Novosti
NAPOKON DOGOVOR S VLASTIMA SUSJEDNE DRŽAVE

Mađari vratili “zarobljeni” vlak HŽ-a nakon tri tjedna
Objavljeno 8. listopada, 2015.
Vagoni su odvezeni u Zagreb gdje slijedi dezinfekcija i deratizacija

Vezani članci

TROŠKOVI IZBJEGLIČKE KRIZE

Cijena samo jednog prijevoza izbjeglica vlakom - 75.000 kn

Nakon što je 18. rujna “zarobljen” u Mađarskoj, na pograničnom kolodvoru u mjestu Magyarboly, HŽ-ov putnički vlak koji čine lokomotiva i deset vagona, u četvrtak u 10.35 sati krenuo je prema Hrvatskoj.

Desetak minuta trajala je vožnja do Belog Manastira, gdje su ga pregledali hrvatski policajci, nakon čega je nastavio put Osijeka. U njemu su bili strojovođe Zdenko Žebić i Dražen Semialjac, pilot Krunoslav Pavoković te pregledač kočnica Darko Sesvečan. Iz Osijeka vlak su odvezli prema Vinkovcima, gdje je zadržana lokomotiva, dok su vagoni odvezeni prema Zagrebu, gdje slijedi dezinfekcija i deratizacija.

“Operacija” povratka vlaka u Hrvatsku bila je najavljena u srijedu navečer. Tko je dogovorio njegov povratak još uvijek je sporno. Prvo je objavljeno kako je dogovor postignut nakon sastanka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ali je nešto kasnije MUP priopćio kako je povratak vlaka dogovoren između ravnatelja policije Vlade Dominića i čelnika mađarske policije Karoly Pappa. Kako bilo da bilo, nekoliko novinarskih ekipa, među kojima i Glasova, te HŽ-ov “četverac”, u jutarnjim su satima bili u Magyarbolyu i čekali “zeleno svjetlo”. Na jedinom kolosijeku koji vodi prema Belom Manastiru i Hrvatskoj bio je postavljen vagon, bez čijeg je micanja bilo nemoguće proći. Dok su hrvatski željezničari obavljali posljednje pripreme, a mađarski policajci skidali “lisičine” s kotača te pomno pregledavali i zaključavali vagone, stigla je dozvola za polazak, koju je donio mađarski željezničar, srdačno se pozdravljajući s hrvatskim kolegama. U međuvremenu, u Magyarboly je stigao i načelnik PU osječko-baranjske, gdje je razgovaro s domaćinima. Mađari su vagon koji je sprječavao prometovanje tračnicama uklonili 15-ak minuta prije polaska vlaka.

“Kod kuće”, u Belom Manastiru, vlak se zadržao približno pola sata, a mi smo imali prigodu uvjeriti se zašto se vlak mora potpuno dezinficirati, pa čak i deratizirati. Stotine kilograma smeća ostavile su u njemu izbjeglice koje su 18. rujna prevezene u Mađarsku. Novih i nešto starijih odjevnih predmeta, odbačenih cipela, papuča i tenisica, deka, razne hrane, papira, pelena, higijenskih potrepština, plastičnih boca... bilo je posvuda, na sjedištima u svih deset vagona, od kojih je dio bio s kupeima, a dio bez njih.

Ivica GETTO
POLICAJCE PUSTILI ODMAH, ŽELJEZNIČARE ZADRŽALI

HŽ-ov vlak u Mađarskoj je bio zarobljen od 18. rujna, kada je prevozio približno 1000 migranata s belomanastirskog željezničkog kolodvora. Mađarima se, navodno, nije svidjelo što je u vlaku bilo i 36 hrvatskih policajaca. Kako su nam neki od njih rekli nakon povratka u Hrvatsku, Mađari su ih popisali i pustili, dok su željezničari bili zadržani nešto duže. Podsjetimo, nakon dolaska u Beli Manastir, strojovođa Milenko Šelo rekao je kako su njega i trojicu kolega svašta ispitivali, ali je bilo sve korektno. “Na kraju, mogu reći da se dobro osjećam jer smo pomogli ljudima. Nismo ih istovarili negdje u šumi”, rekao je Šelo, naglašavajući kako je svatko od njih u razgovoru s mađarskom policijom proveo dva-tri sata.

PRIMOPREDAJA BEZ PRUGE?!

U vrijeme prijepiske i slanja priopćenja u srijedu navečer, dogodio se i jedan gaf. Novinarima su, naime, stigla priopćenja kako će primopredaja vlaka biti obavljena između Beremenda i Baranjskog Petrovog Sela. Sve bi bilo u redu da netko nije zaboravio na jednu stvar. Na tom mjestu, naime, nema željezničke pruge.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike