferice bez problema podnosi. Ovo je već peta godina kako idem u Đuriće po nekoliko tabli slanine od crne slavonske svinje, a u ponedjeljak odlazim po novu turu za suprugu - kaže.

Objašnjava da slaninu suši s crvenom himalajskom soli, jer nikakva druga ne dolazi u obzir, i to na samo nekoliko dimova. Supruga je, kaže, konzumira u malim količinama u kombinaciji s povrćem - rajčicom, krastavcem, krumpirom…

- Nedavno je supruga, nakon pet godina od operacije, bila na velikoj detaljnoj kontroli i od karcinoma nema ni “k”! Uz kućanske poslove, djecu, a sada i unučad, još i radi. Pazi se i čuva koliko može, ali o prehrani vodi računa. Tu je vrlo savjesna i odgovorna. I naši prijatelji iz Zagreba također koriste slaninu i meso od fajferice i prezadovoljni su. Supruga je svoje iskustvo podijelila s brojnim ženama, a na svakoj od njih je da odluči hoće li prihvatiti takvu prehranu - zaključuje Čepinčanin.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
“Ekstradjevičanska” mast

Uzgajivač crne slavonske svinje iz Đurića jučer nam je rekao da ga ovih dana zovu kupci iz Zagreba, Rijeke, Opatije i traže fajferice, što teže to bolje - kako bi bile što masnije.

– Jedan Zagrepčanin je prošlog tjedna došao po svoju od 220 kilograma, nije žalio ni novca ni vremena. Na upit kako mu se isplati doći iz Zagreba zbog jedne svinje, odgovorio mi je da mu je mast najvažnija i da je zbog “ekstradjevičanske” masti od crne slavonske svinje spreman prevaliti i duži put, jer zna o čemu govori - ispričao nam je.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike