Novosti
GRADNJA KAMPA ZA IZBJEGLICE

Grubišić: Slavonija primila glavni teret izbjegličkog vala
Objavljeno 14. listopada, 2015.

Vezani članci

BRODSKO-POSAVSKI ČELNICI UPOZORAVAJU NA PROBLEME:

Prije gradnje izbjegličkog kampa treba napraviti sigurnosnu procjenu

- Nismo ksenofobni, ali ne želimo otvaranje zimskog tranzitnog centra u Slavonskom Brodu. To nije pogodna lokacija - ustvrdio je na konferenciji za novinare u srijedu zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić, iznoseći time stav svoje stranke. Dodao je kako su se za nedavnog posjeta izbjegličkom kampu u Opatovcu uvjerili kako je sve odlično organizirano, kao i na graničnom prijelazu Bapska, pa promjenu lokacije smatra nepotrebnom. On smatra kako i “građani sumnjaju u prljavi posao nedavno sklopljen između vodstva Grada Slavonskog Broda i ministara vladajuće koalicije”. Prozivajući, kako je rekao, brodske politikante, za “ishitrenu i nedovoljno promišljenu” odluku.

- Imaju li građani Broda pravo braniti svoje i nacionalne interese i ima li pravo svaka stranka kazati svoje mišljenje - kazao je Grubišić.

Obrazloženje županijskog stožera za zaštitu i spašavanje o zatvaranju kolosijeka koji vodi do kampa, Grubišić smatra bojažljivim kao i navedenu opasnost od amonijaka, a upitno mu je i objašnjenje kako je brodski centar tranzitni samo zbog zime i udobnosti.

- Ako je tako, zašto nije bliže zemljama u koje azilanti žele ići, recimo u Međimurskoj ili Varaždinskoj županiji, u Puli blizu Italije... Zašto je izabran Slavonski Brod kada to poskupljuje prijevoz azilanata do slovenske ili mađarske granice - zapitao je zastupnik HDSSB-a. Grubišić procjenjuje kako su Brođani uznemireni, pogotovo ako je u pitanju duže zadržavanje azilanata u ovome gradu.

- Pravi strah nastaje spoznajom hrvatskog Zakona o azilu, prema kojemu se oni koji zatraže azil u RH imaju pravo slobodno kretati po Hrvatskoj i imaju pravo na spajanje obitelji do drugog koljena. To znači da bi svaki azilant dobio mogućnost dovesti još petnaestak članova obitelji. U slučaju da Njemačka zatvori granice, oni ostaju u Slavonskom Brodu, a koliko će ih zatražiti azil, to nitko ne zna - zaključuje Grubišić naglašavajući kako je siromašna Slavonija primila glavni teret izbjegličkog vala, a još se ne zna hoće li i u kojoj mjeri troškovi biti sufinancirani.

Na hitnoj sjednici predsjedništva Skupštine Brodsko-posavske županije zaključeno je kako se u slučaju gradnje zimskog kampa u Brodu, sve odvija “pod velom tajne”.

- Naši stanovnici imaju pravo znati svaki detalj gradnje kampa i biti svjesni svih rizika koje gradnja jednog takvog objekta sa sobom povlači - kazao je predsjednik ŽS Pero Ćosić naglasivši također kako će gradnja kampa na području industrijske zone ugroziti redovno poslovanje postojećih tvrtki i biti loša poruka budućim investitorima.

Brodsko-posavska organizacija socijaldemokratskog Foruma žena u priopćenju za javnost je izrazila svoju potporu odluci o otvaranju zimskog kampa za izbjeglice u Slavonskom Brodu. “Još nisam čula ni jedan smislen razlog zašto ne. Naši sugrađani zaboravljaju jednu činjenicu, a to je da smo svi mali ljudi pod kapom nebeskom”, stoji u priopćenju Foruma koji potpisuje Jozefina Birindžić.M.Radošević

OPATOVAC OSTAJE

Govoreći o izbjegličkoj krizi, vukovarsko-srijemski dožupan i načelnik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Zdravko Kelić rekao je da se aktivnosti na terenu odvijaju bez problema, a da poteškoće izaziva samo loše vrijeme. Kelić je o toj temi izvijestio na Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru. Rekao je i kako je od početka izbjegličke krize, u nešto manje od mjesec dana, kroz najistočniju hrvatsku županiju prošlo više od 170.000 migranata, kao i da se i dalje očekuje njihov priljev. Rekao je kako se očekuje da će za 10-ak dana biti otvoren novi prihvatni centar u Slavonskom Brodu, koji će moći kvalitetnije, ali i humanije, prihvaćati migrante. I kamp u Opatovcu ostat će aktivan, dodao je, u slučaju potrebe prihvata većeg broja izbjeglica.(S.B.)

MINISTAR: NEĆE BITI PROBLEMA

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odgovorio je na kritike iz brodsko-posavskog Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje kako oko uspostavljanja zimskog prihvatnog kampa nema koordinacije s Vladom. “Ova je stvar odavno riješena na Vladi. Postoji Stožer osnovan još prije mjesec dana, ja sam mu na čelu i nitko nije pitao niti tražio bilo što od nekog županijskog stožera", rekao je Ostojić. “Građani Slavonskog Broda znaju i imaju povjerenja da neće biti nikakvih problema kao što ih nije bilo ni do sada. To znači, nikad nitko, osim onih koji imaju halucinacije, nije vidio ni jednog izbjeglicu bilo gdje u Hrvatskoj osim u Opatovcu, a neće ih vidjeti ni u Slavonskom Brodu”, poručio je.

Možda ste propustili...

PRVA PRAVILA EU-A ZA SUZBIJANJE NASILJA NAD ŽENAMA

Strože kazne i bolja pomoć žrtvama

Najčitanije iz rubrike