Novosti
EU POSTROŽUJE PRAVILA

EU misli da će zaštititi građane tako što će otežati nabavu oružja
Objavljeno 23. studenog, 2015.
Civili neće smjeti posjedovati ni deaktivirano automatsko ili vojno oružje

Vezani članci

EKSTREMISTIČKI ELEMENTI U BIH

Opasnost od terorizma realna je i u Hrvatskoj

Europska komisija predložila je prošloga tjedna nova pravila kojima je cilj otežati kupnju vatrenog oružja.

Želja je pojačati nadzor nad nabavom i posjedovanjem oružja, uključujući i onog koje se smatra trajno onesposobljenim za uporabu, poboljšati otkrivanje ileganog oružja i poboljšati suradnju među zemljama članicama EU-a kada je taj problem u pitanju.

Ovi su prijedlozi predstavljeni još u travnju ove godine, ali je njihovo donošenje sada znatno ubrzano zbog terorističkog napada u Parizu. Europska komisija, kako je priopćeno, na taj način želi podržati zemlje članice u njihovim naporima da zaštite europske građane i otežaju kriminalcima i teroristima pristup oružju.

Kako stoji u prijedlogu, privatne osobe neće, ni pod kojim uvjetima, moći posjedovati određene vrste poluautomatskog oružja, čak ni ako je to oružje trajno onesposobljeno. Civilima neće biti dozvoljeno posjedovanje ni deaktiviranog automatskog ili vojnog oružja. Države članice morat će u nacionalnim registrima imati podatke o vlasnicima oružja koje je deaktivirano i morat će se bilježiti svaka promjena.

Cilj je Europske komisije propisati i minimalne, zajedničke standarde za deaktivaciju oružja, koji se sada razlikuju od države do države. Prema prijedlogu, zemlje članice trebaju osigurati da posebno tijelo potvrdi da je oružje deaktivirano i da su obavljene promjene na njemu nepovratne, odnosno da ga se ne može vratiti u uporabu, primjerice, s pomoću dijelova kućne izrade ili kupljenih preko interneta. Vlasnik takvog oružja dobio bi certifikat, a samo oružje posebnu oznaku, bez čega deaktivirano oružje ne smije biti preneseno u drugu članicu.

Predlaže se i zabrana prodaje oružja i dijelova oružja preko interneta, osim za trgovce i posrednike s dozvolom. Trenutno europska pravila propisuju da stjecanje vatrenog oružja na taj način, uz dozvolu, mora biti strogo kontrolirano. U prijedlog Europske komisije, uključena su i oružja poput signalnih pištolja i pištolja kojima se označava start sportskih utrka jer se procjenjuje da postoji rizik od njihova pretvaranja u ubojita sredstva.

Komisija predlaže i bolju razmjenu informacija među državama članicama, primjerice u slučaju kad netko u jednoj članici ne dobije odobrenje za posjedovanje oružja. Prijedloge Europske komisije još trebaju odobriti Europski parlament i Vijeće EU-a.

- Predlažemo strožu kontrolu i registraciju vatrenog oružja i stroža pravila za trajno onesposobljeno oružje. Ubrzo ćemo izići i s akcijskim planom o borbi protiv ilegalne trgovine oružjem - rekao je Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije.

Dijana PAVLOVIĆ
ZABRANJENO U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj je u ovom trenutku zabranjeno posjedovati oružje koje je svrstano u kategoriju A. Riječ je o vojnom oružju i projektilima s eksplozivnim punjenjima. Zabranjeno je posjedovanje automatskih pušaka (kalašnjikov i dr.), pištolja i revolvera s projektilom koje ima ekspanzijski učinak, te civilnog poluautomatskog oružja koje je slično automatskom oružju. Zabranjeno je i oružje s prigušivačima. Moguće je registrirati oružje B kategorije. Tu spada poluautomatsko ili repetirajuće kratkocijevno vatreno oružje iz kojega se ispaljuje više metaka samo povlačenjem obarača (pištolj, revolver), te puške s glatkom cijevi ukupne dužine do 60 centimetara. Za oružje C kategorije dovoljna je samo prijava, a tu se ubraja plinsko oružje, reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj – kao i mužari. C kategorija je i zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm. Prijava ne treba za oružje D kategorije, a riječ je o zračnom oružju čija je kinetička energija manja od 10,5 J ili je brzina projektila manja od 200 m/s. Tu pripadaju i električni paralizatori, raspršivači (suzavac) i hladno oružje.(M.Bu.)

Jača kontrola trebala bi se odnositi i na signalne pištolje i one kojima se označava start utrka

Možda ste propustili...

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

Najčitanije iz rubrike