Novosti
DRAGAN VULIN OTKRIO DIO PREDIZBORNOG PROGRAMA HDSSB-A

HDSSB ide na izbore pod sloganom: “Za svoj dom!”
Objavljeno 2. listopada, 2015.
Na izbore će, ponovio je Vulin, samostalno, odnosno samo u koaliciji s narodom

Za svoj dom! Slogan je to s kojim Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje izlazi na predstojeće parlamentarne izbore.

Predstavio ga je jučer predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin u novouređenim prostorijama stranke, rekavši kako njime poručuju da HDSSB brine i bori se za svoju domovinu, zavičaj i dom.

- Malo je toga što je toplije i svetije od pojma dom. Nažalost, dom je danas u Hrvatskoj, a posebno u Slavoniji, Baranji, Srijemu i Podravini ugrožen i nesiguran. Obitelji su primorane iseljavati iz domovine u potrazi za poslom. To se mora promijeniti! - poručio je Vulin, pozivajući sve Slavonce da im se pridruže u političkoj borbi za te vrijednosti.

Na izbore će, ponovio je, samostalno, odnosno samo u koaliciji s narodom, no spremni preuzeti odgovornost i biti dio buduće vlade RH. “Slavonija zaslužuje imati u vladi predstavnike koji, za razliku od onih koji danas sjede tamo, neće zaboraviti tko im je dao povjerenje”, dodaje Vulin.

HDSSB već je predstavio Željka Kraljička kao svoga kandidata za ministra poljoprivrede, resor koji zajedno s prehrambenom i prerađivačkom industrijom vide kao stratešku odrednicu razvoja Slavonije.

- Nudimo konkretne mjere za oporavak i razvoj hrvatske poljoprivrede. Ne smijemo biti samo sirovinska baza. Ono što uzgoji slavonski poljoprivrednik, u Slavoniji se mora preraditi u završni proizvod. To je jamstvo razvoja i otvaranja novih radnih mjesta - rekao je Dragan Vulin.

Dosad predstavljene programe drugih u HDSSB-u vide tek kao skup lijepih želja, ali bez konkretnih mjera kako ih ostvariti te ih drže nerealnima i neprovedivima. Nasuprot tome, kaže, HDSSB nudi mjere i konkretna rješenja koja će primijeniti odmah nakon izbora. Te su mjere, između ostaloga, hitna legalizacija 550.000 poljoprivrednih objekata za jednu kunu, izmjene zakona koje će OPG-ima vratiti prednost pri dodjeli državnog zemljišta te smanjivanje PDV-a na hranu. Porezne olakšice u turizmu omogućili bismo onima koji koriste hrvatske proizvode, čime će se, kažu, potaknuti proizvodnja hrane u Slavoniji. Kabinet ministra poljoprivrede, te agencije, ustanove i javna poduzeća toga resora planiraju odmah nakon izbora preseliti u Osijek. Time žele približiti administraciju korisnicima i u Slavoniju dovesti pet do šest tisuća radnih mjesta. Najavljuju besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, a Vulin poručuje i kako minimalna plaća u RH mora biti 50 posto prosječne plaće, a ne 33 posto, kao što je to sada.

Na pitanje jesu li bliži lijevoj ili desnoj koaliciji, rekao je da su jednako udaljeni i od jednih i od drugih.

Igor BOŠNJAK
Sabor stranke 8. listopada

Cjelovit program HDSSB-a bit će dostupan na web stranici te stranke (www.hdssb.hr), nakon subotnje sjednice Glavnog odbora u Slavonskom Brodu. Već sljedeći tjedan, 8. listopada (četvrtak), u osječkoj Sportskoj dvorani Zrinjevac održat će se i 7. sabor HDSSB-a, odakle će biti odaslane njihove glavne predizborne poruke i kako je rekao Vulin, “slika snage i zajedništva HDSSB-a”.

ŠTO JE U SLAVONIJI ZARAĐENO, U SLAVONIJU SE MORA I ULOŽITI

Vulin podsjeća kako je temelj njihovog programa još od 2005. jeftinija i učinkovitija lokalna i regionalna samouprava. “To je preduvjet gospodarskog, ali i ukupnog razvoja naše domovine. To mora pratiti i financijska decentralizacija. Tražimo samo da ono što je zarađeno u Slavoniji, u Slavoniju bude i uloženo”, zaključio je Vulin. Najavljuju povlačenje više sredstava iz EU fondova, s obzirom na to da su se, kažu, u Osječko-baranjskoj županiji u tome dokazali kao najuspješniji u Hrvatskoj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike