Regija
DOBRO UTROŠENIH NEPOVRATNIH 33.000 KUNA: “DRVO” - MALI PROJEKT S VELIKIM REZULTATIMA

Slatinski osnovci “preko panja do znanja”
Objavljeno 27. studenog, 2015.

SLATINA – U slatinskoj Osnovnoj školi Josipa Kozarca prije godinu dana počelo je provođenje opsežnog projekta “Drvo”, nominiranog u Ministarstvu poduzetništva i obrta u programu Poduzetničkog impulsa “Promocija i učenje za poduzetništvo i obrt”. Upravo je nevjerojatno što su sve u školi uspjeli postići sa samo 33.010 nepovratnih kuna.

Projekt “Drvo” osmislile su učiteljice likovne kulture Tatjana Lulić Prpić i prirode Brankica Safin, a u suradnji sa slatinskim Poduzetničkim centrom i njegovom ravnateljicom Danijelom Maravić. Projekt je uvršten u školski kurikulum za sve razrede i nastavlja se provoditi još cijele ove školske godine. Svrha mu je učenje poduzetničkih vještina i njihovo povezivanje s obvezama osnovnoškolaca te poticanje poduzetničkog načina razmišljanja i razvoj svijesti o potrebi očuvanja malih obrta i drvnih zanimanja u slatinskom kraju. Već drugu godinu ciljevi projekta ostvaruju se kroz program rada učeničke zadruge “Sekvoja”, radionice, izložbe, sajmove i različite oblike izvanučioničke nastave. Kroz provođenje paralelnog projekta “Igračka” učenici su dizajnirali drvene igračke i suvenire koji mogu predstavljati školu i slatinski kraj. Do kraja školske godine formirat će i svojevrsni školski muzej, koji će sadržavati sve predmete nastale u brojnim radionicama.

Među brojnim aktivnostima održana je radionica za roditelje “Izrada scenske lutke – marionete” i edukativno predavanje o zaboravljenim drvenim igračkama, a učenici i učiteljice PŠ Donji Meljani u suradnji s roditeljima i mještanima u školskom su dvorištu postavili drveni stol i klupe, koji sada omogućavaju zanimljivu izvanučioničku nastavu. I učenici drugih razreda matične škole počeli su nedavno izradu ekoučionice postavljanjem stolova i panjeva od slavonskog hrasta u školskom dvorištu (“Preko panja do znanja”), u čemu su im pomogli roditelji i djelatnici našičke Šumarije. Među temama predavanja i radionica bile su drvo kao sredstvo umjetničkog izražavanja (pirografija) i izrada uporabnih predmeta od drveta (kućice za ptice, kuhače, klupice, igračke).

Nedavno su učenici šestih razreda imali terensku nastavu u obližnjoj šumi Stublovac. Dio programa prirode realiziran je uz pomoć dipl. ing. šumarstva Nataše Rap, koja je već sudjelovala u realizaciji ekoloških sadržaja u nastavi, izvannastavnim aktivnostima i projektima škole. Petar Žarković

Osnovat će i školski muzej, koji će sadržavati sve predmete nastale u radionicama

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike