Novosti
NEUSPJEŠAN POZIV MOSTU

Milanović: Pozivam Petrova da vodi Sabor
Petrov: Milanovićeva ponuda je promašena
Objavljeno 27. studenog, 2015.

Vezani članci

NITKO NIJE DOŠAO S DOVOLJNIM BROJEM POTPISA POTPORE

Predsjednica zabrinuta zbog pritisaka na zastupnike

Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović na konferenciji za novinare pozvao je Božu Petrova, čelnika Mosta nezavisnih lista, da preuzme dužnost predsjednika Sabora. Milanović se osvrnuo na podatke o rastu BDP-a i pregovore o formiranju nove vlade.

- Hrvatska stvarno raste i nema povratka na staro. Važno je da nastavimo taj posao i to što prije. Ovo su rezultati moje vlade. Brojke govore svoje. Rezultati pokazuju da nastavimo raditi u suradnji s Mostom. Pozivamo Most na partnerstvo - rekao je Milanović, koji je dodao kako je datum konstituirajuće sjednice Sabora 3. prosinca, koji je odredila predsjednica RH, korektan, iako smatra bi bilo bolje da je tjedan kasnije.

- Ovih tjedan dana bavit ćemo se onim što je akutno, a to je konstituiranje Sabora i izborom predsjednika. To je trenutak u kojem treba donijeti odluku. Ovom prilikom pozivam Božu Petrova da se prihvati dužnosti. Pozivamo ga da bude predsjednik Sabora. Ako ne prihvati iz nekog razloga, ili ako on to ne želi, mi ćemo predložiti osobu koja će tu funkciju obavljati do sklapanja partnerstva. Potrebna nam je osoba koja će imati važnu korektivnu ulogu čuvara zakonodavnog konteksta. To je vrlo važna osoba - rekao je Milanović. Dodao je kako su pregovori njegove koalicije s Mostom dosad bili kvalitetni te da se oko mnogo toga slažu. Rekao je kako je siguran u 66 potpisa koalicije Hrvatska raste, ali je priznao kako to ništa ne znači dok ih nema 76.

- Ovakvu situaciju nakon izbora nismo dosad imali i svjesni smo da bez Mosta ne možemo sastaviti novu vladu. Mi smo na to spremni, i ne bih, kao HDZ, govorio da nam ne treba ni cijeli Most - rekao je Milanović.

Petrov je Milanovićevu ponudu nazvao promašenom, kao i poziv za potporom koaliciji Hrvatska raste i rekavši kako je “Mostu najvažnije provesti reforme, a ne prihvatiti ponude vezane uz pozicije”.

- Ipak, nadamo se da je ovo korak prema onome za što se Most zalaže od početka, a to je reformska Vlada i konsenzus oko promjena koje su ključne za oporavak Hrvatske u cjelini - istaknuo je Petrov.

Most je dvjema koalicijama dao rok do ponedjeljka, 30. studenoga, za službeno očitovanje o predloženom planu reformi. (D.Pav.)

Most čeka pisana očitovanja HDZ-a I SDP-a

“Mi smo obavili svoj dio posla, prezentirali smo program i reforme i sada je potez na HDZ-u i SDP-u. Od njih čekamo službeno pisano očitovanje. Odluku o bilo kakvim potezima Mosta u sljedećim danima donijet će zajedničko tijelo saborskih zastupnika i Nacionalnog vijeća Mosta, a ne jedan čovjek, tako da je ponuda Zorana Milanovića promašena”, ističe Petrov.

NIJE POKAZAO POTPISE

Kako javlja Hina, Ured predsjednice opovrgnuo je tvrdnju lidera SDP-a da je na konzultacijama u četvrtak predsjednici Kolindi Grabar Kitarović predočio 66 potpisa potpore kao mandataru za sastavljanje buduće vlade. “Zoran Milanović ni u jednom trenutku nije pokazao te potpise predsjednici Republike”, kazao je glasnogovornik Luka Đurić.

Možda ste propustili...

USTAVNI SUD RH IMENOVAO ČLANOVE ETIČKOG POVJERENSTVA

Povjerenstvo za europske izbore

PROJEKT HRVATSKE AKADEMSKE I ISTRAŽIVAČKE MREŽE

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju

Najčitanije iz rubrike