Regija
U ETNOKUĆI FRANCUSKE ŠOKICE U HABJANOVCIMA

Caterina Novoselić uči djecu tkati
Objavljeno 29. listopada, 2015.
Petero djece iz Habjanovaca već je počelo svladavati ovu neobičnu vještinu

HABJANOVCI – Caterina Novoselić, žena koja se prije desetak godina iz Francuske sa suprugom doselila u Habjanovce i koja je proteklih godina napravila pravo čudo i svojevrsnu kulturnu revoluciju u Habjanovcima kada je u pitanju oživljavanje stare folklorne i tradicijske baštine kroz pokretanje KUD-a, tamburaškog orkestra i obnove stare tradicijske kuće, ne prestaje nas iznenađivati. Svjedoci smo nastajanja još jednog iznimnog i vrijednog projekta na njezinu inicijativu - pokretanje škole tkanja u njezinoj staroj kući koju će ona osobno voditi ne bi li mladim generacijama s područja općine Bizovac prenijela tajne tkanja i stvaranja platnu na tkalačkom stanu, baš kao u nekadašnja vremena, riječi su kojima je pokretanje škole tkanja prokomentirao načelnik općine Bizovac Srećko Vuković, naglasivši kako su projekti koje ona pokreće, a za koje joj je Općina Bizovac uručila i priznanje u povodu Dana Općine, dragocjen doprinos očuvanju baštine bizovačkog kraja koja se može iskoristiti u turističke i promidžbene svrhe.

Pokretanje Škole tkanja u Caterininoj drugoj etnokući u kojoj je postavila tri vlastita tkalačka stana, preslicu i brojne druge gotovo muzejske predmete s pomoću kojih se nekada izrađivala odjeća i drugi predmeti od platna, ostvarenje je njezina dugogodišnjeg sna, ali i obećanja danog baki Ceci, koja je nju naučila tkati nakon povratka iz Francuske, da će jednog dana i ona to svoje stečeno znanje prenijeti na mlađe naraštaje. I tako je sve krenulo ovih dana...

- Škola tkanja otvorena je i besplatna za sve koji žele učiti svakog radnog dana od 9 do 12 sati i od 14 do 17 sati. Školu pohađa petero djece iz Habjanovaca među kojima su prvi bili brat i sestra Karlo i Mia Pančić, a voljela bih kada bi se uključili djeca i mladi i iz drugih okolnih sela bizovačkog kraja i Valpovštine, kao i stariji - priča nam Caterina sretna zbog činjenice što su se na otvorenju njezine škole pojavili svi učenici od 1. do 4. razreda područne škole u Habjanovcima zajedno s učiteljicama Sanjom Drahotuski i Marijom Čelar te pedagoginjom Vesnom Žulj. Još je bila sretnija kada su učiteljice izrazile spremnost i dobru volju da školu tkanja uvrste u izvanškolsku aktivnost na koju žele poticati što veći broj djece.

Lidija ANIČIĆ
I ŽUPNIK HVALI CATERINU

Zadovoljstvo novim sadržajem u Habjanovcima nije krio ni župnik Župe Brođanci, vlč. Ivan Marković, inače i sam veliki poštovatelj tradicijske baštine Slavonije i Šokadije. On je i ovom prigodom pohvalio nastojanja Caterine Novoselić koja je i ovim svojim projektom prepoznala vrijednost očuvanja starih zanata i vratila ga u djetinjstvo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike