Regija
IZLOŽBA KAO ZAHVALA HRVATSKOJ ZA POMOĆ

Japanski kiltovi unijeli
vedrinu u brodsko sivilo
Objavljeno 23. listopada, 2015.
Japanci stara i neupotrebljiva kimona pretvaraju u kilt

SLAVONSKI BROD - U općem sivilu događaja oko izbjegličke krize, predizborne kampanje, pa i sumornog jesenskog vremena, izložba “Vedrina japanskog kilta”, postavljena u Muzeju brodskog Posavlja, pravi je melem za oči i dušu, prije svega zbog emocija iz kojih je proizišla, a potom i kao vrhunski vizualni i umjetnički doživljaj. Izložba je, naime, nastala u znak zahvale hrvatskim građanima za pomoć i donacije tijekom katastrofe, odnosno cunamija, 2011. godine, i predstavlja dio japanske kulture, umjetnosti i emocija upletenih u dizajnu kilta i raznih materijala. U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma i japanskog veleposlanstva izložba je do sada predstavljena u Opatiji, Osijeku i Vukovaru, a u sljedećih mjesec dana Brođani će u muzejskim dvoranama moći prizvati sjećanja i uspomene na toplinu doma i slične radove kakve su izrađivale naše bake na živopisnim narodnim nošnjama.

U prigodi otvorenja, izložbu je posjetio i japanski veleposlnik u Hrvatskoj Keiji Ide sa suprugom Aju Ide. Kazao je kako je kilt dio tradicije u Europi i Americi, a koja je zapravo počela u Japanu izradom kimona.

- Kimono je prelijepa odjeća, a kada postane stara i neupotrebljiva, pretvaramo je u kilt. Sada je u Japanu izrada kilta jako popularna - rekao je veleposlanik Keiji Ide.

A ravnateljica HMT Katarina Mažuran Jurišić veli da je ideja potekla od Japanke koja živi u Opatiji. Motivi kiltova povezuju Japan s Hrvatskom predstavljajući, primjerice, opatijske kamelije, hrvatske zastave i najprepoznatljiviji hrvatski proizvod – kravatu.

- Nije nam predstavljalo problem prepoznati višeslojnost i umjetničku kvalitetu suvremenih umjetnina koje dolaze u formi kilta, u koje je utkana višestoljetna tradicija i duh dalekog Japana. Tome pridonosi iskustvo koje su muzealci stjecali desetljećima kroz bavljenje tradicijskim naslijeđem brodskog Posavlja, a koje je rezultiralo formiranjem naše bogate muzejske zbirke - Zbirke ponjava, koja se sastoji, između ostalih, i od šezdesetak krpanih ponjava - kazala je u prigodi otvorenja izložbe ravnateljica MBP Danijela Ljubičić Mitrović o ponjavama koje su pandan kiltu.

- U ponjavama smo prepoznali kreativnost i inventivnost vezilja, što autorice izjednačuje s likovnim stvarateljem, umjetnikom, a što prepoznajemo i u ovom obliku japanske umjetnosti - istaknula je Ljubičić Mitrović, navodeći kako su upravo japanski turisti na izložbi ponjava u Dubrovniku 2012. iskazali oduševljenje i izrazili želju da si osiguraju vlastiti primjerak.

Marija RADOŠEVIĆ
Umjetničko djelo

Umijeće šivanja kilta počelo je davno, u Engleskoj, u svrhu dekoracije, pokrivanja tijela i održavanja topline, a prije 500 godina preneseno je na novootkrivene kontinente poput Amerike i Australije. U 18. st. patchwork kilt već je prepoznat kao umjetničko djelo više nego kao predmet primijenjene svrhe.

Kilt - prekrivač nalik slici

Uz tradicionalne vještine, sashiko i yosesaki, metoda patchwork kilta stigla je u Japan prije pola stoljeća, ali su je žene prihvatile kao način izražavanja kojemu su dodavale posebne tehnike. Kilt je oblik umjetničke rukotvorine u kojem se mali komadi svile, pamuka... ručnim šivanjem spajaju kako bi se dobio prekrivač s raznim motivima, sličan slici. Svaki kilt sastoji se od tri sloja, gornjeg s motivima, stražnjeg sloja tkanine i središnjeg - obično debelog sloja vate, koji se povezuju ručnim šivanjem.

Možda ste propustili...

U NAŠICAMA ODRŽANA 11. GEOMETRIJSKA ŠKOLA STANKA BILINSKOG

Matematika i za učitelje i za đake

UDRUGA UMIROVLJENIH I PRIČUVNIH POLICAJACA

Hode “Ratnim putem PP Đakovo”

Najčitanije iz rubrike