Novosti
OTVORENO PISMO DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU, HNB-U, EUROPSKOJ KOMISIJI

Udruga Franak mogla bi tražiti poništenje svih CHF kredita
Objavljeno 15. listopada, 2015.

Vezani članci

USTAVNOM SUDU PREDSTAVKA O “SLUČAJU FRANAK”

Aleksić: Zahtjevi banaka trebaju biti javno objavljeni

Udruga Franak uputila je otvoreno pismo DORH-u, Ministarstvu financija, Saborskom odboru za financije i državni proračun, Odboru za zakonodavstvo, HNB-u, Europskoj komisiji i Europskoj središnjoj banci (ECB) u kojem navodi kako će u slučaju da Ustavni sud odluči u korist banaka kod ocjene ustavnosti zakona o potrošačkom kreditiranju, udruga Franak “intenzivno djelovati s ciljem poništenja svih kredita s valutnom klauzulom CHF”.

Udruga od DORH-a traži da konačno otvori ovaj predmet i pokrene postupak utvrđivanja počinjenja kaznenog djela prijevare, a prijava udruge Franak stoji četiri mjeseca u “ladici DORH-a”. “Tijekom rasprave u Saboru više puta se ustanovilo da banke nisu imale pokriće u švicarskim francima i da su građani prevareni. Zbog toga je nužno pokrenuti ovaj postupak ponajprije kako bi se obeštetili svi oni koji nisu obuhvaćeni ovim zakonom i koji su svoje kredite otplatili, konvertirali, ovršeni su ili deložirani”, navodi se u pismu. Udruga ističe da će, ako DORH propusti djelovati i građani budu prepušteni sami sebi, organizirati korisnike kredita kako bi podigli grupne tužbe za utvrđenje ništetnosti svih ugovora o kreditu s valutnom klauzulom CHF.

Navodeći kako je došla u posjed nekoliko dokumenata i EU direktiva koje su analizirali prof.dr.sc. Ivan Lovrinović i stručnjak za europsko pravo dr.sc. Dominik Vuletić, iz udruge Franak navode kako je ECB na vrijeme upozoravala na aktiviranje valutnog rizika u zemljama u kojima su banke odobravale takve kredite i da su Europski parlament i Vijeće u svojim direktivama upozoravali hrvatske vlasti na nužnost veće zaštite korisnika financijskih usluga. Ističe se kako je “upozorenje došlo iz ECB-a godinu dana prije prve revalvacije franka i teška je optužba na račun HNB-a, banaka i Vlade što nisu poduzeli ništa kako bi se izbjegao negativni udar na građane, klijente osam banaka koje su odobravale ovakve kredite”.I.Mikulić

RJEŠENJE - KONVERZIJA U KUNE

“Jasno je da je osam banaka prodavalo pokvareni proizvod. Jasno je da HNB nije učinio ništa po pitanju neusklađenosti bilanci tih banaka glede pokrivenosti kredita u CHF izvorima u CHF. Jasno je da su se nadležne institucije oglušile na upozorenja iz EU-a i ECB-a te drugih kompetentnih institucija”, navode iz udruge, zaključujući kako se ne bi smjelo dopustiti da sav teret troška konverzije kredita padne na državu, odnosno porezne obveznike. Zbog toga drže kako je jedino konačno rješenje poništavanje valutne klauzule i konverzija u kune. Ističu kako ta operacija ne bi značajnije prijetila bankarskom sustavu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike