Novosti
NITKO NIJE DOŠAO S DOVOLJNIM BROJEM POTPISA POTPORE

Predsjednica zabrinuta
zbog pritisaka na zastupnike
Objavljeno 26. studenog, 2015.
Drugi krug konzultacija o davanju mandata za sastavljanje nove vlade održat će se 7. prosinca

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović započela je na Pantovčaku konzultacije o davanju mandata za sastavljanje nove vlade te je primila čelnike stranaka izabranih u osmi saziv Hrvatskoga sabora. Za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.

- Konzultacije su pokazale da nitko ne raspolaže dostatnom potporom zastupnika za imenovanje mandatara. Drugi krug održat će se 7. prosinca - kazala je Grabar Kitarović u četvrtak navečer te dodala kako je zabrinuta, jer je obaviještena o prijetnjama i pritiscima koje su neki zastupnici primili te pozvala sve da poštuju volju birača. Odlučila je da prvo zasjedanje Sabora bude 3. prosinca.

Predsjednik SDP-a i čelnik koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović kod predsjednice je došao sa 66 potpisa podrške. Uz 56 osvojenih mandata koalicije, Milanović ima i šest potpisa od ukupno osam predstavnika nacionalnih manjina, tri IDS-a i jedan reformista. Nije poznato komu su potporu dali zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj te zastupnik SDSS-a Mirko Rašković.

Čelnik HDZ-a i vođa Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko odbio je novinarima reći s koliko je potpisa došao na konzultacije, a nagađalo se da ih ima 59.

- Došli smo s vjerodostojnim brojem potpisa, nećemo reći koliko. Mi smo prezentirali svoj program. Mi smo relativni pobjednik ovih izbora. Mi smo čuli da postoje pritisci raznih vrsta, to nije dobro - rekao je Karamarko.

Kako bi dobile natpolovičnu potporu za sastavljanje vlade, i Domoljubna i koalicija Hrvatska raste vode pregovore s Mostom nezavisnih lista, koji je osvojio 19 mandata.

HDSSB i Živi zid nisu dali potporu ni jednoj koaliciji. Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izjavio je kako je njegova stranka spremna biti i u oporbi.

- Nikome nismo ništa obećali. Ako bude bilo potrebe za sklapanjem parlamentarne većine, spremni smo preuzeti odgovornost i razgovarati. Naš program je vrlo jasan – Slavonija čeka - rekao je Vulin. Na pitanje hoće li osnovati klub zastupnika sa strankom Milana Bandića, odgovorio je da ništa nije konkretno dogovoreno.(D.Pav.)

RASKOL U SDSS-u?

Nakon Milorada Pupovca, potpredsjednika SDSS-a, na Pantovčak je stigao izabrani zastupnik te stranke Mirko Rašković te je, kako je rekao, zatražio od predsjednice RH zaštitu zbog pritisaka kojima izložen. Isprva je rekao kako ga se pritišće da napravi ono što je suprotno “njegovoj savjesti i odluci stranke”, a onda je na pitanje pritišću li ga u SDSS-u, odgovorio: “Moguće je da me pritišću u SDSS-u.” Rašković je dodao kako još nije odlučio koga će podržati. Dvadesetak minuta prije Pupovac je novinarima u Uredu predsjednice izjavio kako je došao u ime sve troje izabranih zastupnika. Dodao je kako podržavaju koaliciju Hrvatska raste i kao mandatara Zorana Milanovića.

Možda ste propustili...