Novosti
BRODSKO-POSAVSKI ČELNICI UPOZORAVAJU NA PROBLEME:

Prije gradnje izbjegličkog kampa treba napraviti sigurnosnu procjenu
Objavljeno 14. listopada, 2015.
Još nema službenih informacija kada počinje gradnja centra u industrijskoj zoni Bjeliš

Vezani članci

PRIPREMA PRIMJERENIJEG ZIMSKOG SMJEŠTAJA

Izbjeglice iz Opatovca sele se u Slavonski Brod

Nakon što je ministar Ranko Ostojić u ponedjeljak potvrdio prvu vijest da će slavonskobrodsko Inino skladište u industrijskoj zoni Bjeliš vrlo skoro postati tranzitni centar za izbjeglice iz Sirije i ostalih zemalja, uzbudili su se 'duhovi' onih od kojih se očekuje sudjelovanje u provođenju potrebnih aktivnosti, a još uvijek nemaju službenih informacija što je to ni kada.

Stoga je u utorak ujutro županijski Stožer za zaštitu i spašavanje održao hitnu sjednicu s koje je poslana poruka kako od državnog stožera o svemu traže žurnu obavijest. Premda, prema riječima predsjednika stožera, brodsko-posavskog župana Danijela Marušića, nitko nema ništa protiv humanitarne pomoći nesretnicima koji dolaze, zabrinut je i traži sigurnosnu procjenu lokacije na kojoj se planira izbjeglički tranzitni centar.

- Prije nekoliko godina upravo smo na tom području imali curenje amonijaka kada je prijetila evakuacija stanovnika Bjeliša i dijela Slavonskog Broda. Tamo se, naime, nalazi više od 40 tona amonijaka. Uz to, naftovodi su itekako aktivni, iako je precrpna stanica nešto dalje. Također je upitno i korištenje pruge koja je navedena kao jedan od presudnih čimbenika za izbor skladišta Ine za budući kamp. Ne znamo je li taj kolosijek siguran za transport ljudi, a zbog gradnje podvožnjaka u jednom trenutku doći će do zatvaranja i toga kolosijeka pa bi se u tom slučaju prijevoz vjerojatno trebao odvijati autobusima - naglašava Marušić.

I slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara obavijestio je ministra Ostojića kako će izvođač radova mjesec dana zatvoriti kolosijek koji vodi u industrijsku zonu Bjeliš kao i da bi eventualni promet autobusima kroz Gornju Vrbu bio dodatni problem jer je riječ o prometnom uskom kolniku. Upozorio je i na eventualnu opasnost od plavljenja područja predviđenog za izbjeglički kamp jer je već sada kanal u zoni Bjeliš pun vode, a najavljeno je kišno razdoblje.

Mogući problemi zabrinjavaju i županijskog načelnika stožera Davora Vlaovića.

- Mi smo odgovorni ljudi i zbog toga tražimo žurno sastanak s državnim stožerom prije donošenja konačne odluke - kaže Vlaović te dodaje kako su sve članice stožera dobile uputu da preko svojih komunikacijskih kanala stupe u kontakt s nadležnim ministarstvima kako bi na vrijeme bili pripremljeni. Od državnih tijela zatražit će potrebe za određenim robama, a donesena je i odluka da sve informacije idu putem Centra 112. Županijski stožer očekuje uključivanje i Gradskog stožera s kojim bi trebali surađivati.

Sva pomoć u hrani, odjeći i raznim potrepštinama ići će preko Crvenog križa.

- Kao i do sada sve aktivnosti obavljat ćemo u kontinuitetu - kaže ravnateljica CK Milena Plivelić Grgić, te dodaje: “Naši građani već su upoznati s potrebama prije svega konzervirane hrane te higijenskih potrepština. Sve do sada skupljeno otpremljeno je u Opatovac, no krenut ćemo ponovno”.

Marija RADOŠEVIĆ

GRAĐANI SLAVONSKOG BRODA O KAMPU

Hana PRVULOVIĆ

Treba pomoći ljudima i ne pustiti ih da se smrzavaju. Moramo pokazati humano lice i biti čovjek jedan prema drugom.

Makedonka HORVAT

Što je pozadina svega znaju samo svjetske velike sile, ali treba ljudima pomoći, iako i nama treba pomoć.

Pavo STJEPANOVIĆ

Nemam ništa protiv, i sam sam bio izbjeglica iz Bosanske Posavine i ostao sam trajno živjeti u ovom gradu.

Milan KOVAČEVIĆ

Nisam sklon tome. To je krajnje loša priča za naš narod koji ima vlastite muke. Kad nagrnu svi ovamo, a krenuli su, gdje ćemo naći snage za sve.(M.R.)

Možda ste propustili...