Novosti
ZATIŠJE PRED BURU U POSTIZBORNOM DOGOVARANJU

Osam zastupnika nacionalnih manjina zasad je bliže SDP-u
Objavljeno 16. studenog, 2015.
Pregovori Mosta sa SDP-om održat će se u utorak u 10, a s HDZ-om u 13 sati

Most nezavisnih lista nastavlja planirane aktivnosti za ovaj tjedan koje uključuju razgovore o njihovim prioritetima s HDZ-ovom i SDP-ovom koalicijom.

Iako se prvo činilo da je tomu mnogo bliža koalicija Hrvatska raste, koja je prošli tjedan baratala s gotovo 70 mandata (potrebno je 76), sada je, čini se, situacija u stavovima Mosta komu dati potporu prilično izjednačena.

Izabrani zastupnici manjina sastali su se u ponedjeljak u Saboru, a zastupnik talijanske manjine Furio Radin rekao je kako je “opće opredjeljenje” da u formiranju većine i vlade podrže SDP-ovu koaliciju. Konačne potpise za mandatara će dati do kraja tjedna nakon što pojedini zastupnici nacionalnih manjina usuglase sva stajališta s udrugama koje ih podržavaju.

Jedinstven klub

Radin je kazao da su nazočili svi manjinski zastupnici, uključujući i dvoje čiji su mandati potvrđeni na ponovljenim izborima. Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac uvjeren je kako će se zastupnici manjina do kraja tjedna usuglasiti hoće li i potpisima podržati političku grupaciju kojoj je Klub nacionalnih manjina skloniji. Ističe da su stranačka tijela SDSS-a već donijela svoje odluke, ali da će njihovo ostvarenje uskladiti s odlukom ostalih manjinskih zastupnika.

- Naš je stav da idemo kao jedinstven klub s ostalim zastupnicima manjina i toga ćemo se držati - kaže Pupovac. Na pitanje namjerava li SDSS sudjelovati u izvršnoj vlasti ili tek podržati vladu, odgovorio je kako je sada puno važnije kojih će opredjeljenja biti vlada. “Želimo ojačati participaciju nacionalnih manjina u političkom životu Hrvatske”, ističe Pupovac, demantirajući tvrdnje da srpski premijer Aleksandar Vučić pritišće SDSS da podrži HDZ. Furio Radin najavio je i kako će zastupnici manjina do kraja tjedna objaviti zajednička stajališta vezana uz manjinska pitanja te unaprjeđenje tolerancije i vladavine prava, odnosno program Kluba. Na pitanje zašto su odlučili podržati koaliciju Hrvatska raste dvojica manjinskih zastupnika nisu odgovorila, a Radin je ponovio kako je riječ “samo o općem opredjeljenju koje je prevladalo i atmosferi koja vlada u Klubu”.

Veliki drže ključeve

Kako nam je rekao Miroslav Šimić, osječki saborski zastupnik Mosta, na sastanku tijekom vikenda su potvrdili zajedništvo, razgovarali o programima i reformama te je sve to posebice prezentirano onima koji su dosad bili manje uključeni. Na okupljanju je ponovno bilo 17 zastupnika Mosta, a i osamnaesta zastupnica, koja nije bila prisutna, navodno također ostaje dio te skupine. Most će se ponovno okupiti sljedećeg vikenda, do kada bi mogli biti jasniji stavovi najjačih koalicija spram njihova prijedloga reformi.

- Sa SDP-om i HDZ-om razgovarat će se po pojedinim točkama samo u službenim prostorijama stranaka i javnost će biti obaviještena o rezultatima da se spriječe manipulacije. SDP i HDZ su navodno odbacili vladu nacionalnog jedinstva, a mi ćemo vidjeti jesu li uistinu spremni na reforme ili ih isključivo interesira ostanak na vlasti - rekao je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja HRT-u. Kaže i da će vidjeti postoji li mogućnost reformske vlade jer se neke od promjena na kojima inzistiraju mogu provesti samo dvotrećinskom većinom. Poručio je da bi “kad bi na čelu SDP-a i HDZ-a bili Tonino Picula i Davor Stier, do sada već obavili desetak zajedničkih sastanaka o budućnosti RH”. Pregovori sa SDP-om održat će se danas (17. studenoga) u 10 sati na Iblerovu trgu, a s HDZ-om u 13 sati na Trgu žrtava fašizma.

- Kada bi pregovori mogli biti gotovi, ovisi o HDZ-u i SDP-u - smatra Grmoja, uz tvrdnju da su dvije velike stranke te koje ipak drže ključeve. “Zajedno imaju više od 115 zastupnika, oni su ti koji nisu dobili izbore. Most ne ucjenjuje - izišli smo s platformom pred građane, rekli smo da nećemo podržati ni SDP ni HDZ, dobili smo povjerenje i tražimo sada jamca i garanciju da će se te promjene i provesti”, zaključuje.

Igor BOŠNJAK

TOMISLAV KARAMARKO

HDZ

Neka Most bude jedinstven

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako su iz Mosta primili prijedlog za nastavak pregovora po ekspertnim skupinama najavivši da će u utorak razgovarati o poduzetništvu i pravosuđu. Podržavaju taj pristup jer u tim razgovorima žele afirmirati HDZ-ov program, za što se pripremaju tri godine. S Mostom, kaže, razgovaraju službeno, transparentno i otvoreno za javnost. “Imamo sveobuhvatan program i dobre sugovornike. Držim da je to odličan temelj”, ističe. Karamarko kaže da je Most ostvario respektabilan broj mandata, što treba cijeniti. “Neka oni budu homogeni i jedinstveni i spremni na promjene i reforme kako iskazuju da jesu. Mi imamo odgovor na sve što traže, jer mislim da tražimo isto”, rekao je. Upitan za odustajanje Mosta od vlade nacionalnog jedinstva, smatra da to treba razjasniti, ali da bi to bilo dobro, jer HDZ i Most traže reforme i promjene.

JUHAS POBIJEDIO ZA 20, A LEKAJ ZA PET GLASOVA

Šandor Juhas zastupat će u Saboru mađarsku manjinu, a Ermina Lekaj Prljaskaj albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku manjinu, odlučeno je na ponovljenim izborima na sedam biračkih mjesta. Na preostali dio rezultata to glasanje nije utjecalo. Mađare u Slavoniji i Baranji zanimat će da je za Juhasa ukupno glasalo 2218 birača, a za protukandidata Roberta Jankovicsa 2198, što znači da je pobjeda odnesena sa samo 20 glasova “viška”. Još je tješnje bilo u drugom slučaju, gdje Lekaj Prljaskaj ima samo pet glasova više od Idrisa Sulejmanija, ukupno 999, naspram njegovih 994. Izbori su ponovljeni zbog viška listića u glasačkim kutijama nakon izbora održanih 8. studenoga, na po jednom biračkom mjestu u Osijeku, Pakracu i Slunju te po dva u Zadru i Šibeniku. DIP je objavio da su sada obrađeni rezultati sa svih 6687 biračkih mjesta, a glasalo je 60,8 posto od oko 3,8 milijuna birača.

Nikola Grmoja

glasnogovornik Mosta

Kada bi na čelu SDP-a i HDZ-a bili Picula i Stier, dosad bi već obavili desetak zajedničkih sastanaka o budućnosti Hrvatske

Možda ste propustili...

ŽELE PLAĆE, OPSTANAK TVRTKE I NASTAVAK PROIZVODNJE

Radnici Varteksa prosvjedovali

TRAGIČAN KRAJ BIJEGA KRIJUMČARA MIGRANATA

Zbog nekoliko stotina eura odvezao u smrt četiri osobe