Novosti
NASTAVLJAJU SE PREGOVORI O FORMIRANJU NOVE HRVATSKE VLADE

Sedam manjinaca uz Milanovića, Most predstavio nove zahtjeve
Objavljeno 25. studenog, 2015.

Vezani članci

ZATIŠJE PRED BURU U POSTIZBORNOM DOGOVARANJU

Osam zastupnika nacionalnih manjina zasad je bliže SDP-u

Sedam od ukupno osam zastupnika nacionalnih manjina u srijedu je dalo potpis potpore Zoranu Milanoviću, odnosno koaliciji Hrvatska raste, da pokuša sastaviti vladu. Izjavu nije potpisala jedino zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

- Sedam zastupnika nacionalnih manjina svoj je potpis dalo koaliciji Hrvatska raste - rekao je novinarima zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi nakon sastanka Kluba zastupnika nacionalnih manjina, na kojem nije bilo albanske zastupnice. Ako Milanović uspije prikupiti 76 potpisa, manjinci će poslije s koalicijom Hrvatska raste pregovarati i o svojoj programskoj platformi i koalicijskom sporazumu.

U četvrtak se, pak, nastavljaju pregovori Mosta sa SDP-om i HDZ-om, a čelnik mosta Božo Petrov potvrdio je da su u pregovore uključili zahtjev za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na hrvatskoj polovini Jadrana.

- Važan je gospodarski razvoj Hrvatske, a ne ideološka načela. Most ne odugovlači s pregovorima, nego pokušava građanima pokazati da se politički dijalog u Hrvatskoj promijenio nakon 20 godina - dosad se nakon izbora raspravljalo samo o pozicijama, a sada se prvi put raspravlja o tome što će se napraviti u sljedeće četiri godine - rekao je Božo Petrov za HRT i dodao: “Mediji i politički protivnici pokušavaju srušiti Most, ali ne uspijevaju, a svi oni koji prigovaraju ovakvom obliku zapravo su protiv reformi i ne mogu razmišljati drukčije nego kako su razmišljali posljednjih 20 godina.”

Most je u priopćenju objasnio zašto traži proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranu. “Nedopustivo je da Hrvatska još uvijek nije zaštitila svoj obalni pojas i time propustila očuvati svoja nacionalna bogatstva i dodatno obogatiti svoj državni proračun”, stoji u priopćenju Mosta.

– Podsjetimo se da je još prošle godine Bruxelles iznio procjenu da bi Hrvatska godišnje proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu mogla zaraditi oko 135 do 140 milijuna eura. Smatramo da je došao krajnji trenutak za uspostavljanje potpunog nadzora i preuzimanje odgovornosti Hrvatske za prirodna bogatstva koja posjedujemo i koja moramo zaštititi. Upravo zato će Most nezavisnih lista inzistirati na obveznom proglašenju isključivog gospodarskog pojasa – poručio je Petrov.(D.Pav.)

HRID I SLUŽBENO STRANKA

Hrvatska inicijativa za dijalog - HRID i službeno je registrirana kao politička stranka. HRID je 25. studenoga upisan u Registar političkih stranaka, a navodi se da stranku predstavlja i zastupa predsjednik stranke Drago Prgomet.

Najčitanije iz rubrike