Novosti
PREDIZBORNE ANALIZE

Milanović poput Sanadera nekada, Vulin kao prototip nove generacije političara
Objavljeno 13. listopada, 2015.
Macan: Milanović dominira prostorom i u tome uživa * Šalaj: Vulin svoje stavove artikulira na suvremen način

Možda će vas iznenaditi, ali meni se u smislu najmodernijeg hrvatskog političara najviše sviđa HDSSB-ov Dragan Vulin. Smatram da on pokazuje kako bi trebala izledati nova generacija političara, rekao nam je Berto Šalaj, politolog s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Njega smo upitali tko bi u konkurenciji Milanović-Karamarko-Vulin-Tomašić-Holy-Pusić-Sinčić-Petrov-Čačić bio najbliži viziji i imidžu modernog političara 21. stoljeća, na način kako to funkcionira u zapadnoj Europi. Šalaj kaže kako i Vulin u nastupu ispunjava određene stranačke obveze, ali njegovo osobno postavljanje i način komunikacije te njegova argumentacija u pojedinim temama, čini mu se, kaže, primjerenim 21. stoljeću.

- Primjerice, Božo Petrov koristi prije svega tu retoriku da kaže: “Pogledajte što su ove dvije elite napravile. Mi trebamo neku novu elitu”. Je li i on ta nova elita, kod njega mi to nije toliko sigurno. No, Dragan Vulin za mene je pozitivno iznenađenje na političkoj sceni, što ne mora značiti da će sigurno ostvariti neki dugoročan uspjeh, ali mi se čini da pokušava voditi korektnu politiku, zastupajući i argumentirajući svoje stavove s kojima se ne morate slagati, ali on ih pokušava artikulirati na jedan suvremen i moderan način - zaključuje Šalaj.

Različite strategije

Na pitanje koliko su hrvatske političke stranke uopće individualizirane te prepoznaju li ih građani kao stranke ili ih gledaju kroz prizmu njihovih lidera, napominje kako bi tu istaknuo jednu razliku između SDP-a i HDZ-a. S jedne strane, kaže, imamo SDP gdje se Milanovića gura u prvi plan kao nekoga tko apsolutno kontrolira situaciju, i u kojoj je on lider pa na skupu viče “Za mnom, ja sam taj koji prvi treba krenuti, svi vi drugi idete za mnom”. Tu se, prema njegovim riječima, pokazuje da je ta kampanja usmjerena na osobu, posebice zato što se sad inzistira na tom suočavanju “jedan na jedan”. S druge strane, pak, kaže kako mu se čini da je HDZ, za razliku od doba kada je Sanader bio predsjednik stranke, svjestan da Karamarko nema te političke kapacitete, a ni retoričke kapacitete kao Milanović.

- I oni će u svakom slučaju izbjegavati borbu jedan na jedan. Pokušavat će nametnuti tu priču o HDZ-u kao najvažnijoj i najdomoljubnijoj hrvatskoj stranci. Njihova kampanja, prema mom mišljenju, neće biti toliko personalizirana kao kampanja SDP-a, koji će najveći dio toga staviti na Milanovića. Čini mi se da imamo pomalo suprotnu situaciju od onoga što smo imali 2007. godine, kada se reklo da je “Sanader zapravo sam pobijedio SDP i drugu stranu u kampanji koju je upravo on iznio”. Sada je obrnuto - imamo Milanovića, dakle lijevu koaliciju, koja se na njega oslanja. Jer, realno pogledajte, koga SDP na izborima ima u Slavoniji? To su sve ljudi koji ne mogu iznijeti kampanju. Uopće, izuzetak je samo Lalovac koji je postao zvijezda u zadnje vrijeme. A HDZ, svjestan Karamarkovih ograničenja, ali i svojih organizacijskih sposobnosti, pokušat će sučeljavati programe i timove, a ne pojedince. I nastojat će smanjiti tu personaliziranost kampanje - kaže Šalaj.

Teško do svakog mandata

Poznati domaći PR stručnjak Krešimir Macan smatra da je, koliko god to možda apsurdno izgledalo, najbolji komunikator među predsjednicima stranaka zasad Milanović. Dodaje kako predsjednik SDP-a dominira prostorom, svjesno ga oduzima drugima i očigledno uživa u toj svojoj ulozi, čime, kaže, malo podsjeća na Sanadera.

- U prvom planu trenutačno imamo ministra Ostojića i predsjednicu, a onda Karamarka i Milanovića, gdje Milanović dominira jer ima poziciju predsjednika Vlade. Nakon toga se iza još vidi Božo Petrov, dok je Dragan Vulin izabran da bude novo ime HDSSB-a. Ovo s gardom te Glavaševe poruke oko izbjeglica smještaju tu stranku poprilično udesno, što je bitno, jer je HDSSB dosad uzimao glasove svima. Vulin je, međutim, to jedno modernije lice, prihvatljivo svima, jednako kao i Željko Kraljičak. Ruži Tomašić i Danielu Srbu prijeti da ostanu ispod praga, iako im je udruživanje dobar potez, istina, nakon previše dijeljenja. Mirela Holy radi dobru, dosljednu kampanju, ali za uspjeh moraš raditi ono što birače zanima. A njih zanimaju egzistencijalna pitanja, a ne održivi razvoj. Čačić je pak “stari borac”, vrlo pragmatičan, ali malo nervozan jer želi ući u Sabor, a zna da je vrlo zahtjevno dobiti mandat. On u to vjeruje, ali nije baš siguran kao na prethodnim izborima - zaključuje Macan.

Igor BOŠNJAK
MILANOVIĆ vs. KARAMARKO

Karamarko je, kaže Krešimir Macan, svjestan da mu je javni nastup slabija strana, zbog čega pokušava fokusirati stvari na program i druge članove ekipe. “Forsira tim, što je i za očekivati od nekoga tko osjeća da mu je to slabija strana. Vidjet ćemo koliko će u tome uspjeti. Zasad ih Milanović brzinom reagiranja tjera da svi odgovaraju na njega”, zaključuje Macan. “U istraživanjima javnog mnijenja imate jedan podatak koji je zapravo nevažan, a to je tko je najpopularniji, a tko najnegativniji političar. HDZ-u, međutim, smeta kada se stalno ističe da je Karamarko najnepopularniji političar jer oni ne žele da se to svede na sukob Karamarko-Milanović. Svjesni su da je tu Milanović u prednosti, makar je i on često, da tako kažem, 'ispaljivao' pojedine izjave koje nisu primjerene. No, generalno gledajući, tu je u prednosti pred Karamarkom i zato će to pokušati svesti na razinu organiziranosti stranke, na razinu programa i timova, te priču o HDZ-u 'koji će smijeniti te nesposobnjakoviće koji su ugrozili budućnost Hrvatske'”, kaže Berto Šalaj.

Za uspjeh moraš raditi ono što birače zanima. A njih zanimaju egzistencijalna pitanja...

NEODLUČNI

ZA NJIHOVE SE GLASOVE VODI PRAVA BITKA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike