Novosti
BEZ NOVE VLADE

Dugi pregovori zaustavit će sve razvojne projekte
Objavljeno 23. studenog, 2015.
Moguća pat-pozicija neće biti tako dramatična kao što se na prvi pogled čini, kaže Novotny

Pregovori Mosta nezavisnih lista s dvjema najjačim hrvatskim koalicijama još ne nude odgovor na pitanje tko će na kraju formirati većinu u Saboru i vladati Hrvatskom sljedeće četiri godine.

O tome koji problemi mogu nastati ako Hrvatska duže vrijeme bude bez nove vlade, odnosno gdje su potencijalni zastoji u normalnom funkcioniranju države u tom razdoblju, razgovarali smo s nekolicinom hrvatskih ekonomista i politologa.

Prema riječima ekonomskog analitičara Damira Novotnyja, što se tiče proračunske blokade imali bismo ozbiljan problem jer središnja država u tom razdoblju ne može ništa financirati osim onoga što je predviđeno privremenim proračunskim financiranjem.

- Nema nikakvih razvojnih projekata, isključivo se mogu financirati plaće i fiksni troškovi državne uprave i ništa drugo. I sada kada je potrebno koristiti fondove Europske unije, ne bi bilo moguće da se iz državnog proračuna investira u europske zajedničke projekte. Što se tiče kreditnog rejtinga, on neće biti bitno mijenjan zato što je i ovako nizak i neformiranje vlade sigurno neće bitno na to utjecati. Ali će zato zastoj u potrebnim reformama i promjenama proračunskih politika te nužnoj promjeni strukture proračunskih rashoda, ako se na dulje vrijeme odgodi formiranje vlade, sigurno biti jedan od problema, osobito u kontekstu integracije proračunskih politika središnje države sa strukturnim fondovima Europske unije. Ta moguća pat-pozicija neće biti tako dramatična kao što se na prvi pogled čini, no već sam zastoj u vođenju fiskalne politike i u aktivnosti središnje države predstavljat će problem - zaključuje Novotny.

Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić kaže da će se u slučaju da pregovori o formiranju vlasti ne uspiju ili se oduže, što se tiče plaća, mirovina i tekućeg poslovanja to isplaćivati i financirati iz privremenog proračuna.

- To je osigurano i prije samih izbora. Što se tiče poslova koji su u tijeku, kapitalnih investicija, one će malo usporiti. I ugovora za novo održavanje, kakve imamo i u gradovima, neće biti jer njih treba sklapati nova vlada. U principu će za nekoga tko sudjeluje u tim poslovima biti malo problema, ali se to na makroekonomskoj razini neće osjetiti. Točnije, osjetit će oni koji su kooperanti države jer ne bi dobili ugovor početkom godine, dok se vlada ne formira - ističe Jurčić.

- Mogući su manji zastoji u gospodarstvu jer je hrvatsko gospodarstvo ipak bitno orijentirano na državu i njezine strukture koje bez toga ne mogu funkcionirati. No, mislim da je Mostu u interesu da formira nekakvu vladu bilo s kim. Mislim da je većina njihovih članova svjesna da će vrlo teško ponovno dobiti toliko saborskih mandata. U interesu im je da zadrže mandate koje su dobili pa će biti skloni nekakvom kompromisu. Najspornija reforma je sada, naravno, zahtjev Mosta da se ukinu ili reduciraju županije, koji proizlazi iz pozicije zastupnika Mosta, koji su u pravilu načelnici i gradonačelnici. Ne žele posrednika između središnje vlasti i svojih gradova i općina, u obliku županija. Tu je nekako najveći predmet spora i mislim da će to biti najteža točka pregovora - kaže pak Tihomir Cipek, politolog s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Igor BOŠNJAK
AKO MOST BUDE RACIONALAN, IMAT ĆEMO MANDATARA

Cipek smatra da će predsjednica ipak imati mandatara vlade na vrijeme ako Most bude racionalno razmišljao. Najbliži je razmišljanju da je većina članova Mosta sklona potiho podržati HDZ iz saborskih klupa. “Postupak prema Prgometu me navodi na tu misao. Za razliku od velikog dijela ljudi, ne mislim da je Prgomet tu nemoralno postupio, nego mislim da je doista pregovarao uz znanje, kako on tvrdi, vodstva Mosta i da je isto tako imao i dogovorene pregovore s akademikom Reinerom iz HDZ-a. Sumnjam da bi on to tvrdio da nije tako, iako je tu riječ protiv riječi, pa ne možemo znati pravu istinu”, kaže Cipek, koji smatra da je Most razumio svoju odgovornost i da su spremni preuzeti te poluge moći.

KRITIČNO NEĆE BITI

Kritično neće biti, to više što se vlada povukla iz velikih investicija već prije, svojom politikom štednje i rezanja. Nema novih cesta, ulaganja u željeznice ili spašavanja velikih kompanija. To je već na nekoj donjoj razini, kaže Ljubo Jurčić, također dodajući kako to neće utjecati na kreditni rejting države jer se on procjenjuje na temelju više pokazatelja - političkih, financijskih, ekonomskih, sigurnosnih itd. “Tako da smo tu na nekoj čvrstoj pretposljednjoj stepenici i u tom smislu se dugoročne prognoze koje se odnose na nekih sljedećih šest mjeseci neće promijeniti”, ističe Jurčić.

KONZULTACIJE KOD PREDSJEDNICE NEĆE POČETI PRIJE ČETVRTKA

Konzultacije sa strankama, na temelju kojih će predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović odlučiti komu će dodijeliti status mandatara, neće početi prije četvrtka. Službene bi joj izborne rezultate predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin mogao na Pantovčak donijeti u utorak. Predsjednica bi tada trebala objaviti i službeni raspored konzultacija. No, u srijedu joj na sastanak procesa Brdo – Brijuni u Zagreb stiže potpredsjednik SAD-a Joe Biden, pa konzultacije mogu početi najranije u četvrtak. Pravilo je da mandat za sastavljanje vlade predsjednica povjeri onomu tko je uvjeri da ima potporu natpolovične većine zastupnika, tj. njih 76. Što nijedna od dvije velike koalicije nema bez Mosta, ili bar jednog dijela njihovih zastupnika. Ne bude li nitko dobio njihovu naklonost do četvrtka, dobit će dodatno vrijeme za stvaranje većine. Ako prvi mandatar na kraju pak ne uspije formirati vladu, predsjednica mandat dodjeljuje drugome.

NOVI IZBORI

MOSTU NE BI DONIJELI OVAKAV USPJEH, SMATRAJU ANALITIČARI

Možda ste propustili...