Novosti
VRHOVNI SUD SRUŠIO PRESUDU BIVŠEM PREMIJERU I PREDSJEDNIKU HDZ-A

Sanader može na slobodu, čim plati 12,4 milijuna kuna
Objavljeno 2. listopada, 2015.

Vezani članci

VRHOVNI SUD ZAVRŠIO RASPRAVU O FIMI MEDIJI

U slučaju ukidanja presude Ivo Sanader izlazi na slobodu

Vrhovni sud ukinuo je presudu u slučaju Fimi media, a bivši premijer Ivo Sanader može izići iz zatvora nakon što ispuni određena jamstva i uplati 12,4 milijuna kuna.

Vrhovni sud takvu je odluku donio nakon trodnevnog razmatranja žalbi u ovom korupcijskom slučaju u kojem je Sanader bio nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, te povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

"Presuda je ukinuta, produljen je istražni zatvor u slučaju Fimi media zbog opasnosti od bijega i zamijenjen jamstvom od 12,4 milijuna kuna", rekao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Nakon što sakupi novac (ili nekretnine) za jamčevinu Ivo Sanader ima obvezu predati svoju putovnicu, javljati se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu predsjednici sudskog vijeća i obećati da se neće skrivati od zakona. Tada će prvostupanjski sud donijeti rješenje o ukidanju pritvora.

Sanader se u pritvoru trenutačno nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

Podsjetimo, ovoga su ljeta ukinute presude u slučajevima Hypo i INA-Mol, a ti su predmeti vraćeni na ponovno suđenje. U slučaju Fimi media Sanaderovi su se odvjetnici žalili na niz propusta u prvostupanjskom suđenju, a osnova je bila da je Sanader osuđen isključivo na temelju iskaza suokrivljenika, bez ijednog materijalnog dokaza. Vrhovni sud sada im je dao za pravo te su presudu i predmet uputili prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje “zbog počinjenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, između ostalih, i teške povrede prava na pravično suđenje”, stoji u obrazloženju.

Prvostupanjskom presudom uz Sanadera i HDZ krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, koji je kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.V.Tešija

HDZ: SKINUTA JE STIGMA SA STRANKE

Iz HDZ-a su se odmah oglasili priopćenjem u povodu ukidanja prvostupanjske presude. “Ovom odlukom Vrhovnog suda skinuta je stigma sa stranke i kolektivna odgovornost 220.000 članova HDZ-a. Od samog početka tvrdili smo da stranka nije i ne može biti odgovorna za ono što joj se stavljalo na teret.”, stoji u kratkom priopćenju iz HDZ-a, koje potpisuje glasnogovornik stranke Ivan Jabuka. Bivši predsjednik stranke Ivo Sanader ne spominje se u priopćenju ni jednom rječju. Na ovo priopćenje odmah se oglasio i SDP pa je član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin uvjeren kako Vrhovni sud s HDZ-a nije skinuo kolektivnu odgovornost. "Dapače, Vrhovni sud potvrdio je da i dalje postoji osnovana sumnja koja proizlazi iz pravomoćne optužnice, da postoji dovoljno elemenata krivnje da bi protiv Sanadera mogle biti primijenjene mjere predviđene Zakonom o kaznenom postupku", kazao je Grbin.

LUKA BEBIĆ

političar u mirovini

Opet ću dati jamčevinu za Sanadera

"Ništa se ovih godina nije promijenilo. Kao što sam dao i prije, dat ću i sada u nekretninama koje, koliko vidim, sud prihvaća. Ja sam Ivin prijatelj, a još je sveti Augustin o prijateljstvu rekao: Ako je prijateljstvo postojalo pa se zbog nečega prekinulo, onda nije ni postojalo", rekao nam je Luka Bebić, koji je i prvi put pomogao Sanaderu s jamčevinom. "Ponovno ću pomoći. Založit ću svoje nekretnine kao i prije. Prijateljstva kod mene nisu na određeno vrijeme pa tako ni prijateljstvo s Ivom Sanaderom", rekao je i Jerko Rošin za portal index.hr.

Možda ste propustili...