Novosti
KREDITI U FRANCIMA

Banke pripremaju konverziju, ali i čekaju odluku Ustavnog suda
Objavljeno 27. listopada, 2015.

Vezani članci

OTVORENO PISMO DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU, HNB-U, EUROPSKOJ KOMISIJI

Udruga Franak mogla bi tražiti poništenje svih CHF kredita

Prema neslužbenim informacijama koje imamo, banke koje su odobravale kredite u francima i s valutnom klauzulom u švicarskoj valuti pripremaju obračune konverzije tih kredita u euro, sukladno zakonu o konverziji. Ove informacije procurile su iz tri banke - Hypo, Zagrebačke i Raiffeisen banke, bez obzira na to što su banke zatražile i od Ustavnog suda očekuju ocjenu ustavnosti zakona koji je Sabor u rujnu donio jednoglasno. Banke se, valja podsjetiti, ne mire s predloženim rješenjem problema s kreditima u francima, s obzirom na to da bi konverzija, čija će cijena iznositi oko osam milijardi kuna, najvećim dijelom bila provedena na teret banaka.

Zakon je stupio na snagu 30. rujna, a banke imaju obvezu provesti obračune i najkasnije 45 dana od stupanja na snagu zakona, odnosno do 15. studenoga, dostaviti na kućnu adresu svakom od dužnika novi izračun kredita konvertiranog u euro. Na taj prijedlog banke 53 tisuće klijenata imati će rok od 30 dana da pisanim putem odgovore prihvaćaju li novi izračun.

Do sada je u medijima objavljeno više informacija koje ukazuju na mogućnosti da bi zakon o konverziji mogao “srušiti” Ustavni sud, premda se dobar dio može tumačiti i svojevrsnim pritiskom na sud. Nedavno je bivši koordinator udruge Franak Denis Smajo prepričao svoj razgovor s ministrom financija Borisom Lalovcem koji je Smaji kazao kako su “rušenje” zakona o konverziji kredita u francima s Ustavnim sudom dogovorili bankari i neki članovi HDZ-a. Lalovac je, kako je ispričao Smajo, kazao kako Ustavni sud radi na tom predmetu te da bi odluku o navodnoj suspenziji zakona mogao donijeti dva dana nakon parlamentarnih izbora te u tom slučaju ne bi bilo konverzije.

Banke će, prema do sada objavljenim informacijama iz medija, navodno sa slanjem prijedloga konverzije klijentima čekati posljednji trenutak, ako Ustavni sud u međuvremenu ne donese odluku koja bi mogla zaustaviti primjenu zakona. Riječ je o neslužbenim i neprovjerenim informacijama koje više govore o strahu osoba zaduženih u francima da će pasti u vodu zakonsko rješenje njihovog problema koje je zadovoljavalo najveći broj dužnika.

Iz banaka, naime, medijima ponavljaju kako će poštivati zakone i sve riješiti u zakonskom roku te o toj temi praktično uopće ne komuniciraju s klijentima.I.Mikulić

Banke će, navodno, sa slanjem prijedloga konverzije klijentima čekati do posljednjeg trenutka

Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

Najčitanije iz rubrike